Ligu začneme v Jablonci

Bohemians se chystají na začátek soutěže.

Ligu začneme v Jablonci

Týdny čekání se chýlí ke svému konci. Fotbalová veřejnost nedočkavě odpočítává poslední dny, než se znovu rozběhne prvoligový kolotoč. Do něj jako první spolu s Jabloncem zasáhnou právě Klokani na severu Čech. Jablonec po vydařeném ročníku neprožil rozhodně klidné léto. V přípravě se mu úplně nevedlo a na přestupovém poli přišel o téměř celou obranu. V přípravě začali Severočeši dobře proti druholigovým celkům. Po vítězství nad Jihlavou (3:0), Hradcem Králové (1:0) a Pardubicemi (4:1) přišly tři porážky proti týmům ze zahraničí. S rumunským Botosani (0:2), německým Biefeldem (0:4) a Rapidem Vídeň (1:2).

Jablonecký kádr doznal několika změn. Zejména v defenzivě. Holeš s Hovorkou zamířili do Slavie. Obránce Sobol se vrátil po hostování do ukrajinského Šachťaru Doněck. Zpět do pražské Sparty zamířil Bogdan Vatajelu. Do téhož celku přestoupil i záložník Michal Trávník. Po zdravotních potížích se stal hráčem Sparty i stoper David Lischka. Na hostování do Rigas Futbola Skola odešel David Ikaunieks.

FK Jablonec - Bohemians Praha 1905 3:1 (1:1)
FK Jablonec - Bohemians Praha 1905 3:1 (1:1)
Tým kouče Petra Rady posílilo několik zkušených i mladých hráčů. Z ukrajinské Oleksandrije obránce Andrij Curikov. Do defenzivy přišel Krob z Teplic, který nejspíše obsadí levý kraj obrany. Z pražské Slavie hostují Jan Sýkora s Jakubem Jugasem a rychlým Janem Matouškem. V posledním týdnu před ligou přišel na hostování mladý obránce Dominik Plechatý.

Trenér Bohemians Martin Hašek připomíná nespornou kvalitu soupeře, i když si Jablonec prošel mnoha hráčskými přesuny: "Odešli jim krajní i střední obránci. Místo Hovorky přišel Jugas, který se zranil. Do obrany tedy posunuli Kubistu, ale on se také zranil. Jediným zdravým stoperem je tedy Břečka. V tomto týdnu získali na hostování Plechatého ze Sparty. Řeší personální krizi v defenzivě. Odešel jim i záložník Trávník do Sparty. Sledujeme jejich výsledky v přípravě. Logicky se dá vyvodit, že si to ještě nesedlo. Pokud se podíváme na sestavu, s níž by mohli nastoupit, tak je velmi kvalitní. Hráči mají na trhu velkou hodnotu a domácí budou favoritem."

Mezi posilami Jablonce je i Matoušek, s nímž jsme měli v utkáních proti Příbrami problémy: "Určitě se zabýváme jeho jménem a stylem hry. Budeme se připravovat, jak na něj hrát. Nemůžu dělat, že problém není, když právě je. Za Příbram hrál proti nám dva duely, v nichž nás porazil sám. Nejprve ve druhém ligovém kole na podzim, poté i v nadstavbě. Byly to možná jeho nejlepší zápasy vůbec. Hrál proti nám i za Slavii, jenže tehdy se téměř nepotkal s míčem. Musíme určitě hrát takovým způsobem, abychom ho eliminovali. Na druhou stranu si i on musí zvyknout na nové spoluhráče a prostředí. Nepředpokládám, že by byl v takové pohodě jako v Příbrami."

Kouč Klokanů viděl v několika zápasech téměř všechny své svěřence. Bohemians budou moci do ligy vyrukovat se skrytou posilou, která již má za sebou jednu sezonu v Ďolíčku: "Fanouška možná překvapí, když řeknu, že se velmi zajímavě proti nejkvalitnějším soupeřům jevil v závěru přípravy Vodháněl. Trochu jsme počítali s tím, že by se takto mohl prezentovat. Má v sobě velký potenciál především pro hru dopředu. V podstatě celé jaro byl zraněný, takže nemohl nic ukázat. Nyní už je zdravý, natrénovaný a adaptovaný, neboť je u nás už rok. Doufali jsme, že se nám ukáže v takovém světle a v přípravě tomu tak bylo. Teprve uvidíme, zda výkony přenese i do ligových zápasů."

Personální změny jabloneckého kádru může pro Klokany představovat i jistou výhodu, což potvrdil i David Bartek: "Jablonec prochází obměnou. Někteří hráči odešli do Sparty a Slavie. Bude to pro nás taková velká neznámá, avšak zároveň i velká šance v Jablonci uspět a odvézt tři body. Když proti nám hraje Matoušek, tak máme velké problémy. Jeho vydařené zápasy proti nám budou spíše souhra okolností. Nemůžeme se soustředit jen na jednoho hráče. Kdybychom tak hráli, může udeřit někdo jiný. Musíme předvést takový výkon, který nám dopomůže k zastavení Matouška. Noví kluci nám pomůžou a přinesou do naší hry větší kvalitu. Posílení mužstva je velké. "

FK Jablonec - Bohemians Praha 1905 3:1 (1:1)
FK Jablonec - Bohemians Praha 1905 3:1 (1:1)
Zápas úvodního kola FORTUNA:LIGY mezi Jabloncem a Bohemians se hraje v pátek na jablonecké Střelnici od 18 hodin. Živě utkání bude vysílat ČT Sport. Hlavním rozhodčím bude Pavel Franěk. K dispozici bude mít asistenty Petra Blažeje a Jiřího Kříže. Čtvrtým rozhodčím bude Jan Cihlář. O nejzásadnějších momentech z utkání budeme informovat na sociálních sítích. Ke svým příspěvkům z utkání připište hashtag #JABBOH nebo nás označte.