Otevřený dopis výboru TJ Bohemians

Vážení členové Výkonného výboru TJ Bohemians Praha,<br> prostřednictvím Vašeho generálního sekretáře jsme Vám 30.4.2005 zaslali pro jednání Vašeho výboru 5.5.2005 dopis se žádostí o navrácení loga a názvu fotbalistům Bohemians. Byli jsme ujištěni, že logo a název TJ propůjčí tomu, kdo se stane nástupcem FC Bohemians ve fotbalových soutěžích a že pokud to nebude FC Střížkov, tak zahájíte řízení o revokaci Vašeho rozhodnutí z 22. února t.r., kdy jste logo a název FC Střížkov (pan Karel Kapr) propůjčili.

Proto nás zarazila skutečnost, že se Váš generální sekretář pan Richard Šach ve čtvrtek 19. května aktivně zúčastnil tiskové konference subjektu, který s tradicí a kontinuitou fotbalu Bohemians nemá nic společného: akciové společnosti "Fotbalový klub Bohemians Praha a.s.", jejímž představitelem je také pan Karel Kapr (naše prohlášení ZDE). Této společnosti jste logo ani název nepronajali (?). Pan Šach na této tiskovce nejen že neprotestoval proti zneužití názvu Bohemians, ale podle agentury ČTK (viz ZDE) v rozporu s rozhodnutím Vašeho výboru řekl, že rozhodnutí o propůjčení loga a názvu FC Střížkov " nehodláte nijak revokovat" a to "alespoň do té doby, než vydá fotbalový svaz písemné stanovisko, tahle smlouva platí". Na tomto vyjádření by nebylo nic znepokojujícího. Ovšem požadované rozhodnutí Českomoravského fotbalového svazu měl v této době pan Šach již k dispozici, neboť si jej od nás vyžádal večer předem "faxem do rána" a v den tiskové konference v 8:15 ráno mu bylo odfaxováno.

Cesta, kterou jsme spolu s AFK Vršovice zvolili je sice trnitá, ale poctivá. Podařilo se nám vypořádat s náročnými požadavky ČMFS na vyřízení arbitrovaných dluhů. Dohodli jsme se mj. na vyřešení dlužných částek s představiteli občanského sdružení CU Bohemians, které spravuje veškerý mládežnický fotbal Bohemky a garantujeme jim jistotu existence v rámci AFK Vršovice. Stavíme tým pro 3. ligu a máme zajištěné finance pro fungování klubu na příští sezóny.

Rádi bychom, abyste na nadcházející schůzi výboru TJ rozhodli o tom, kdo bude v příští sezóně nastupovat pod názvem Bohemians Praha, podle SVÉHO svědomí. K tomu jsme připraveni poskytnout Vám písemné podklady i informace o genezi případu "fotbal Bohemians". Dovolte nám zmínit 12 hlavních bodů, které podle našeho názoru byste měli znát:
  1. Víte, jak přišla TJ Bohemians k názvu a logu? Odpověď: od fotbalistů, oficiální vyjádření TJ Bohemians ZDE
  2. Víte, kdo organizuje, provozuje a rozhoduje ve fotbale v ČR? Odpověď: ČMFS
  3. Víte, koho ČMFS určil právoplatným nástupcem fotbalistů AFK Vršovice > Bohemians Praha? Odpověď: AFK Vršovice, důkazZDE
  4. Víte, kdo byl posledním majitelem FC Bohemians a.s. před uvalením konkursu? Odpověď: 100% vlastníkem byl Michal Vejsada.
  5. Víte, co prohlásil Michal Vejsada po té, co jste propůjčili logo a název panu Kaprovi a FC Střížkov?
    "Jméno Bohemky zůstane, ale změní se klubové IČO. Zkrátka odpojuje se vůz s hnojem", (zdroj ZDE)
  6. Považujete 100 letou historii fotbalu Bohemians vč. ligového titulu z roku 1983 také za "vůz s hnojem"? (Odpovězte si každý sám)
  7. Považujete dluhy vůči fotbalistům, které majitelé fotbalové Bohemky vč. Michala Vejsady nadělali, také za "vůz s hnojem"? (Odpovězte si každý sám)
  8. Víte, proč požádal Karel Kapr o pronájem loga a názvu Bohemians, které jste mu 22. února pronajali?
    Odpovídá sám pan Kapr: "Klokani mají obrovskou tradici, a proto na jméno Bohemians nalákám rozhodně více sponzorů, než na Střížkov", (zdroj ZDE)
  9. Co pro Bohemians udělal pan Kapr, představitel FC Střížkov? (odpověď neznáme)
  10. Víte, co pro záchranu historické kontinuity fotbalu Bohemians učinilo Družstvo fanoušků Bohemians? Odpověď ZDE
  11. Víte, co je naším motivem, kvůli kterému jsme se pustili do záchrany klubu? Odpověď: čistota ideálů, srdce.
    Víte, že motivem, kvůli kterému chce logo a název pan Kapr, jsou peníze? (viz 8)
  12. Co bude Vaší motivací, až budete na jednání Výkonného výboru TJ o vrácení loga a názvu tam, kam patří, rozhodovat?

Nalezli-li jste poctivé odpovědi na výše uvedené otázky, jistě chápete, že dobře míněné rady "ke spolupráci obou stran" jsou pro nás nepřijatelné. Pan Kapr totiž nemá co nabídnout. Ti, kdo po takovéto "spolupráci" volají, si buďto jsou vědomi, že jim nic jiného nezbývá (Střížkov, Karel Kapr, Michal Vejsada) nebo nevědí jak se věci mají případně mají nějaké máslo na hlavě, které by chtěli přenést na jiné a sami zůstat "an obliga".

Pro nevědomé by potom bylo jednoduché ukázat "na viníka" tj. na fanoušky a na AFK Vršovice, "kteří se dohodnout nechtějí". Věříme ve Váš zdravý rozum a věříme, že výbor TJ rozhodne o odejmutí práv k logu a názvu FC Střížkov a vrátí ho potomkům těch, kdo klokana a název Bohemians jednotě dali.

Za vedení a členy Družstva fanoušků Bohemians sepsal
Milan Šimáček