Ohlédnutí za podzimem

V článku najdete shrnutí první poloviny sezony.

Ohlédnutí za podzimem

Podzimní část nejvyšší soutěže je za námi. V článku si připomeňme její průběh.

Ještě se ale vraťme do letní přípravy, která byla o poznání kratší, oproti těm dřívějším. Trvala necelý měsíc, přičemž Apollon FC v den utkání odřekl přípravný duel, takže o jeden herní test ještě ubylo. Zelenobílí ovšem posílili o zkušené hráče jako jsou Jakub Podaný, Petr Hronek a Jakub Rada. Dále přišli útočník Ibrahim Keita s obráncem Danielem Köstlem. Většina posil si ovšem prošla tuzemskou nejvyšší soutěží, takže trenérský štáb mohl pracovat se zformovaným kádrem. Navíc se kmenovým hráčem týmu stal Kamil Vacek. Obranu vyztužil Pokorný a brankářskou partu posílil Patrik Le Giang. V průběhu soutěže navíc přišel na hostování z Plzně odchovanec Milan Havel.

Do soutěže Klokani vstoupili s dobrými výsledky i předváděnou hrou. Porážka v Jablonci (0:2) nebyla pravdivým obrazem hry. Doma se ovšem dařilo herně i výsledkově. Vítězství nad Mladou Boleslaví (3:0), remíza s Plzní (0:0), velký třicetiminutový obrat s Olomoucí (3:2) a tři body s Libercem (2:1), které zajistily lahůdkovými akcemi Ugwu s Vodhánělem. Po úvodní reprezentační přestávce tedy Bohemians obsadili desáté místo s pozitivními vyhlídkami do dalších ligových bojů.

Následně Klokani remizovali v Karviné (0:0), se Zlínem (2:2) a prohráli v Teplicích (0:1). K tomu však přibylo pohárové vyřazení v Chlumci nad Cidlinou (1:2) a ani zlepšený výkon ve druhé půli nepřinesl body z duelu v Českých Budějovicích (2:3). Po tomto utkání byli odvoláni trenér Martin Hašek a asistent Dalibor Slezák.

Na lavičce Bohemians je nahradili Luděk Klusáček s asistentem Erichem Brabcem. Hned v prvním utkání dovedli své svěřence k vítězství nad Opavou (1:0). I venku dokázali Klokani pokračovat v dobrých výkonech, ale bohužel ani na Spartě (0:4), ani v Mladé Boleslavi (1:2) se to nepodařilo bodově neprojevilo. Až do posledního domácího zápasu Klokani drželi domácí neporazitelnost, kterou ukončil ostravský Baník (0:2). S podzimem se Bohemians rozloučili bodem za remízu v Olomouci (1:1).

Klíčové postavy
Svými výkony na sebe v ofenzivě nejvíce během celého podzimu upozorňoval kreativní záložník Jan Vodháněl. Spolu s Milanem Havlem je i nejlepším střelcem Klokanů (oba 3 góly). Navíc si připsal i největší počet driblinků a opakovaně udivoval průniky přes několik hráčů soupeře. Krásnými góly ze standardních situací a asistencemi se blýskl Jakub Podaný, jenž byl hned třikrát vyhlášen nejlepším hráčem zápasu. Spolehlivé výkony podával zkušený kapitán Josef Jindřišek. V defenzivě se obránce Lukáš Hůlka počtem 179 vyhraných soubojů vyšplhal do nejlepšího kvarteta ligy v tomto atributu. V brance se ukázali hned tři brankáři. Roman Valeš vychytal dvě nuly, Tomáš Fryšták si připsal jedno čisté konto a Patrik Le Giang udržel čistý štít hned třikrát.

Klokani jsou schopni se dostat do lepších pater tabulky, o čemž je přesvědčen kapitán Josef Jindřišek: "Podle mě máme na lepší umístění. Nebyli jsme důrazní v koncovce, což nás zlobí. Přes zimu musíme zapracovat na řešení gólových příležitostí, více se tlačit do branky a dávat góly."

Bohemians - Slovácko 0:0
Bohemians - Slovácko 0:0
Útočník Jakub Nečas vnímá pozitiva i negativa podzimní části: "Začali jsme dobře, dařilo se nám hlavně doma. Až do posledního domácího utkání s Ostravou jsme neprohráli. To je určitě pozitivní. Je ale také potřeba vozit body ze hřišť soupeřů a naším cílem je hrát ve středu tabulky, což se nám zatím nedaří. Podzim nemůžu hodnotit tak, že by byl dle našich představ, ale nemáme ani nějakou velkou bodovou ztrátu na týmy z prostřední části tabulky. Je na čem pracovat a když dobře potrénujeme, tak je v našich silách být v tabulce na lepších místech."