Opava se do Prahy stěhovat nebude!

Pro někoho to bude krásný vánoční dárek, pro jiného konec prvoligové naděje. Slezský fotbalový klub Opava se nebude stěhovat do Prahy. Plánoval to majoritní vlastník klubu, firma UB Corporation. "Ve čtvrtek (23. prosince) jsme jednali až do večerních hodin a dospěli jsme k názoru, že celá plánovaná akce na fotbalovém svazu neprojde. Proto jsme od přestěhování opavského klubu do Ďolíčku upustili a Bohemka půjde svoji vlastní cestou," řekl v předvečer Štědrého dne předseda představenstva SFC Opava Michal Vejsada.

Opava se do Prahy stěhovat nebude!

Ihned po posledním zápase Bohemians v podzimní části druhé ligy funkcionáři vršovického klubu veřejně připustili, že plánují spolupráci s opavským klubem. V Opavě se majoritní vlastník (UB Corporation) nepohodl s městem, které vlastní jednu pětinu akcií klubu. Nevyjasněné finanční závazky vedly k rozhodnutí švýcarské firmy odejít z města. Po změně sídla klubu se měl SFC Opava přejmenovat na FC Bohemians Praha a na jaře by v první lize pokračovali Klokani s licencí a obchodním číslem Opavy. Taková byla idea firmy UB Corporation a šéfů Bohemians.

Prosincová Valná hromada SFC Opava přestěhování klubu posvětila, ale už tehdy se proti plánované změně sídla vyslovilo město a svůj názor následně dopisem předložilo i fotbalovému svazu. Do vedení opavského klubu byli zvoleni funkcionáři Bohemians, Michal Vejsada se stal dokonce předsedou představenstva SFC Opava. Na první problém narazili funkcionáři obou klubů při zasedání Výkonného výboru ČMFS, který rozhodnutí o celé kauze odložil na své lednové zasedání. "Nemůžeme čekat do 20. ledna, navíc jsme měli indicie, že by se celá záležitost odložila až na konec sezóny," poznamenal Michal Vejsada a dodal. "Prodlužování nemá cenu, Bohemka potřebuje pomoci hned."

Den před Štědrým dnem proběhlo zásadní jednání o budoucnosti celého projektu. Fotbalový svaz předložil podmínky, za kterých je možné plán schválit a zastupci obou klubů jednali o jejich splnění. "Dospěli jsme k názoru, že nemůžeme splnit všechny podmínky ČMFS. Z tohoto důvodu jsme se rozhodli, že upustíme od záměru, přestěhovat SFC Opava do Prahy. Na svoji funkci předsedy představenstva Opavy rezignuji na nejbližší Valné hromadě," poznamenal Michal Vejsada. Záměr přesunout Opavu do Prahy tedy definitivně padá. "Firma UB Corporation se bude snažit zbavit se svého podílu v opavském klubu a chce sama vstoupit do Bohemians," doplnil Vejsada. Opavští fanoušci tedy o první ligu nepřijdou. Pokud se podaří sehnat investora, nic nebrání, aby opavští v klidu dohráli nejvyšší soutěž na svém stadiónu a pod svým názvem. Bohemka bude na jaře pokračovat se současnou licencí ve druhé lize.

"Svaz by rozhodl nejdříve 20. ledna 2005, ale spíše by celou záležitost odložil na léto. My nemůžeme čekat. Na to by doplatila Bohemka. Dále svaz bral v potaz, že v Opavě investovalo město velké peníze do stadiónu v rámci projektu Stadióny 2003 a případné posvěcení našeho plánu by bylo špatným signálem pro další města. Do Opavy jsme chtěli převést druhou ligu, což ale v rozehrané soutěži nešlo. Tyto důvody rozhodly o tom, že od celého plánu upouštíme," prohlásil Vejsada a na konec dodal. "Teď se musíme věnovat záchraně Bohemky. Společnost UB Corporation je připravena vstoupit do vršovického klubu a podílet se na budoucnosti Bohemians."

Jak šel čas

14. listopadu 2004 - tehdejší výkonný ředitel Bohemians Michal Vejsada poprvé veřejně připustil spolupráci s SFC Opava.
10. prosince 2004 - Valná hromada SFC Opava odsouhlasila změnu sídla klubu. Do představenstva byl dosazen zástupce UB Corporation Oldřich Knotek, majitel Bohemians Jiří Křížek a bývalý výkonný ředitel Bohemians Michal Vejsada.
14. prosince 2004 - Výkonný výbor ČMFS, který musí změnu sídla schválit, odložil rozhodnutí v celé kauze na leden. Podle členů svazového orgánu chyběly podklady od zástupců obou klubů.
23. prosince 2004 - zástupci Bohemians, SFC Opava a UB Corporation se rozhodli, že odstupují od plánu přestěhovat opavský klub do Prahy. Důvodem je negativní postoj svazu, který byl podle zástupců klubů patrný při jednání.