Nový stadion nabývá konkrétní podoby

Před třemi měsíci jsme vás na tomto místě informovali o úspěšném jednání mezi zastupiteli Prahy 10 a vedením Bohemians ohledně stavby nového stadiónu. Celá akce dostává konkrétnější obrysy, postupně se daří odbourat problémy související s přípravou a rodí se řešení jednotlivých staveb. Ředitel Bohemians Jan Kavalírek říká: "Za tři roky začneme stavět."

Nový stadion nabývá konkrétní podoby

Přibližně 18 měsíců bude trvat změna územního plánu. Plocha stávajícího stadiónu je zapsána jako sportovní areál a toto místo se teď v městských mapách musí přepsat na sportovně-komerční zónu. To je pro začátek největší problém. Poté by se už měl spustit kolotoč konkrétních projektů. Na místě současného stadiónu a škvárového parkoviště totiž vzniknou čtyři stavby: stadión pro 8 250 diváků, supermarket Delvita, kancelářská budova Bohemians Real a budova Bohemians Praha.

Rozpočet na všechny tyto stavby je zatím vyčíslen zhruba na 1,2 miliardy korun (stadión 400 miliónů). V tomto obrovském čísle jsou započítány i podzemní garáže pod stadiónem a supermarketem, ty budou zřejmě nejnákladnější.

Stadión bude nepoměrně větší než ten současný, proto se zasáhne i do okolních pozemků. Vedení Bohemians jedná se Sokolem o odkupu či pronájmu prostoru za severní tribunou (u tabule). Ovšem Sokol požaduje náhradu sportovišť především pro úspěšné lukostřelce Bohemians. Zamýšlí se, zda lukostřelcům postavit střelnici pod zemí, tedy pod současnými tenisovými kurty.

Také Botič bude muset ustoupit modernímu stánku. Představa je taková, že pod stadiónem povede trubka, která v případě velké vody pomůže Botiči s odvodněním. “Samotný Botič pak odkloníme do parku, který bude v místě současného škvárového parkoviště a bude sloužit vršovickým k odpočinku,” nastiňuje velké plány Kavalírek.

Společnost Bohemians Real vloží pozemky, na kterých leží současný stadión do akciové společnosti, která právě kvůli stavbě stadiónu vznikne. V akciové společnosti budou zastoupeni: městská část Praha 10 (více než 50% akcií), Bohemians Real (34% akcií), Delvita a fotbalový klub Bohemians. Majoritní zastoupení bude důležité především kvůli nároku na úvěr a dalším organizačním věcem okolo stavby.

Blížící se komunální volby na začátek stavbu prý nebudou mít vliv. “Získali jsme podporu napříč všemi stranami v zastupitelstvu Prahy 10,” vyvrací Jan Kavalírek spekulace, že stavbu “protlačí” na radnici jen zástupci ČSSD. V komunálních volbách totiž v desáté městské části kandiduje bývalý ministr Karel Březina, příznivec Bohemians a spoluhráč Pavla Švarce z B-týmu Semic. Se stavbou stadiónu tedy souhlasí všechny strany, což je zásluhou výborné diplomacie managementu Bohemky.