Ďolíček nesplňuje normy ani pro 2.ligu

Po remíze s Jabloncem se Bohemka opět přiblížila sestupu, a tak mezi fanoušky na tribunách často padala otázka: "Musí se Bohemka stěhovat na Strahov i v případě sestupu do druhé ligy?" Odpověď od ředitele profesionálních soutěží ČMFS Ivo Lubase zní jasně: "Ano!" Vršovický Ďolíček totiž nevyhovuje svým zázemím ani druhé lize. Stěhování na Strahov tedy nic neodvrátí.

Ďolíček nesplňuje normy ani pro 2.ligu

Stadión Bohemians nedávno oslavil 71 let od otevření a plány na jeho rekonstrukci se diskutují už několik let. Svazový „velitel“ projektu Stadióny 2003 Ivo Lubas má situaci ve Vršovicích zmapovanou naprosto přesně. „Stadión Bohemians není schopný naplnit požadavky našeho projektu a to ani v té okleštěné podobě pro druhou ligu. Nevyhovují rozměry hřiště, bezpečnostní zóny a ani zázemí není na požadované úrovni,“ říká Lubas. Také pro druhou ligu jsou přísné požadavky – všechna místa k sezení, dostatečný prostor okolo postranních a koncových čar. „Pro druhou ligu nepožadujeme umělé osvětlení, ale jinak by to mělo být hodně podobné první lize,“ podotýká Lubas.

Týmy druhé ligy však tyto požadavky nemůžou splnit, řekne si fotbalový fanoušek. Na svazu na to mají jiný pohled. „Já myslím, že až na výjimky by to měly kluby zvládnout. Víme o problémech Neratovic, ale ty vážně uvažují o tom, že se do příští druholigové sezóny nepřihlásí a přenechají jí Kladnu. A na Kladně je vše v pořádku. Další problémy by mohli být v Chomutově, pokud se udrží. Kdo prostě nesplní, bude muset hrát jinde,“ rázně odmítá výjimky Lubas.

Vedení Bohemians zatím neuvažuje o jiné variantě než je Strahov. „Stále věříme v zázrak a záchranu. Pak by byl Strahov dobrou volbou,“ doufá v lepší variantu ředitel klubu Jan Kavalírek. Strahovský stadión má kapacitu 19 336 míst, je obtížně dostupný, atletická dráha kazí fotbalový zážitek – to nejsou zrovna ideální podmínky pro případnou druhou ligu. „My máme na Strahově podepsanou smlouvu a zatím jsme s nikým jiným nejednali. Počítáme s tím, že v létě nastoupíme na Strahov. Kanceláře zůstanou v Ďolíčku, stejně jako tréninkové zázemí. Ve Vršovicích budeme přes týden trénovat a na Strahov budeme dojíždět jen na zápasy,“ upřesňuje Kavalírek.

V Praze se renovuje stadión v Horních Počernicích, kde bude hrát své druholigové zápasy Xaverov. Ani o tomto, rozhodně komornějším prostředí, vedení Bohemky neuvažuje. „S nikým jsme nejednali. Jediní, s kým vedeme rozhovory, jsou Neratovice. Chceme od nich koupit druhou ligu a založit béčko. Ale to jen v případě, že se udržíme, i když tuto ideu nezavrhneme ani v případě sestupu,“ vyzrazuje překvapivý plán ředitel klubu.

Fanoušci Bohemians se tedy cestování na neoblíbený Strahov nevyhnou. Teď zbývá jen doufat, že nový stadión v Ďolíčku vznikne co nejdříve. My vám přinášíme jen velmi  stručný výpis toho nejzajímavějšího, co obsahuje projekt STADIÓNY 2003:

-          rozměry fotbalového hřiště: 105m X 68m (současný Ďolíček 100 x 64)

-          krytý přístup na hřiště pro hráče: délka 7,5m

-          13 míst pro náhradníky na samostatných sedačkách

-          šatny hráčů hosté: 4 místnosti – celkem 80m čtverečních

-          kapacita stadiónu: minimálně 8000 sedících diváků

-          televizní studio: minimálně jedno