Křížek prodal Bohemku za korunu

Očekávaný vstup firmy ukrajinských podnikatelů UB Corporation do Bohemians se nekoná. Tradice i zašlou slávu zelenobílého klubu přebírá zatím nespecifikovaná skupina českých podnikatelů. "Nejde o skupinu okolo Tomáše Petery, jak se spekulovalo," řekl dnes už bývalý majitel Bohemians Jiří Křížek. "Bohemku jsem prodal za jednu korunu. Nešlo mně o mé peníze, ale o prospěch klubu," dodal. Podle předchozí smlouvy o smlouvě budoucí se nový vlastník Bohemians zavázal vložit do klubu do 7. ledna 2005 deset miliónů korun. "Tato podmínka byla splněna," potvrdil Křížek.

Křížek prodal Bohemku za korunu

Poté, co nevyšlo plánované přesunutí opavského klubu do Prahy, švýcarská společnost UB Corporation ústy svého jednatele Alexe Borovikova projevila zájem vstoupit do Bohemians jako akcionář. Borovikov přiletěl ve středu večer do Prahy, setkal se s Michalem Vejsadou při neformálním tenisovém zápase. Vejsada byl spolupráci s Borovikovem nakloněn, ukrajinský podnikatel však nenašel společnou řeč s majitelem Bohemians Jiřím Křížkem. "Firma UB Corporation si nezískala mojí důvěru. Rozhodl jsem se razit českou cestu. Jednání s oběma subjekty probíhala souběžně. K definitivní dohodě došlo v pátek po poledni," popsal Křížek poslední jednání.

Křížek se poprvé o zájmu skupiny českých podnikatelů zmínil při rozhovoru pro naše internetové stránky v pondělí 3. ledna 2005. Křížek s touto skupinou uzavřel smlouvu o smlouvě budoucí v níž stálo: "Nový vlastník se zavazuje do 7. ledna převést na účet Bohemians Praha a.s. deset miliónů korun a do 31. ledna dalších dvacet miliónů korun." První podmínka byla podle slov Jiřího Křížka splněna, proto došlo k prodeji klubu. Jiří Křížek dostal za Bohemku jednu korunu českou. Zatím se jen spekuluje, kdo je novým majitelem. "Nechci to zatím prozradit. Všichni se to dozvědí v neděli v poledne před naším úvodním zápasem na Tipsport cupu," řekl Křížek.

Křížek by měl zůstat ve vedení společnosti. S podnikatelskou skupinou má velmi dobré konktakty. "Jedná se o úplně nový subjekt ve sportu. Je to výsledek dlouhodobých jednání a mých kontaktů s touto skupinou. Hned začneme jednat s hráči, aby dostali peníze, které jim patří. A samozřejmě prvním krokem bude úhrada všech závazků, které ukládá arbitráž. Protože mužstvo chceme posílit," řekl Křížek.

Jiří Křížek se majitelem Bohemians stal 30. září 2004. V tento den převzal sto procent akcií od Tomáše Böhma. Křížek už dříve působil v klubu jako výkonný ředitel. Do Ďolíčku ho v době svého vládnutí přivedl Michal Vejsada. Křížek je bývalým majitelem reklamní agentury Rencar a dosud se angažuje v amatérském fotbale v Klánovicích.