Ďolíček má logo a stadion muzeum klubu

Bohemians 1905 představili k 95. výročí otevření původního stadionu v Ďolíčku logo stadionu.

Ďolíček má logo a stadion muzeum klubu

Původní stadion situovaný v dolíku za Kodaňskou ulicí byl otevřen 19. srpna 1914. Od tohoto dne mají Bohemians (tehdy AFK Vršovice) svůj vlastní stadion. Patronem loga stadionu se stal Karol Dobiaš, legenda nejen Bohemians, ale i reprezentačního mužstva Československa.Spolu s čerstvě otevřeným klubovým muzeem ho fanoušci mohou přímo na stadionu poprvé vidět v neděli při utkání s Jabloncem. Zápas začíná v 16 hodin, brány stadionu se otevřou ve 14 hodin. „Od půl třetí bude otevřené muzeum, které si fanoušci mohou prohlédnout. Vstupné bude dobrovolné,“ říká Lukáš Přibyl, ředitel Bohemians 1905. Muzeum vzniklo na základě příspěvků fanoušků, samotných hráčů, zaměstnanců klubu a partnerů Bohemians.

Také fanshop na Bohemce v neděli představí novinky právě s logem stadionu. Můžete si tak zakoupit zajímavé suvenýry, které budou připomínat nejen Bohemku, ale také populární stadion.

Logo zobrazuje hlavní vstupní bránu na stadión v bílém provedení na zeleném pozadí, pod nímž je v černém obdélníku napsáno velkými písmeny "Ďolíček". "Snažili jsme se spojit dvě základní vlastnosti - historický odkaz a současnost. Dolíček žije několik desítek let a my jsme teď ten symbol, kult, zhmotnili do grafické podoby," uvedl Jiří Landa z agentury Men on the moon, která se na tvorbě loga podílela.

Na vznik loga navazují další projekty, především nově otevřené klubové muzeum v ochozu stadiónu. To je rozděleno do několika dílčích částí. Před vstupem do muzea si mohou fanoušci zavzpomínat na jednotlivá mužstva Bohemians až k současnému prvoligovému týmu a také vidět "zeď slávy", která vyobrazuje největší klubové legendy. V současnosti má 38 členů.

Uvnitř si lze na mnoha fotografiích prohlédnout příběh vršovického stadiónu, cestu Bohemians do Austrálie, odkud si přivezli svůj symbol klokana, nebo účast klubu v evropských pohárech. Expozice končí příběhem fanoušků, kteří v roce 2005 zachránili klub před zánikem. Vedle fotografií je v muzeu k vidění mnoho dobových suvenýrů včetně Panenkovy kopačky z jeho mladých let. Vedení chce muzeum dále doplňovat. "Naším cílem je zdokonalovat ho. Zpřístupníme ho například školám, zařadíme ho na seznam turistických míst. Chceme šířit slávu Bohemky a získávat další fanoušky," řekl Pavel Landa.

Bohemka je příkladem klubu, který je po celou svou existenci spojen s jedinou městskou částí. Od svého vzniku v roce 1905, a vlastně již předtím, kdy působili coby sportovní kroužek SK Kotva, jsou Bohemians spojeni s Vršovicemi. Je bezesporu možné chápat Bohemians jako původní reprezentanta Vršovic a komunity jejich občanů. Fotbalový klub Bohemians se významně podílel na formování historie městské části Vršovice a chce ve svém muzeu tuto historii připomínat. Místem, kde se historie klubu Bohemians psala nejčastěji, je jeho stadion v Ďolíčku.

Muzeum bude mít dva základní režimy - zápasový a běžný provoz, jehož součástí bude video a audioprojekce.