Bartek: Překonat pana Prokeše by byla velká pocta

Rozhovor s Davidem Bartkem o třetím místě v tabulce startů za Bohemians.

Bartek: Překonat pana Prokeše by byla velká pocta

Utkání v Teplicích ve 24. kole FORTUNA:LIGY bylo pro univerzála Bohemians 261. startem s klokanem na prsou v české nejvyšší soutěži. V historické tabulce se tak osamostatnil na třetím místě od legendárního Františka Jakubce, kterého dorovnal jen o týden dříve. Na druhého Josefa Jindřiška ztrácí Barťas 20 startů, v čele tabulky je pak další legenda - Zdeněk Prokeš a jeho 294 startů.

Při utkání s Karvinou jsi vyrovnal v historických tabulkách legendárního Františka Jakubce v počtu prvoligových startů za Bohemians. Řešil jsi to před zápasem?


Tak abych řekl pravdu, tak jsem to vůbec netušil. Zjistil jsem to až po zápase. Po zranění jsem se soustředil, abych byl zdravý, dostal se do herní pohody, nabíral kondici a abych byl mužstvu platný, když nastoupím na hřiště. Takže tuhle statistiku jsem vůbec neřešil.

V Teplicích jsi ho následně překonal a s 261 starty jsi teď třetí v celé historii klubu. Co na to říkáš?

Pro mě je to obrovská čest, protože v Bohemce jsem vyrůstal odmalička. O těchto jménech ze špičky té historické tabulky jsem slýchával, jací to byli hráči a legendy. Viděl jsem staré záběry, jak vyhráli titul a hráli v Evropě. Je to pro mě obrovská čest a v životě by mě nenapadlo, že bych se někdy mohl dostat takhle vysoko.

Osmnáctiletý David Bartek byl viditelně nervózní a hodně kazil.
Osmnáctiletý David Bartek byl viditelně nervózní a hodně kazil.
Na druhého Josefa Jindřiška ztrácíš 20 startů. Hecujete se teď spolu?


U nás dvou žádné hecování neprobíhá. Myslím, že spolu máme skvělý vztah a navzájem si to přejeme. Postupnými krůčky stoupáme tím žebříčkem až nahoru. Věřím tomu, že Pepíček brzy pana Prokeše přeskočí. Já to Pepíčkovi přeji hrozně moc. Je to skvělý fotbalista a hlavně úžasný člověk, srdečný, poctivý. Takového hráče chcete mít ve svém týmu a po svém boku.

Bez jednoho dne máš k dobru sedm let. O kolik startů překonáš právě Pepu?

To je pravda, ale já často říkám, že Pepíček je přírodní úkaz. Moc fotbalistů v lize neběhá ve 40 letech. Sice mám k dobru sedm let, ale upřímně nevím, jestli moje tělo zvládne hrát takhle dlouho. Hlava by chtěla, protože fotbal pořád miluji. Hrozně mě to baví, ale na tom těle už je to znát. Uvidíme, jak se s tím poperu. Samozřejmě budu chtít hrát co nejdéle, když budu stačit a budu týmu platný. Pepíček určitě ještě bude pár let hrát, takže přeskočit ho bude dost těžké.

A co nejvyšší příčka Zdeňka Prokeše, který má 294 startů?

Teď už bych lhal, kdybych tvrdil, že po téhle metě nepošilhávám. Pro kluka, který v Bohemce vyrůstal a celý život jí fandí a pak za ni může hrát, by to bylo něco nepředstavitelného a obrovská pocta. Vím, jaký ten fotbal může být. Zítra se můžu zranit a můžu mít po kariéře. Takže to neberu tak, že bych jen honil nějaké rekordy a starty. Momentálně si užívám, že jsem zdravý a užívám si i každý zápas, který můžu za Bohemku ještě hrát. Pomalu se budu posouvat v počtu startů a uvidím, na co to bude stačit.