Jsou dvě varianty: Opava nebo konkurz

Skončila podzimní sezóna, ale největší boj Bohemku teprve čeká. Boj o přežití. Vedení Bohemians v obsáhlém rozhovoru nastínilo možné varianty dalšího vývoje klubu. Situaci osvětloval výkonný ředitel Michal Vejsada. V tuto chvíli zbývají dvě varianty. Převedení prvoligového klubu SFC Opava do Prahy a přejmenování na FC Bohemians. Pokud se opavský klub nepřestěhuje, půjde Bohemka do konkurzu a její jarní účast ve druhé lize je jen v oblasti teorie.

Jsou dvě varianty: Opava nebo konkurz

Kdy došlo k prvnímu kontaktu s opavskými majiteli? O koho se vůbec jedná?
"Jedná se o švýcarskou firmu UB Corporation, v jejímž čele stojí podnikatelé z Ukrajiny. Tuto společnost údajně zastřešuje bývalý slavný fotbalista Oleg Blochin. V Česku švýcarskou firmu zastupuje pan doktor Knotek. Právě přes jeho osobu jsme se dostali do kontaktu s touto firmou. Můj bratr kdysi pracoval v ČKD, které tenkrát hodně obchodovalo s "Východem", což byl obor i pana Knotka. Teď došlo ke kontaktu, a tak vlastně začala jednání."

Čí to byla iniciativa?
"Jednoho krásného dne zavolal pan Knotek. Předložil nabídku a proběhlo první setkání, kde jsme se bavili pouze o situaci Bohemky a jak jí pomoci. Švýcarská firma s ukrajinskými majiteli vlastní i švýcarský klub Servette Ženeva a chce své aktivity dále rozvíjet. Praha je pro to ideální lokalita, chtějí prý koupit i nějaký klub na Slovensku. Takže, my nejednáme s Opavou, ale s majortiním vlastníkem, který má v držení 70% akcií klubu. Nechceme ničit fotbal v Opavě, ale když se akcionáři klubu v Opavě nedohodnou, jsme připraveni spolupracovat s UB Corporation a pokračovat v první lize na Bohemce."

Máte zprávy k čemu došlo v Opavě?
"Je tam podobná situace, jako byla v Bohemce. Menšinový vlastník, což je město, má s UB Corporation nevyřešené finanční záležitosti a když se dva perou, třetí se směje. Tím třetím jsme v současnosti my. Když se tedy zástupci švýcarské firmy nedohodnou s městem, zamíří do Prahy. V Opavě si město neváží peněz, které do fotbalu firma investovala a proto nyní UB Corporation přestala klub financovat."

Jak si celou akci "kulový blesk" představujete?
"Naší prioritou je, aby vše proběhlo v mezích zákona a právně správně. Zatím proběhla dvě jednání a s firmou UB Corporation byla uzavřena smlouva o spolupráci. V ní se oba subjekty zavázaly, podniknout opatření k přípravě převodu opavského klubu do Prahy. Na začátku prosince proběhne v Opavě mimořádná Valná hromada klubu, kde si majitel může odsouhlasit změnu sídla. To poté nahlásí na fotbalový svaz, který změnu schválí nebo neschválí. Pak dojde k přejmenování klubu z SFC Opava na Bohemians Praha, a na jaře tak v nejvyšší soutěži bude nastupovat tým Bohemians pod licencí a IČO opavského klubu. Současná akciová společnost Bohemians zřejmě skončí v konkurzu nebo může posloužit Opavě k dohrání druhé ligy. Ale opakuji, že tento scénář platí jen v případě, že se opavští akcionáři mezi sebou nedohodnou a společnost UB Corporation bude chtít opustit město."

Myslíte, že to fotbalový svaz povolí?
"Toto není sloučení, které samozřejmě během rozehrané sezóny nemůže proběhnout. Toto je prostě změna názvu a sídla klubu, to řády povolují v letní i v zimní přestávce."

Jak ale zajistíte, aby firma UB Corporation neudělala to samé co v Opavě, tedy aby neodešla i z Ďolíčku?
"Tady jí nebude nikdo házet klacky pod nohy a navíc v Praze má ideální podmínky pro podnikání. My chceme zachránit jméno a historii Bohemky a toto je nejpřijatelnější cesta. Sem nepřijde žádná firma z ulice, která by Bohemku vytáhla z propasti. My musíme sázet na právní subjekty, které se fotbalem živí a to je právě UB Corporation. Existuje i dohoda, že bychom s panem Křížkem měli zůstat v představenstvu a doplnil by nás ještě právní zástupce UB Corporation pan doktor Knotek."

Vaše vyjádření ale nahrává spekulaci, že chcete za každou cenu zůstat u moci. Skupina podnikatelů okolo bývalého ředitele Bohemians Emila Kristka chtěla údajně Bohemku koupit i se všemi dluhy. Poté by si do klubu přirozeně dosadili své lidi...
Od pana Kristka jsme nikdy žádný návrh nedostali. Vše bylo jen ústní formou. Ústně nám deklaroval, že má lidi, kteří jsou ochotni převzít Bohemku. Říkali jsme, dobrá, dejte návrh a budeme o něm diskutovat. Chtěli jsme mluvit s těmi lidmi, kteří by do toho dali peníze. Setkali jsme se s panem Lubošem Oravcem. Požádal nás, abychom mu poslali součet všech dluhů Bophemians. Dohromady to dělalo 36 739 000 korun. Po dalších jednáních i pan Oravec uznal, že současné IČO Bohemky je časovanou bombou a dohodli jsme se, že se ke spolupráci vrátíme, až očistíme jméno Bohemians. Takže aktivity pana Kristka jsou jen ve slovech, ale samotní podnikatelé se do Bohemky příliš nehrnou a vyčkávají. A my čekat nemůžeme. Na pozicích rozhodně nelpíme. Ovšem nechci se znovu spálit. Už tady byl Böhm, "Áčka", Vít. To se nesmí opakovat."

Takže variantu "Kristek" nepočítáte do budoucnosti Bohemky?
"Emil se snaží pomoc, ale my chceme vidět konkrétní návrhy na papíře. V současné době jsou jen dvě varianty. Opava nebo konkurz."

Co pro Bohemku znamená konkurz?
"I to je očištění. Jednou se těch dluhů po Švarcovi zbavit musíme. Přijde správce konkurzní podstaty a bude se snažit vyrovnat pohledávky všech věřitelů. Bohemku si třeba potom někdo koupí. Bude to daleko průhlednější a klub bude očištěn od dluhů z minulosti a hlavně už se přestanou objevovat nové dluhy a záhadné směnky. Prostě konkurz není tragédie, ale Bohemka by během něj asi nedohrála druhou ligu."

Co se tedy stane v nejbližších dnech?
"Teď čekáme, jak se vyřeší situace v Opavě, pak budeme moudřejší. Ve čtvrtek máme další důležité jednání s panem doktorem Knotkem. Pokud by se UB Corporation rozhodla přestěhovat do Prahy, do Bohemky by samozřejmě přešli i současní hráči Opavy. Konkurzní správce by pak rozhodoval, kdo by přišel ze současného kádru Bohemians. Museli bychom vyřešit mládež a hřiště. Liga by hrála na Strahově nebo na Spartě, to už by bylo na rozhodnutí nového vlastníka. UB Corporation by se prostě stala novým majitelem jména a historie Bohemians."