Ďolíček zdobí nový mural

Zeď do Vršovické ulice proměnil v umělecké dílo streetartový umělec ChemiS.

Ďolíček zdobí nový mural

Pokud jste v posledních dnech procházeli po Vršovické ulici okolo stadionu Bohemians, určitě jste si všimli nové velkoplošné výzdoby. Zeď areálu Ďolíčku, která vznikla místo zdemolovaného objektu kasina a zastavárny, totiž zdobí nádherný mural.

Nikdy jste slovíčko mural neslyšeli? Mural (art) je forma pouličního umění, kdy jsou velké plochy jako zdi a stěny ve veřejném prostoru ozdobené malbou. Oproti graffiti však jde o legální výzdobu, většinou na objednávku majitele prostoru. Stejně tak je tomu v případě Bohemians.

„Za Družstvo fanoušků Bohemians na tomto projektu a jeho přípravě pracovalo pět lidí celý rok. Máme velkou radost, že se nyní realizace přiblížila vysněnému cíli,“
řekl pro magazín Klokan předseda DFB a „malbyvedoucí“ Martin Kurka. Takto velké umělecké dílo logicky nevznikne samo od sebe. Jeho realizaci umožnilo Hlavní město Praha, kterému patří velké poděkování. Na závěr prací projde mural také speciální úpravou, která má za úkol znemožnit vandalům poničení tohoto uměleckého výtvoru.

Motiv zdobící zeď Ďolíčku v sobě ukrývá několik témat. Začíná u pana Dannera, který stadion pro Klokany v roce 1932 postavil. Dále v něm najdete symboliku Vršovic, fanoušků, malých sportovců, profesionálních fotbalistů i výhled do zářné budoucnosti. Nesmí chybět ani připomínka 90. výročí otevření stadionu, ke kterému i tato výzdoba patří.

Zeď Ďolíčku zdobí nový mural
Zeď Ďolíčku zdobí nový mural
Autorem muralu je známý streetartový umělec ChemiS. „Zanechávám své malby jako poselství pro ostatní a i kdyby to znělo naivně, změnit tento svět na lepší místo je mým cílem,“ říká na svém webu www.chemisland.com sám autor. Narodil se v Kazachstánu a poté se přestěhoval na Moravu. Asi nejvíce ho veřejnosti proslavila malba plačícího prezidenta Masaryka, jíž vyzdobil zeď kotelny univerzity v Olomouci. I když úchvatných děl má na svém kontě mnohem více, pro Klokany teď namaloval něco nádherného.

Slavnostní odhalení muralu proběhlo před úterním zápasem Bohemians s Českými Budějovicemi. Pozvání do Vršovic za hlavní město Prahu přijal radní pro oblast správy majetku a majetkových podílů Jan Chabr, který k muralu řekl: „Nevzhlednou rozpadlou zeď, u které byla i kukaň se zastavárnou Ďolíček, jsme proměnili společně s Družstvem fanoušků Bohemians v umělecké dílo a místo, jaké si Vršovice zaslouží. Ukazuje nejen na slavné milníky klubu, ale také výjevy z historie "Bohemky". Vnímám to jako symbolický začátek proměny Ďolíčku a celé lokality, která bude s Klokany navždy neodmyslitelně spjata.“

Mezi dalšími hosty byli předseda představenstva Bohemians Praha 1905 Dariusz Jakubowicz, ředitel Bohemians Darek Jakubowicz, za představenstvo Družstva fanoušků Bohemians předseda Martin Kurka, místopředseda David Vodehnal a člen Václav Vlček, zároveň člen zastupitelstva MČ Prahy 10. A nemohl chybět ani sám autor Dmitrij Proškin aka ChemiS.

Na závěr tohoto příjemného setkání si všichni zúčastnění symbolicky připili před muralem sklenkou sektu a vyrazili společně fandit Klokanům.

Zeď Ďolíčku zdobí nový mural
Zeď Ďolíčku zdobí nový mural
„Umění nemá být pouze pro ty, kteří milují galerie. Jeho formy jsou různorodé stejně jako město nebo vkus jeho obyvatel. Já fandím všem, kteří ho dokáží vhodnou formou přenést do ulic, a to se tu myslím povedlo,“ má jasno také náměstek primátora hl. m. Prahy pro oblast územního rozvoje a územního plánu Petr Hlaváček. “Dlouhodobě se snažíme, aby podoba areálu stadionu Ďolíček získala opět svoji atraktivitu, ať už v rámci plánovaných rekonstrukcí či výzdobou v podobě tematického muralu. Toto spojení umění a sportu velice vítám a věřím, že právě díky symbolice v sobě ukryté, Vršovice znovu získají svůj lesk,” doplňuje ho radní hl. m. Prahy pro oblast školství, sportu, vědy a podpory podnikání Vít Šimral.

Všem zúčastněným bychom chtěli touto cestou ještě jednou poděkovat za umožnění uskutečnění tohoto projektu, který bude sloužit nejen Bohemce a jejím fanouškům, ale především také Vršovicím i celé Praze.