V sobotu se Klokani představí v Ostravě

Bohemians čeká daleký výjezd do Slezska.

V sobotu se Klokani představí v Ostravě

Páté ligové kolo zavede Klokany až do Vítkovic, kde je čeká domácí Baník Ostrava. Start do soutěže zatím ovšem neprobíhá podle představ svěřenců Bohumila Pánika. Ani v jednom z domácích zápasů Baník nebodoval, ale ztracené body dokázal získat ve venkovním prostředí. Výhry v Karviné (2:1) a Opavě (2:0) tedy vynahradily domácí porážky s Libercem (1:2) a Teplicemi (0:1). Ostrava nebude moci počítat do zápasu s obráncem Patriziem Stronatim, který si poranil rameno.

Baník v létě ještě více posilnil svůj kádr v ofenzivě. Jeden z přestupů je i velmi známý fanouškům Bohemians. Křídelník Rudolf Reiter ještě v květnu hájil barvy Klokanů, ale v létě přestoupil do Baníku. Vytáhlý forvard Tomáš Smola odešel z konkurenční Opavy. Šikovný záložník Lalkovič přestoupil z olomoucké Sigmy. Z hostování se vrátil i Dyjan Carlos De Azevedo.

FC Baník Ostrava - Bohemians Praha 1905 1:0 (1:0)
FC Baník Ostrava - Bohemians Praha 1905 1:0 (1:0)
Na hostování v Karviné sbírá ligové zkušenosti útočník Jakub Šašinka. Jeho bratr Ondřej byl zapůjčen Slovácku. Obranu Zlína odešel vyztužit Azatskyi. Brankář František Chmiel hostuje v Třinci. Obránce Petr Breda přestoupil do druholigové Vlašimi.

Trenér Martin Hašek připomněl změny, kterými si Baník prošel: "Ostrava v posledních dvou sezonách prodělala turbulenci. V té první se zachraňovala v situaci, ve které téměř nešlo dosáhnout záchrany. Po změně trenéra se ovšem podařilo uhájit prvoligovou příslušnost. V minulém ligovém ročníku Baník hrál v první šestce a ještě byl schopen se dostat do finále poháru. V kombinaci se stadionem, fanouškovským i finančním zázemím mluvíme o špičkovém českém klubu. Jejich ambice budou minimálně stejné v porovnání s loňskou sezonou. Možná budou i vyšší. Budou chtít být určitě v první skupině, ale nejlépe se pokusit atakovat příčky zaručující postup do evropských pohárů."

Klokani mají rozhodně Baníku co vracet: "My máme s Baníkem negativní bilanci, neboť v posledních čtyřech zápasech jsme s nimi nebodovali. Navíc nás vyřadili v semifinále poháru. Ty zápasy jsou vždycky vyrovnané, jenže nám pak v kolonce gólů svítí nula. Ostrava vždycky nějakou branku dokázala dát. Ať už se to podařilo silou vůle nebo silou fyzickou. Pevně věříme, že tento zápas už takový scénář mít nebude, naopak my dokážeme uspět a získat body."

Ostrava se opírá o vysoké útočníky a praktikuje jednoduchý styl fotbalu: "Schéma jejich hry je poměrně jednoduché. Hrají rychle nahoru dlouhý míč, kde si ho najde hráč, který je schopný takové balony uhrávat. Pak už to dohrávají na individuální kvalitu jednotlivých hráčů nebo silou vůle. Ve hře je také vysoká míra bojovnosti a nasazení. Při určitém složení našeho mužstva v některých fázích minulé sezony jsme nebyli schopni vzdorovat hlavně výškové a hmotnostní převaze Ostravy. Pravda bude ležet na hřišti, ale pevně věřím, že je v našich silách se vyrovnat Baníku ve schopnosti svádět osobní souboje a sbírat odražené míče."

Baník ovšem před vlastními fanoušky neprožil dobrý úvod sezony: "Na Ostravu bude tlak od fanoušků velký. Dvakrát doma prohráli a nehráli s týmy z tuzemské top trojky. My jsme dva venkovní zápasy prohráli. Očekávám maximální nasazení od hráčů Baníku. Pokud se domácím bude dařit, tak jim fanoušci pomůžou. Může to být i kontraproduktivní, kdybychom šli do vedení my. Pak mohou ztrácet trpělivost a projevovat se negativně. Uvědomujeme si takovou situaci, ale je to problém Baníku. Pro nás se nic nemění. Do každého duelu jdeme s úmyslem a touhou zvítězit. Po čtyřech kolech už můžu říct, že zhruba tuším, co od mužstva očekávat. Každé utkání je samozřejmě jiné a někdy vás hráči překvapí."

David Bartek se svými spoluhráči bude chtít navázat na výkony z Ďolíčku: "Sice nemají začátek úplně vydařený, ale každý zápas je jiný. Na nás je, abychom zopakovali výkony, které jsme podali na domácím stadionu. Když takhle budeme hrát i v Ostravě, tak máme velkou šanci body odvézt."

FC Baník Ostrava - Bohemians Praha 1905 1:0 (1:0)
FC Baník Ostrava - Bohemians Praha 1905 1:0 (1:0)
Zápas na stadionu ve Vítkovicích začne s úderem sobotní 15. hodiny. Sledovat živě ho můžete na O2 TV stream. Hlavním sudím bude Miroslav Zelinka. Na čarách mu budou asistovat Tomáš Mokrusch s Jakubem Hrabovským. Čtvrtým rozhodčím bude Petr Dorušák. Fanoušci se do Vítkovic vydají vlakem. Z Hlavního nádraží v Praze odjíždí spojem EC 115 Cracovia v 10:24 a na nádraží Ostrava-Svinov dorazí ve 13:40. Ve 13:48 nebo 14:19 pak jede osobní vlak do Vítkovic. Po utkání se na zpáteční cestu do Prahy nabízí několik spojů. V 18:23 odjíždí Ex 112 Varsovia, o půl hodiny později (18:53) Regiojet 1018 a v 19:23 SC Pendolino Košičan. Pokud se na utkání nedostanete, tak nejdůležitější momenty najdete na našich sociálních sítích. Zápas shrneme v reportáži po jeho skončení na webových stránkách. Veškeré příspěvky najdete pod hashtagem #OVABOH nebo přímo na našich profilech. Předprodej vstupenek v Ďolíčku končí v pátek ve 12:30. Poté budou k dispozici až na pokladně u sektoru hostí ve Vítkovicích.