Zelenobílá republika: Jihlava

Představení poboček fanklubu Bohemians začínáme na Vysočině.

Zelenobílá republika: Jihlava

Jihlavská pobočka fanklubu Zelenobílá republika byla založena v roce 2018. Za jejím vznikem stál současný místopředseda Lubor Pavlík. „Pár kamarádů fandí Bohemce už několik desetiletí, tak jsem to chtěl posunout o level dál,“ řekl pro klubový web Lubor Pavlík.

Fanklub Jihlava v kotli v Ďolíčku
Fanklub Jihlava v kotli v Ďolíčku
Do Ďolíčku se svou partou jezdíval už Luborův táta se svou partou a takových partiček bylo v různých koutech Jihlavy více. Sám Lubor začal fandit Panenkovi a matně si vzpomíná i na slavnou penaltu z Bělehradu. Pak přišla éra osmdesátých let, kdy Bohemka válela v lize i evropských pohárech.

Bohemce tak i díky tátovi fandí asi 40 let a vzpomíná, jak ho vzal na památný zápas Bohemians – Dundee United v březnu 1983. „Byl jsem tenkrát šestým pasažérem ve Škodě 120 a ležel vzadu chlapům na nohách. V autě kolovala Becherovka. Pak přišla výhra. Po gólu Pavla Chaloupky jsem prožil první křest – zlití pivem v Ďolíčku,“ vzpomíná jihlavský místopředseda.

V současné době má fanklub v Jihlavě zhruba 40 členů. Na domácí zápasy Bohemky do Ďolíčku vždy vypraví minimálně jedno auto. V Jihlavě má tradici hokejová Dukla a své příznivce si uzurpuje i FC Vysočina, tudíž nábor nových členů a pravých fandů je dnes těžší, než si původně v Jihlavě mysleli.

Vlajka fanklubu Jihlava na plotě v Ďolíčku
Vlajka fanklubu Jihlava na plotě v Ďolíčku
Fanklub Jihlava je aktivní i mimo Ďolíček. V jihlavské ZOO sponzorují klokana. Členové fanklubu se jako štafeta účastnili Jihlavského půlmaratonu a akce Do práce na kole. Mají vlastní facebookovou stránku, fanklubovou vlajku a suvenýry, jako trička a polštáře. Další suvenýry a novinky chystají, s čímž jim značně pomáhá firma Sedmík s.r.o. ve Stříteži u Jihlavy.

V současné chvíli pobočka v Jihlavě připravuje společně s DFB první setkání všech poboček fanklubu a všech fanoušků v Jihlavě. Součástí tohoto programu má být i fotbalový turnaj, grilování a další zábava. „Všechny Klokany zveme a těšíme se na ně. Snad současná situace do té doby ustoupí. Setkání plánujeme od 19. do 21. června,“ dodává Lubor Pavlík.

Facebook: Bohemians 1905 – Fanklub Jihlava