Vyjádření trenéra Haška

Přečtěte si vyjádření trenéra Haška k aktuální situaci.

Vyjádření trenéra Haška

Vyjádření trenéra Martina Haška v pondělí 18. února 2019:

Zdravím všechny fanoušky Bohemky! Pod vlivem velmi dlouhé série neúspěšných výsledků a následných logických negativních reakcí našich fanoušků cítím potřebu některá svá vyjádření dovysvětlit. Většina prohlášení je novináři vytržena ze souvislostí, a jejich obsah tak v médiích vyzní jinak, než byl zamýšlen. V obecné rovině – na Bohemce máte trenéra, který říká věci tak, jak si trenér myslí, že jsou. Nenatírá věci narůžovo a nikdy to dělat nebude. Podle části fanoušků bych neměl být do médií tak otevřený, ale já si myslím, že popisovat věci co nejkonkrétněji je v pořádku. Naopak právě to české fotbalové prostředí potřebuje, abychom se dostali ze začarovaného kruhu alibismu, prázdných frází a nekompetentnosti. Spíš bych čekal, že fanoušek bude vyžadovat stoprocentní upřímnost. Nevím, čemu by pomohlo mazání medu kolem pusy.

Před každým utkání jsem jako trenér ve stavu, kdy musím přijmout možnost porážky, remízy či vítězství. Pokud bych nepřijal možnost prohry, ale ta by přišla, byl bych šokován, paralyzován… A to není dobrý stav pro vedení a řízení mužstva pro příští utkání. Pro vedení a řízení mužstva je třeba trenéra, který je nad věcí, rozhoduje se objektivně, uvažuje racionálně a nepodléhá vzedmutým emocím, tak jak si to může dovolit fanoušek. Počítám-li tedy před utkáním se všemi třemi možnostmi, protože více možností není. Nemůže mne ani jedna z nich překvapit. To neznamená, že v přípravě na utkání a při jeho řízení, nedělám já i realizační tým vše pro to, aby Bohemka zvítězila!

Co se týče mého prohlášení o chybách hráčů. Položí-li mi novinář jakoukoli otázku, snažím se vždy podat vyčerpávající odpověď. Na otázku – proč hráči tolik chybovali (velké množství zkažených přihrávek)? Jsem odpověděl, že zaprvé máme na únor dobře připravené hřiště, ale přesto vám míč někdy odskočí, protože už od října není vegetace, takže hřiště není tak rovné a hladké jak v létě. Zadruhé hráči cítí tlak, že se nacházíme ve spodní části tabulky a že už jsme devětkrát nevyhráli, takže jejich psychika je narušena a hráči logicky více chybují tak jako ve všech jiných mužstvech a kolektivních sportech na světě. Zatřetí všichni hráči na světě chybují. Čím má hráč vyšší kvalitu, tím chybuje méně. My jsme v Bohemians v České republice. Naši hráči prostě chybují více než hráči Realu Madrid či Borussie Dortmund. Pokud tento fakt některým našim fanouškům vadí, tak s tím já nic neudělám. Mým hráčům takovéto prohlášení však nevadí. Mezi mnou a hráči je jasně nastavená hranice otevřenosti komunikace naší spolupráce. Ta se blíží maximu možného. Naopak hráče učím, aby se chyb nebáli. Chyby ke sportu prostě patří, bez akceptace chyb se nelze posouvat dál. Po každém zápase hráčům chyby vyhodnocujeme metodou „padni, komu padni“ – takže nezáleží na věku hráče či délky působení v klubu. Hráči vědí, že chybují, takže nevím, proč by jim mělo vadit, když to řeknu novinářům. Navíc, když pouze odpovídám na otázku.

Vnímám vzedmuté emoce fanoušků, naprosto je chápu. Ale já se s dovolením budu snažit zůstat maximálně koncentrovaný pouze na práci. Nebudu negativním emocím podléhat, ani se jimi nechat ovlivňovat. Samozřejmě jsem naší černou sérií celkově nesmírně zklamán, a to z mnoha úhlů pohledu. Spolu s realizačním týmem a hráči uděláme maximum, abychom sérii špatných výsledků ukončili už v sobotu ve Zlíně. I nám strašně moc chybí radost z vítězství!