Mistrovská sezóna 1982/83 - IX.díl

<b>Z ďáblů udělali beránky<br /> 2. kolo Poháru UEFA: Bohemians-St.Etienne 4:0</b><br /> Byla to óda na fotbal! Nejprve obrovský boj, bitva o každý metr a šanci, po změně stran koncert Pospíchalových svěřenců. Ani největší optimista určitě nečekal, že Bohemians zachovají čtyřgólovou normu, kterou v podzimních zápasech na domácím hřišti narušili jen v derby se Slavií.<br /> <br /> <strong>Videoreportáž</strong> z tohoto zápasu si můžete stáhnout v <a href="http://www.fc-bohemians.cz/zabava/down.aspx"><font color="#008000">sekci Download</font></a>.

Mistrovská sezóna 1982/83 - IX.díl

Bezgólová remíza z premiéry byla slibná, ale sama ještě nic neřešila. Klokani neměli na vybranou: pokud chtěli svůj pátý start v Poháru UEFA proměnit v postup do třetího kola, museli vyhrát. Tedy útočit - a střílet góly. Soupeř si stejně spočítal, že s defenzívou nemůže vystačit a že by měl potrápit Hrušku.

Karty byly rozdány. Bohemians se vrhli do útoku s obrovskou vehemencí, hned ve třetí minutě po Bičovského přímém kopu Lestage v pádu odvracel do zámezí, za chvíli na Čermákův centr vystartoval Sloup a hlavou si vynutil další roh. »Zelení ďáblové«, tentokrát v bílých dresech, s odpovědí příliš neváhali - v 11. minutě Lestage z dobrých 30 metrů zahrozil levačkou, Hrušku střela překvapila nepříjemným odskokem, opakovaný pokus dostal ven ze šestnáctky jen kolenem...

Až Němec prorazil

Jinak ale utkáni skýtalo stále stejný obrázek: jakmile domácí přešli přes půlicí čáru, před trestným územím St. Etienne trojlístek francouzských reprezentačních obránců Battiston – Janvion - Mahut za vydatného přispění spoluhráčů okamžitě budoval ochranný val, od něhož se odrážela většina nájezdů domácích fotbalistů. Sloup posílal pasy jedna báseň třeba na 40 metrů, Zelenský se ukazoval a vymýšlel uličky, Jakubec nabíhal, pro Chaloupku a Bičovského žádný míč nemůže být ztracen, celá jedenáctka dřela, čekání na gól se ale protahovalo. Ve 14. minutě po faulu na Čermáka sice Bičovský rozehrál přímý kop dozadu na Zelenského, ten se z dvaceti metrů opřel do míře tak mocně, až se Castenada lekl, že mu břevno musí sednout na záda, vzápětí dezorientovaný Battiston hlavou poslal míč přes celou branku pár centimetrů od levé  tyče vlastní branky...

Až přišla 28. minuta, Zelenský vystřelil, na šestnáctce jeden ze soupeřových obránců tečoval míč k zapomenutému Němcovi, ten si vůbec nepřipouštěl, že by třeba mohl být v ofsajdu a na rozdíl od ligových zvyklostí ze šance vytěžil gól! Klokani chtěli přidat rychle pojistku, Bičovský se ekvilibristicky proháčkoval až do vápna, přiťukl Příložnému a jeho střelu k pravé tyči Castaneda kryl, poradil si i s ukázkovou Chaloupkovou otočkou.

To byl koncert!

Francouzům nikdo nemusel říkat, že teď se od nich čeká otevřenější hra, snaha dát gól. Hned po návratu z kabin také ožili, Janvion pronikl až do vápna, vzešel z toho roh, po němž se Roussey dostal do obrovské šance, ale neproměnil ji. A od tohoto momentu existovalo na trávníku jediné mužstvo: Bohemians.

Z nezměrného úsilí, z ochoty tvrdě pracovat, podstupovat osobní souboje, nabíhat do volných prostorů se zrodila fotbalová fantazie, vyšperkovaná Čermákovými uličkami, Sloupovými kousky, Zelenského   pasy,   Němcovými   úniky. Klokani semifinalistům mistrovství světa dokazovali, že i my umíme hrát velký fotbal.

Připomeňme si nejzajímavější okamžiky: v 52. min Sloup předložil Čermákovi a jeho centr Němec prodloužil přes břevno, v 54. Příložný si naběhl na autové vhazování, obešel i Castanedu a na jeho přihrávku od brankové čáry už nikdo ze spoluhráčů nedosáhl. V 59. Čermák vyslal do vápna Příložného a ten přízemní střelou potvrdil pověst pohárového střelce - 2:0. Než se soupeř rozkoukal, rozehrál Bičovský v pořadí sedmý rohový kop a Prokešův gól hlavou udělal z ďáblů definitivně beránky. Koncert Bohemians pokračoval Mičincovým gólem, ale i sérií dalších střel a nápaditých akcí. Bylo to velké vítězství po skvělém, na našich trávnících dlouho nevídaném výkonu.

Branky: 28. Němec, 59. Příložný, 62. Prokeš, 78. Mičinec.
Rozhodčí: Casarin - Bianciardi, Pairitto (všichni Itálie).
ŽK: Sloup - Zenon.
Diváků: 15 000 - vyprodáno.
Bohemians: Hruška - Jakubec, Prokeš, Bičovský, Koukal - Chaloupka, Zelenský, Sloup -  Příložný, Čermák (77. Levý), Němec (68. Mičinec).
St. Etienne: Castaneda - Battiston, Janvion, Mahut, Lestage - Zenon, Oleksiak, Genghini (85. Wolfi), Daniel - Roussey, Rep.


Bohemians věří, že ve fotbale neplatí zlatá střední cesta

Kdybychom ligovou praxi přenesli i do pohárové Evropy a kvalitní výkon zdůrazňovali vytištěním jména hráče tučným písmem, pak za středeční gala představeni by si vyšperkovanou sazbu zasloužila celá parta od Botiče! A u některých by to ještě nevyjadřovalo dost jasně velikost podílu na vítězství a především na radosti, rozdávané po hrstích vděčným tribunám.

Vezměte si třeba Bičovského. V defenzívě neudělal snad jedinou chybu, s nadhledem zkušeného borce řešil všechny situace a ještě stačil organizovat protiútoky, sám vyrážel na zteč, Chaloupka imponoval pohybem, mravenčí prací; kolik jen vydoloval míčů ze soupeřových kopaček v okamžiku, kdy už se hosté chtěli nadechnout k útoku! Vysoko čněl vytáhlý Sloup „dlouhá noha“ s lahůdkovými pasy třeba na čtyřicet metrů a na milimetr přesnými, skvěle hrající hlavou ve vlastní i soupeřově šestnáctce.

Zaskvěl se Zelenský; vitalitou, přehledem, jemňoučkým zpracováním míče, tvrdou střelou. A také Čermák, do přestávky nespokojený s vlastním výkonem, ale po změně stran znovu k neudržení a vymýšlející takové uličky, že si spoluhráči museli připadat jako na autostrádě. Příložný potvrdil pověst pohárového střelce (vzpomenete si na tři góly, kterými vyprovodil vídeňskou Admiru?), navíc se v zelenobílém dresu proměňuje v útočníka, který nespoléhá jen na čich na branky, ala umí uniknout  a  citlivě přihrát.

Vlastně na každého ze třinácti i bojovníků, které Tomáš Pospíchal poslal na trávník, bychom po středečním večeru mohli pět ódy. Trenérova úsměv vzbuzující slova „Začneme   rychle   a  budeme  zrychlovat“ mužstvo proměnilo v účinnou taktiku - odstartovalo s obrovským úsilím a s přibývajícími minutami dokázalo tlak stupňovat, nikoho vůbec nenapadlo nechat míč odkutálet do zámezí ani za stavu 4:0. Sotva fotbalisté ze St. Etienne pootevřeli hru, Bohemians je proměnili v neškodné pokorné   beránky…

Vzpomenete si na prosincový večer roku 1978, kdy Dukla stejným skóre a vlastně I podobným stylem vyřadila západoněmecký VfB Stuttgart? Atmosféru středečního večera ještě umocňoval onen kouzelný kontakt hlediště s hrací plochou. Byl to zážitek, jakých není divákovi příliš dopřáno!

Výjimečnost a velikost Bohemians spočívá v poznání pravdy, že ve fotbale neplatí rčení o zlaté střední cestě, v ochotě pracovat, opakovaně sáhnout až na dno sil. Kéž by osm klokanů, nominovaných ke střetnutí s Itálií, tenhle  „duch Bohemians“ přeneslo i do reprezentačního týmu!

Vraťme se ale do vršovického ďolíčku. Zápas se St. Etienne podle písemných objednávek chtělo vidět na třicet tisíc fanoušků. A ještě dřív, než se Bohemians přehoupli do třetího kola, na zatím bezejmenného soupeře si rezervovalo vstupenky na osm tisíc milovníků dobrého fotbalu!