Začíná vláda neznámého bojovníka

Téměř přesně před rokem, 6. ledna 2004, převzal Michal Vejsada rozhodující balík akcií od Pavla Švarce a stal se majitelem Bohemians. A pak se majitelé měnili častěji než hráči. Za poslední rok má Bohemka už pátého vlastníka, ovšem nikdo nedokázal zastavit pád vršovického klubu. Bohemians se stále potácejí v dluzích, které dosahují čtyřiceti miliónů korun. Každý týden docházejí majitelé klubu k soudci a odvracejí návrhy na konkurz. Přinese nová změna majitele obrat k lepšímu?

Začíná vláda neznámého bojovníka

VLÁDA ŠVARCE

Za vlády Pavla Švarce se klub zadlužil a na smlouvy z této doby doplácí dodnes. Důkazem je například přestup brankáře Pavla Raby z Pardubic. Původní cena za příchod byla 1.250.000 korun. Švarc však podepsal smluvní pokutu jedno procento z přestupní částky denně a dnes dluh Pardubicím přesahuje už pět miliónů korun. Pavel Švarc byl šéfem klubu až do října 2003, kdy majoritu v klubu předal Zdeňku Zlámalovi, moravskému podnikateli, který se angažoval ve zlínském fotbale a v současnosti působí v Kroměříži. Byla to ovšem jen formální změna. Švarc stále tahal za nitky, Zlámal měl akcie ochránit před Michalem Vejsadou. Ten si nárokoval akcie jako náhradu za nesplacené dluhy.

VLÁDA VEJSADY

6. ledna 2004 se Vejsada dočkal. Vejsada získal akcie po vleklém sporu. Bývalý majitel Bohemians Pavel Švarc si od něho v minulosti půjčil několik miliónů. Nesplatil je v řádném termínu a podle smlouvy tak Vejsada získal jako náhradu 825 akcií klubu, to znamená 53% z celkového počtu. To Švarc odmítal uznat. Vejsada podal na Švarce dvě žaloby, až poté Švarc velkému tlaku podlehl. "Rozhodl jsem se Bohemku opustit a uznal jsem nárok pana Vejsady na akcie," řekl tehdy Pavel Švarc. Vejsadova vláda v klubu netrvala dlouho. Po měsíci předal akcie dál. Na honosné tiskové konferenci se na zelenobílý trůn posadil Tomáš Böhm.

VLÁDA BÖHMA

Společnost Habanera měla být spasitelem Bohemky. Stály za ní silné osobnosti: Tomáš Böhm, ředitel vydavatelství Ringier ČR a Tony Denny, šéf sítě autobazarů AAA Auto. Ovšem "Áčka" brzy po finančním auditu odstoupily od projektu. Tehdy poprvé oficiálně vypluly na povrch dluhy převyšující třicet miliónů korun. Böhm byl bez silného sponzora, klub přežíval od výplatě k výplatě. Böhm financoval klub většinou z vlastních prostředků. V tísni udělal osudovou chybu - na post prezidenta Bohemians jmenoval Marka Víta, který o sobě prohlašoval, že je fotbalový manažer, ale jeho pověst ve fotbalových kruzích byla hodně pošramocená. Proslavil se jen neuskutečněnými sliby a po dvaceti dnech úřadování zmizel i se 170 tisíci korunami. To byly poslední peníze, které v té době měla Bohemka na účtu. Böhm se chtěl klubu zbavit, ovšem zároveň nehodlal přijít o vložené peníze. Böhm si nepřipsal mnoho zásluh, alespoň však shromáždil všechny akcie. Pod konktrolou měl všech sto procent akcií, což se před ním nepovedlo ani Pavlu Švarcovi. Po dlouhý průtazích Böhm předal klub Jiřímu Křížkovi 30. září 2004. 

VLÁDA KŘÍŽKA

Křížek vstupoval do klubu v těžké situaci. Bohemka měla už od léta zablokované přestupy, protože různým fotbalovým subjektům dlužila kolem deseti miliónů korun. Stejná situace trvá dodnes. Křížek sliboval příchod silných partnerů, ale do klubu nepřišel jediný sponzor. Za vedení se vyjadřoval převážně Michal Vejsada, výkonný ředitel. V mužstvu hráli dorostenci, klub se potácel na dně druhé ligy. Začalo se hovořit o konkurzu, ovšem řešení se stále oddalovalo. Fanoušci slyšeli několik termínů, kdy dojde k zásadním rozhodnutím, ale jen málo se stalo skutečností. Poslední naději upjalo vršovické vedení do Opavy. Přestěhování slezského klubu do Prahy i se společností UB Corporation mělo spasit Bohemku. Fotbalový svaz byl proti. Křížek a Vejsada, kteří vypláceli hráčům pravidelně měsíční mzdu, byli v koncích. Hráči se nedočkali výplat za listopad, které měly přijít před Vánoci. Křížek řekl, že dá klub do konkurzu, ale nestalo se. 7. ledna prodal klub do rukou zatím neznámé firmy.

VLÁDA NEZNÁMÉHO BOJOVNÍKA

Když někdo investuje do fotbalového klubu desítky miliónů, chce být vidět. Tuto logickou asociaci zatím nový majitel Bohemians nepotvrdil. Podle vyjádření Jiřího Křížka vložila skupina českých podnikatelů do Bohemians deset miliónů korun, dalších dvacet má přijít na účet klubu do konce ledna. Co všechno čeká na nového majitele? Dluhy Bohemians činí zhruba čtyřicet miliónů korun. Urychleně se musí zaplatit deset miliónů, aby byly odblokovány přestupy a mužstvo mohlo být posíleno. Tým se totiž po podzimní části nachází na posledním místě druhé ligy a hrozí, že mu budou odečteny další body. Kvůli neplacení dluhů totiž Klokani už o tři body přišli. Další termín zaplacení dluhů určila Disciplinární komise ČMFS na 31. ledna 2005. Pak mohou přijít další tresty. Fotbalisté Bohemians hrozí výpovědí, protože hráči nedostali dva měsíce výplatu. Michal Lesák a Tomáš Strnad už udělali první krok k výpovědi, poslali na adresu klubu oficiální upozornění. Nový majitel musí narovnat vztahy s mládeží, které za poslední rok hodně utrpěly. Mládež dala akciovou společnost k arbitráži, ve vzduchu létají žaloby. A v neposlední řadě je tu neutěšený stav stadiónu. V první řadě však musí přijít odtajnění neznámého bojovníka, který se pustí do boje hned na několika frontách. Jen důvěra znovu přivede do Ďolíčku sponzory a s nimi tolik potřebné peníze.