Příspěvek Diskuzního fóra

kíša napsal:

Dobrý den trenére, na začátek Vám chci vyjádřit podporu - po dlouhé době jste první trenér v Bohemce, který otevřeně řekl co chce s týmem hrát a jak toho chce dosáhnout. Teď k mým otázkám: 1. ...

Dobrý den, vezmeme to tedy postupně.

1)     Co se týče autových vhazování, tak je hlavně důležité, abychom po nich zůstali na míči. Pokud se nepodaří rozehrát velmi rychle, tak se z nich netvoří vyložené brankové situace. Taky záleží na tom, v jakém místě hřiště jsou auty zahrávané. Když je to hluboko na vlastní polovině, soupeř presuje, není jednoduché se na míči udržet, stejně tak naopak. Nicméně tady bych zásadní problém neviděl. Co se týče standardních situací zahrávaných do pokutových území, ať už volných nebo rohových kopů, tak by každý trenér chtěl, aby z nich žádný gól nedostal a zároveň aby jich co nejvíc vstřelil. My jsme ze standardní situace dostali branly na Dukle a v Plzni, na Spartě z penalty. Za devět kol jsme dostali tedy dva góly, když nebudeme brát penaltu, která je specifická. V Plzni spíše po chybě brankáře než hráčů. Tam tedy neřešíme nějaký zásadní problém. Naopak jsme ale přímo ze standardní situace žádný gól nedali a to jako problém vidím. I přesto, že si myslím, že naše útočné standardní situace jsou postupem času čím dál nebezpečnější, tak jsou naší slabinou. Je to věcí více faktorů. Jde o to, jak se kop zahraje, jak do standardky hráči vbíhají a jaký mají výběr místa, a potom to samotné zakončení. Já si myslím, že máme průměrné zahrávání, typologicky ale podprůměrné hráče na to, aby se dokázali v té mlýnici prosadit a příležitost potom ještě proměnit. To znamená, že v tomto složení nemůžeme uvažovat o nějakém výraznějším střílení gólů ze standardek. Proto jsme se snažili od začátku sezóny výrazně zlepšit rozehru těchto situací, abychom nějak rozhýbali a narušili postavení soupeřovy obrany, když máme proti sobě soupeře, který má většinou výškovou a váhovou převahu. Snažíme se s tím pracovat, ale to, že máme nula vstřelených gólů, je v každém případě špatně a je tam velký prostor pro zlepšování i v daném složení.

2)      Všechny tréninky Bohemians po mém příchodu jsou s míčem. Součástí každého tréninku je správné zpracování míče, správná manipulace s ním. Snažíme se vytvářet u hráčů správné návyky, přetvářet ty staré a nevhodné. Pro posuzování kvality pohybu a techniky našich hráčů toto ale není vhodný zápas. Proti U21 jsme nastupovali ve velmi unaveném stavu, vůbec nelze porovnávat individuální výkony všech hráčů. Za normálních okolností jsem přesvědčen, že bychom jednadvacítku jednoznačně měli porazit, ale šli jsme do toho tak unaveni, že někteří hráči měli problém vůbec běhat. V tomto stupni únavy jsou všude pozdě, mají problém s míčem, to je pro mě logické. My jsme posloužili čistě jako sparing pro jedenadvacítku, které jsme vyšli vstříc.

3)      Co se týče skladby tréninkového plánu, popsal jsem ho níže. Já třeba nesouhlasím s tím, že když se trénuje více, je to vždy ku prospěchu. Objem musí být přiměřený a musí se dobře pracovat s intenzitou a celý ten proces musí být efektivní. Obecně se ten správný proces měří body a předvedenou hrou a historicky úspěšné týmy nebyly vždy ty, které by nejvíc trénovaly. K úspěchu se lze dobrat různou cestou, každé mužstvo, každý trenér, každý hráč je originál a originální jsou i podmínky pro trénink, nedá se paušalizovat.

Děkuji za důvěru a snad ji nezklamu.