Mistrovská sezóna 1982/83 - II.díl

Na Letné v dramatickém derby prodělali Klokani první  těžkou zkoušku favorita. První poločas hráli špatně a kdyby měli domácí kloudný útok, sotva si hosté odvezli body. Asistent trenéra Zadina: „Nastoupili jsme ve stejné sestavě a se stejnou taktikou jako proti Lokomotivě, jen jsme hráli pět kilometrů od Vršovic a do přestávky jsem mužstvo nepoznával. Hrálo bojácně . . ." Nejen to. Tak vídáme mužstva na hřištích soupeřů. Navíc Bičovský, Čermák, Chaloupka, Sloup a Zelenský kloudně nepřihráli! Až po změně stran začali hrát Klokani odvážně, víc útočit, víc bojovat a hlavně víc běhat a tyč Ondry v 52. minutě byla signálem k vítězství. Během čtyř minut bylo po hodině rozhodnuto o další prohře Letenských. Vršovičtí byli kondičně silnější, později vyrovnanější tým a hlavně střelecky nebezpečnější.

Mistrovská sezóna 1982/83 - II.díl

3. kolo

Vyhráli ztracené derby: Sparta - Bohemians 1:2

Branky: 30. J. Jarolím z penalty – 57. Zelenský, 61. Němec.
Rozhodčí: Jašek Pelíšek, Trčka.
ŽK: Ščasný - Jakubec, Sloup. Němec.
Diváků: 25 000.
Sparta: Kováč - Ščasný (66. Caudr), Straka, Drahokoupil, Bielik - Hašek, Berger, Chovanec, J. Jarolím - Griga, Hanák (63. Vojíř).
Bohemians: Z. Hruška - Jakubec, Prokeš, Bičovský, Ondra - Chaloupka, Zelenský, Sloup - Němec, Čermák (81. Příložný), V. Hruška.

V pondělní dohrávce 3. kola fotbalové ligy přineslo derby na Letné před rekordní návštěvou 25 000 diváků podstatně lepší hru než nedělní v Edenu. Zápas měl kvalitní úroveň, byl dramatický, když Klokani vyhráli téměř ztracené utkání. Hodinu se bránili náporu Sparty, která soustavně útočila, vypracovala si šance, ale víc než z penalty nedokázala skórovat. Po změně stran domácí nevydrželi fyzicky a hosté dvěma brankami, z nichž vítězná padla po chybě letenského brankáře Kováče, otočili výsledek. Obě mužstva nastoupila v obvyklých sestavách, jen letenští vystřídali v brance Houšku Kováčem, Ani tento tah se nevydařil.

Sparta začala velkým náporem, kterým soupeře zatlačila do defenzívy. V týmu Bohemians Zelenský do přestávky kloudně nepřihrál. Chaloupku nebylo vidět a Sloup jen dobřen bránil. Všechny akce z hloubky ztroskotaly na nepřesných přihrávkách, Domácí však přes stálou převahu získali jen jednobrankové vedení z pokutového kopu ve 30. minutě, kdy Ondra fauloval Haška a Jarolím bezpečně proměnil. Griga nevyužil už ve 4. minutě šanci, když sám běžel na brankáře Hrušku. Další příležitosti: v 8. min. unikl Němec z vlastní poloviny (!), Kováč však kryl, v 52. min. Sloup trefil tyč, v 77. min. po Němcově střele brankář málem neudržel míč a v 79. min. Vojíř hlavou poslal míč k tyčí - Hruška vyrazil na roh!

Bohemians hráli nervózně, začali nečistě. Jakubec a Sloup dostali žluté karty a Němec jí unikl a tíha 1. poločasu ležela na obraně, která s výjimkou pokutového kopu odolávala nájezdům domácích. Po změně stran v 57. min. však Zelenský nádhernou střelou ze 35 metrů do šibenice zaznamenal vyrovnávací branku - a ta přinesla zvrat. Nováček v zelenobílém dresu udělal vlastně z nouze ctnost - neměl komu přihrát, a proto vypálil. Proti této brance byl brankář Kováč bezmocný. Pro Klokany znamenal vyrovnávací gól uklidnění a od této chvíle vlastně převzali iniciativu. Sparta musela totiž otevřít hru, útočit, chtěla-li zvítězit a to se jí nevyplatilo. V 61. min. z dálky vystřelil Němec, brankář Kováč si špatně odhadl míč, který jej přeskočil.

Branka otřásla Spartou, její kombinace ztratily přesnost a protože se letenským nedostávalo ani sil, ztratili na podzim v Praze další hody. Hosté se ukázali jako fyzicky lepší a jakmile měli možnost útočit, byli ve svém živlu. Rozhodčí Jašek často kouskoval hru a nepřesně posuzoval zákroky, prakticky nedovolil příliš mnoho soubojů o míč.


4. kolo

Červenobílí dokonce vedli: Bohemians – Slavia 2:1

Branky: 60. Sloup, 77. Chaloupka - 49. K. Jarolím.
Rozhodčí: Stiegler - Grégr, Vladyka.
ŽK: Jakubec, Sloup - Lubas, Pauřík, Janů.
Diváků: 12000.
Bohemians: Hruška - Jakubec, Prokeš, Bičovský, Ondra - Chaloupka, Zelenský, Sloup - Němec (72. Příložný), Čermák (87. Levý), V. Hruška.
Slavia: Šimurka (72. Zlámal) - Janů, Zamazal, Lubas, Pauřík - Šebek (82. Smolaga), Herda, K. Jarolím - Hotový, Pešice, Petržela.

Klokani po vítězství na Letné stejným výsledkem v dalším pražském (74.) derby i Slavii, ale hosté si, zvláště za výkon v prvním poločase zasloužili bod. Přesnou kombinační hrou, dobrým pohybem a  snahou po otevřené hře měli zásluhu na dobré úrovni bojovného utkání pod reflektory. Ve 49. min. se dokonce ujali vedení po prudké střele K. Jarolíma zdálky, když už do přestávky měli Petržela a Pešice velké příležitosti. Jenže: kdyby domácí proměnili aspoň jedinou z pěti šancí do 20. min., mělo utkání jiný průběh! Klokani však znervózněli, hráli tvrdě (Jakubec, Sloup) a nepodali očekávaný výkon.

Tentokrát to neklapalo ve druhé vlně, kde zklamal Zelenský. Teprve, když po změně stran strhl Sloup spoluhráče k velkému náporu, výkon se zlepšil. V obraně se stopeři Prokeš a Bičovský dopouštěli četných chyb a v útoku se neprosadil Čermák. Hosté měli naopak ve středové ose hlavní oporu, v obraně však udělali obligátní "kiksy" a to zmařilo naděje na úspěch. Bohemians po přestávce zvýšili tempo, zrychlili protiútok a hlavně zpřesnili přihrávku, Slavia se dostala pod tlak a nevydržela.

V. Hruška, nejlepší útočník domácích, dvěma přesnými centry nahrál v 60. min Sloupovi a v 77. min. Chaloupkovi a jejich hlavičky rozhodly! Bylo to těžce vydřené vítězství, které ohrozil ještě v 87. min. Pešice, jeho střelu však vyrazil výborný Z. Hruška.

Exvršovičák Antonín Panenka, který si z Vídně odskočil o víkendu domů: "Pěkné utkání! Slavia hrála dobře, Bohemians měli lepší druhý poločas." V 69. min. po srážce odstoupili pro zranění Šimáčka (nerozchytaný Zlámal inkasoval druhý gól) a J. Němec (Příložný).

Tabulka po 4. kole

1. Vítkovice  4 3 1 0  11:2    7
2. Bohemians 4 3 1 0 9:3 7
3. Inter 4 2 2 0 6:2 6
4. Ostrava 4 2 1 1 6:4 5
5. Lokomotiva 4 2 1 1 8:9 5
6. Cheb 4 1 2 1 8:6 4
7. Brno 4 2 0 2 7:6 4
8. Žilina 4 1 2 1 8:7 4
9. Sparta 4 2 0 2 5:5 4
10. Dukla 4 1 2 1 3:4 4
11.-12. Olom. 4 1 1 2 4:5 3
11.-12. Nitra 4 1 1 2 4:5 3
13. Slavia 4 1 1 2 3:6 3
14. Prešov 4 1 1 2 4:10 3
15. Trnava 4 0 1 3 2:7 1
16. Slovan 4 0 1 3 4:11 1