Zpověď Pavla Švarce – díl první

Říká o sobě, že je věčný optimista. U klubu jako je Bohemka to ani jinak nejde, dodává s úsměvem. Předseda představenstva a majitel klubu <b>Pavel Švarc</b> byl po svém příchodu do Ďolíčku fanoušky milován. Přinesl peníze a zdálo se, že klub nastoupil novou éru. Teď už všechno tak růžové není. Také o tom hovoří osmatřicetiletý prezident ve své zpovědi fanouškům. Prodá Švarc Bohemku? Podniká vůbec ještě? Proč fandil v mládí Slavii? Bude jeho syn slavným fotbalistou nebo tenistou? Odpovědi na tyto otázky se dozvíte v prvním díle obsáhlého rozhovoru.

Zpověď Pavla Švarce – díl první

STADIÓN: dobrá zpráva - radnice vytvořila komisi
 
Jak se s novým vedením na radnici Prahy 10 změnila situace okolo stadionu?
Situace se nezměnila, neboť vedení radnice, v čele s novým starostou Richterem, podporuje výstavbu nového stadiónu včetně komerčních prostor a řešení celého území, které zahrnuje i vedlejší škvárový pozemek.
 
Odešla by Bohemka na Strahov i v případě sestupu do 2.ligy?
Myšlenky na sestup si vůbec nepřipouštím.
 
Jak se pohnula situace ohledně výstavby stadiónu? Poslední informace hovořily o zpracovaném projektu?
Nebyl zpracován projekt, ale studie, která zahrnuje celé území kolem stadiónu. Tato studie byla vypracována, aby bylo možné změnit územní plán. V únoru by radnice Prahy 10 měla podat na magistrát žádost o změnu územního plánu. Radnice zároveň vytvoří koordinační skupinu, která by se měla podílet na vlastní realizaci projektu. Tato komise by měla pracovat ve složení: starosta Richter (ODS), radní Hrdlička (ODS), ing. Březina (ČSSD), ing. Weiner (ČSSD), zástupce Bohemians Real, JUDr. Kavalírek – zástupce FC Bohemians, zástupce Delvity a architekt Prahy 10 pan Kubiš.
 
AKCIE BOHEMKY: Majoritním vlastníkem je Švarc
 
V poslední době se v médiích objevila spekulace, že Bohemku vlastní už pan Vejsada. Je to pravda?
Není to pravda.
 
Jaké jsou Vaše osobní i obchodní vtahy s panem Vejsadou?
Dříve jsme spolupracovali. Pan Vejsada dokonce sehnal pro Bohemians několik sponzorů a dostával za to provize. Naopak díky kontaktům přes Bohemians získal zajímavé obchodní možnosti pro své podnikání.
 
Kdo vlastní Bohemku, kdo je v současné době akcionářem?
Majoritním akcionářem jsem já.
 
Chce někdo koupit Bohemku a nakolik si jí v současné době ceníte?
O žádném kupci nevím. Cena Bohemky se v současné době těžko odhaduje. Pokud by se našel seriózní partner, o kterém bych byl přesvědčen, že bude pro Bohemians přínosem, tak bych nad tím uvažoval.
 
Vlastníte v současné době nějaké firmy?
Vlastním firmu Švarc Pavel – Hospodářské služby a zásobování, která se zabývá hlavně zprostředkovatelskou činností.
 
POHLED DO SOUKROMÍ: V mládí jsem fandil Slavii, přiznává Švarc
 
Bohemka byla oblíbeným klubem Vaší generace. Například i bývalý prezident Viktorie Žižkov, pan Steinbroch, pravidelně chodil do vršovického kotle a patřil k věrným vlajkonošům. Komu patřily v mládí Vaše sympatie?
Fandili jsme s otcem Slavii, protože v tehdejší době u nás v Semicích žil funkcionář Slavie, který mě zásoboval jejich propagačními předměty. Samozřejmě jsem sledoval i Bohemku, velice jsem totiž obdivoval Tondu Panenku.
 
Pravidelně hrajete za sponzorský tým Bohemky. Často nastupujete ve středu zálohy, což vyžaduje značnou dávku fotbalového umu. Kde jste se učil fotbalovému řemeslu?
Fotbal jsem hrál od 3 let každý den. Mým jediným klubem, za který jsem hrál byly Semice, kromě některých okresních a krajských soutěží. V patnácti letech jsem začal hrát za tým dospělých v Semicích, který v té době hrál krajský přebor. Pravidelně jsem nastupoval i za dorost, takže fotbal mi zabral celý víkend. V té době jsem fotbalu podřizoval téměř vše, někdy i školu. Mým snem bylo hrát 1.ligu. Ale přišla vojna a můj odchod na Slovensko. Po návratu mě potkaly vážné zdravotní problémy – operace achillovky, zranění malíčku. Doktoři mi řekli, že s vrcholovým fotbalem je konec. Od 26 let podnikám a až dosud hraji nižší soutěž v Semicích za B tým.
 
Nelákalo Vás třeba angažmá v Ďolíčku? V té době zde působili nejlepší trenéři a práce s mládeží byla vyhlášená.
K Bohemce jsem se dostal až v šestnáctii letech, kdy jsem absolvoval několik tréninků s A dorostem Bohemky. V přestupu do Vršovic mi tehdy zabránily dva důvody. Jedním z důvodů byla škola, kterou jsem studoval v Poděbradech, druhým důvodem bylo, že tehdejší trenér Ledecký, trenér Fridrich a můj táta se dohodli, že pro mě bude lepší hrát krajský přebor v Semicích za dospělé, než 1.ligu dorostu.
 
Při zápasech Bohemky sedíte v čestné lóži vždy se synem. Jak ten prožívá zápasy?
Můj syn je odmalička blázen do fotbalu. Snad zdědil i mé sportovní nadání. Je všestranný, kromě fotbalu hraje dost dobře také tenis. Ale když odmala viděl tátu i dědu pohrávat si neustále s balónem, jeho fandění i zapálení pro hru patří fotbalu. Hraje ho ve výběrech okresních i krajských. A že navštěvuje každé mistrovské utkání doma, někdy i venku, nemusím snad ani říkat. Při porážce Bohemky je u něj i ta slzička vidět.