3.díl: Nezapomínejte - březen a duben 2005

Rok 2005 byl přelomový v historii fotbalového klubu Bohemians. Poslední dny jsou časem bilancování, proto si připomeňme, co důležitého se dělo během uplynulým dvanácti měsíců. Ve třetím dílu našeho seriálu shrneme březen a duben. Zrod Drusžtva fanoušků Bohemians nastartoval novou etapu, vše se začalo v dobré obracet. Nesmíme zapomenout, abychom se poučili do budoucna.

3.díl: Nezapomínejte - březen a duben 2005

BŘEZEN

1. března
Naposledy se sešli zbylí hráči Bohemians na společném tréninku. Trávník stadiónu ve Vršovicích je pokrytý sněhovou dekou bez jediné stopy. Před vraty postává dvojice starších pánů. "Tak dneska naposledy, to je škoda," říkají jeden druhému a pomalu kráčí na hlavní tribunu, aby viděli poslední trénink fotbalistů Bohemians. Ti ale z kabiny už na trávník nevyběhnou. Místo fotbalu si na rozloučenou jdou zahrát turnaj ve squashi. Současná Bohemka končí, hráči se vidí naposledy. "To je hrozný, co...," říká masér Vladimír Hric, který bezmocně sedí na masérském stole.

3. března
Správce konkurzní podstaty akciové společnosti Bohemians Vladimír Huml se zatím neodvolal proti rozhodnutí Licenční komise ČMFS. Ta v pondělí Klokanům odebrala profesionální licenci a vyloučila je tím z druhé ligy. Zástupci vršovického klubu mají právo na odvolání do pěti dnů od doručení rozhodnutí. Tato lhůta vyprší v pondělí 7. března. "Na svaz do této chvíle zatím žádné odvolání nedorazilo," řekl internetovým stránkám v pátek dopoledne Stanislav Rýznar, předseda Licenční komise. Zápas Bohemians v prvním jarním kole proti Ústí nad Labem byl odložen a nebyl zrušen, tudíž funkcionáři Bohemians mají ještě týdenní naději na záchranu klubu v druhé nejvyšší soutěži.

4. března
Jméno Bohemians se zdá být zakleté. O problémech fotbalového klubu píšeme pravidelně, teď se před zánikem ocitli i hokejisté Bohemians. Podle článku v páteční MF DNES hokejovému klubu, který nastupuje v Pražském přeboru, hrozí zánik. Redakce Virtuálního Ďolíčku chce pro fanoušky Bohemians najít možnosti setkávání během jara a jednou z možností by měl být právě hokej. Dále se zabýváme situací v mládeži a v nejbližších dnech Vám přineseme informace o budoucnosti mládeže Bohemians.

5. března
Poté co byla našemu klubu odebrána profesionální licence, dochází k další významné události. Dnes (sobota 5.3.2005) v časných ranních hodinách začala demolice osvětlení. Jako první "padl za vlast" stožár u vchodu do sektoru pod hodiny.... místa, kde se dlouhá léta scházeli ti nejvěrnejší fanoušci Bohemky.

7. března
Akciová společnost Bohemians Real je už osm let vlastníkem stadiónu ve Vršovicích a fotbalovému oddílu jej dosud pronajímala. V současné době nájemní smlouva vypršela a na stadiónu došlo v uplynulém víkendu k nečekaným úpravám. Byly strženy sloupy umělého osvětlení. Je to začátek demolice? "To v žádném případě. Statik zjistil, že sloupy jsou na vrchu zcela prohnilé a proto jsme rozhodli o jejich demolici, aby nespadly třeba do tramvajové zastávky," zdůvodnil krok vlastníka stadiónu jednatel Bohemians Real Petr Juruš. Stojí v čele firmy, která stále vlastní vršovický stánek. "Hovoří se o zájmu města, ale k prodeji zatím nedošlo. Je ovšem pravda, že stadión v současné době prodáváme. Máme tři zájemce," potvrdil Juruš.

7. března
Správce konkurzní podstaty Vladimír Huml se do pondělní půlnoci neodvolal proti rozhodnutí Licenční komise ČMFS, a fotbalový klub Bohemians tak definitivně končí ve druhé lize. "Na svaz žádné odvolání nedorazilo," potvrdil Stanislav Rýznar, předseda Licenční komise. Správci konkurzní podstaty žádný investor nezaručil, že má finanční prostředky na vyplacení věřitelů a na koupi klubu. Proto nedošlo ani k odvolání. Odebrání profesionální licence nabývá definitivní platnosti a Klokani se stávají prvním sestupujícím z letošního ročníku druhé ligy. Bohemka v současnosti dluží fotbalovým subjektům zhruba patnáct miliónů korun. Pokud chtějí Bohemians nastoupit od nové sezóně alespoň do třetí nejvyšší soutěže, musí případný investor do začátku června zaplatit pokutu tři milióny korun. Když se tak nestane, spadnou Bohemians do třetí třidy, nejnižší pražské soutěže.

9. března
Intriky, podvody, nařčení, to vše k Bohemce poslední dobou bohužel patřilo a zdá se, že situace se nemění ani po její klinické smrti. Dnes ředitel Oddělení komunikace, vnitřních a vnějších vztahů Českomoravského fotbalového svazu Daniel Macho informoval média o pokusu neznámé osoby o podvod s údajnou dražbou hráčů mládežnických týmů Bohemky.

16. března
Všichni doufají a věří, že Bohemka začne v létě hrát třetí ligu. Také redakce Virtuálního ďolíčku věří v návrat dobrých časů a společně s Vámi fanoušky podniká kroky k naplněných těchto cílů. V příštím týdnu Vám nabídneme konkrétní projekt, jak přispět na obnovu naší Bohemky. Ve Vršovicích stále dějí zajímavé věci, i když správce konkurzní podstaty Vladimír Huml je na týdenní dovolené. Zbylí hráči si hledají angažmá, protože už je jisté, že se na Bohemce minimálně půl roku nebude hrát fotbal. "Ve středu nepřišel nikdo na trénink. Kluci jsou různě na zkouškách v jiných klubech," řekl trenér Vladimír Hruška. Hráči se musí uživit, od listopadu 2004 nedostali výplatu. "Já jsem začal pracovat v rodinné restauraci, ale angažmá stále sháním. Kdyby Bohemka od léta znovu hrála, jsem okamžitě připraven pomoci," prohlásil brankář Štěpán Kolář.

20. března
Fanoušci Bohemky, zachraňte svůj klub! SOS KLOKAN připravila akci, která by měla vést ke vzkříšení kdysi slavného mužstva. Cílem projektu je shromáždění finančních prostředků od Vás fandů Bohemky, které by měly sloužit k záchraně Klokanů. Následně by se fanoušci majetkově účastnili i na tvorbě nového subjektu. Setkání příznivců se uskuteční ve čtvrtek 24. března v 18:00 v restauraci Klepáč (Třída 5.května 40, poblíž stanice metra trasy C Pražského povstání). Přijďte v klubových barvách! Pokud Vám termín ustavující schůze nevyhovuje, nezoufejte. O všem Vás budeme podrobně informovat na stránkách Virtuálního ďolíčku. Ojedinělý projekt, kterého se kromě fanoušků zúčastní i umělci a bývalí fotbalisté, bude mediálně prezentován na tiskové konferenci ještě před čtvrtečním setkáním fanoušků. Bohemka žije dál!

22. března
Po neúspěšných pokusech několika investorů z nedávné doby, přicházejí samotní fanoušci Bohemians s projektem na záchranu svého klubu. V únoru tohoto roku vznikla aktivita SOS Klokan, která měla za cíl sjednotit fanoušky a zjistit možnou pomoc z řad příznivců. Ohlas byl obrovský. Na základě sebraných informací od Vás fanoušků se iniciátoři aktivity SOS Klokan rozhodli založit subjekt, který by zastupoval příznivce Klokanů - DRUŽSTVO FANOUŠKŮ BOHEMIANS. Základní cíl je jediný – navázat na historii vršovického klubu a pomoci případnému investorovi v přípravách na novou sezónu třetí ligy.

23. března
Na stadiónu Bohemians bylo ve středu dopoledne znovu živo. Nehrál se zde žádný fotbalový zápas, Družstvo fanoušků Bohemians pořádalo tiskovou konferenci. Zájem byl obrovský. Do tiskového centra dorazilo pět desítek novinářů, včetně pěti televizních štábů. V Ďolíčku sice byla odpojena elektřina, která by však měla být v nejbližších dnech zaplacena a znovu zapojena, přesto tisková konference proběhla hladce a trvala téměř hodinu. Fanoušci Bohemky oficiálně oznámili úmysl zachránit svůj fotbalový klub.

24. března
Družstvo fanoušků Bohemians, které si dalo za cíl zachránit fotbalový klub, zaznamenalo první velký úspěch. Na první setkání do pražské restaurace Klepáč dorazilo přes tři sta příznivců zelenobílých. Krátce před čtvrteční půlnocí zástupci družstva oznámili stav vybraných peněz - den po oficiálním započetí celého projektu fanoušci mezi sebou vybrali 627 tisíc korun českých. A to jsou jen peníze, které do družstva vložili zakladatelé a lidé na setkání v restauraci.

25. března
Další legenda zelenobílých barev Přemysl Bičovský podpořila snahu fanoušků zachránit Bohemku. Opora Klokanů z počátku osmdesátých let finančně vstoupila do Družstva fanoušků Bohemians a hodlá se i nadále podílet na propagaci této myšlenky. „Moc tomu fandím a věřím, že se to podaří. Kdyby se v létě začala hrát třetí liga, bylo by to vynikající,“ řekl Přemysl Bičovský, v současnosti trenér druholigového Mostu.

28. března
Možná je to recese, možná bláznivý plán, možná začátek nové éry. Fanoušci Bohemians se rozhodli oslovit Romana Abramoviče, majitele londýnského klubu FC Chelsea. Ruský miliardář, jeden z nejbohatších mužů světa, se netají záměrem koupit další fotbalový klubu. Už si vyhlédl španělské Deportivo La Coruňa. Změní své rozhodnutí? „Řekl jsem si, že to zkusím. Za to nic nedám, jsou to jen minimální náklady. Prostě jsem dal dohromady pár vět a nechal to přeložit do ruštiny a dopis jsem poslal jsem na adresu Chelsea,“ líčí příběh o hledání pohádkového dědečka Jiří Uchytil, fanoušek Bohemky.

29. března
Reprezentační obránce Martin Jiránek myslí i na svůj bývalý klub. V neděli večer v hotelu Praha vyplnil přihlášku do Družstva fanoušků Bohemians a ihned složil členský vklad ve výši třiceti tisíc korun. "Pokud bude potřeba a uvidím, že se celá věc rozjela, samozřejmě pomůžu i víc. Záleží mi na osudu Bohemky, vždyť jsem tady vyrůstal," prohlásil fotbalista ruského Spartaku Moskva. Martin Jiránek patří mezi fotbalové talenty, které vychovalo mládežnické centrum Bohemians, které v současnosti též bojuje o přežití.

30. března
Záchrana Bohemky leží i na bedrech bývalých hráčů. Klokan srdcem, bojovník a neúnavný rváč Jan Rajnoch se ozval sám, nikdo ho nevyzýval. Jeho vzkaz utvrdil fanoušky ve víře, že se vše v dobré obrací. „Pokud se fanoušci budou podílet na budoucnosti Bohemky, zřeknu se svých veškerých nároků, které uznala arbitrážní komise. To znamená, že odpustím dluh sto tisíc korun a jsem připraven i finančně podpořit družstvo fanoušků. Celý projekt si ale samozřejmě prostuduji, nechci odpouštět dluh někomu, kdo ho způsobil. Pokud do toho půjdou fanoušci, mají moji důvěru,“ řekl Jan Rajnoch. „Chtěl bych vyzvat i ostatní fotbalisty, kterým Bohemka dluží a je to pro ně jen trochu únosné, k podobnému kroku. Fanoušci si to zaslouží. Jsou to jediné, co má Bohemka a díky nim snad klub přežije. Pomozme jim všichni.“

31. března
Fanoušci Bohemians mezi sebou během jediného týdne vybrali přes milión korun na záchranu svého milovaného klubu. Všem, kteří přispěli děkujeme. Celá akce nabírá na obrátkách, finanční pomoc je ale stále potřeba. Družstvo fanoušků Bohemians má v současnosti kolem čtyř set členů a denně přibývají přihlášky dalších desítek příznivců. Cíl je jediný: záchrana a v létě start ve třetí lize. Už to není jen sen. Vedení družstva jménem fanoušků už zahájilo jednání s fotbalovým svazem, s TJ Bohemians i se správcem konkurzní podstaty Vladimírem Humlem.

DUBEN

4. dubna
Přišel do Bohemky jako neznámý mladíček v létě roku 2001. Během následujícího slavného podzimu se z něj stal jedením z nejžádanějších zadáků české ligy, brzy se zabydlel v národním mužstvu do 21 let, se kterým později získal i titul evropských šampionů. Jak bylo zvykem, netrvalo dlouho a oblíbence fanoušků si z Vršovic vzala Sparta. Následovalo angažmá v Zenitu Petrohrad a nyní Hory obléká dres tureckého Denizlisporu. Přestože v Bohemce působil pouhých osm měsíců, angažmá v něm zanechalo nesmazatelné stopy. Proto nyní chce pomoci vzkříšení klubu, který ho dostal do velkého fotbalu. Spolu s přihláškou do Družstva fanoušků Bohemians zasílá i příspěvek ve výši 50 tisíc korun...

5. dubna
Družstvo fanoušků Bohemians už jedná s fotbalovými věřiteli a snaží se o maximální snížení dluhu, který v současnosti činí 17 miliónů korun. Po Janu Rajnochovi se svých pohledávek vůči Bohemians vzdal i nejslavnější Klokan historie Antonín Panenka. Bohemka mu dluží půl míliónu korun, Panenka v úterý večer podepsal smlouvu, v níž se vzdává této částky ve prospěch družstva fanoušků. Částku blížící se 1.500.000 Kč zatím vložili fanoušci Bohemians do svého družstva, které chce zachránit klub. "Velmi si vážíme důvěry a oddanosti fanoušků. Jsem přesvědčený, že Bohemku zachráníme. Třeba i s pomocí dalších investorů. Jednáme s možnými zájemci o koupi Bohemians," řekl předseda Družstva fanoušků Bohemians Antonín Jelínek.

7. dubna
Vedení Družstva fanoušků Bohemians vedlo v minulých dnech seznamovací jednání se společností AFK Vršovice, která má za cíl společně s fanoušky převzít fotbalový klub. "Jedním z našich cílů, které jsme vyhlásili na začátku, bylo najít investora. Společnost AFK Vršovice je nejvážnějším kandidátem, ale vše samozřejmě podléhá členské schůzi družstva fanoušků. Příznivci, kteří do projektu vložili své peníze, musí vše odsouhlasit, ale to se stane až po podrobném seznámení s projektem," prohlásil předseda Družstva fanoušků Bohemians Antonín Jelínek. Společnost AFK Vršovice se veřejnosti blíže představí prostřednictvím tiskové zprávy v pátek 8. dubna.

8. dubna
Družstvo fanoušků Bohemians spolupracuje na záchraně klubu se společností AFK Vršovice, která sdružuje příznivce Klokanů z finančního sektoru a s pomocí jejich kontaktů by se klub mohl v budoucnu financovat. Celý projekt je na začátku, ale už má za sebou i konkrétní kroky. Tím nejpodstatnějším je odkoupení práv k soutěžím a histroie klubu od správce konkurzní podstaty. Společnost AFK Vršovice se obecně představuje ve svém tiskovém prohlášení, ovšem na detailní model financování a celého zajištění provozu klubu si ještě musíme počkat. Fanoušky Bohemians chceme podrobně informovat od prvopočátku celého projektu, proto Vám mohou první zprávy přijít hodně obecné, ale konkrétnějších zpráv se brzy dočkáte.

9. dubna
Končí další pracovní týden, ale nadšení fanoušků Bohemians neutuchá. Ta zpráva se rychle rozkřikla do celého světa. Zachraňte Bohemku! A už přichází i první finanční pomoc ze zahraničí. Na adresu družstva dorazily přihlášky z Venezuely, ze Spojených států, z Austrálie, z Anglie, z Německa a samozřejmě i ze sousedního Slovenska.

10. dubna
Dvě víkendové akce pro Družstvo fanoušků Bohemians přinesly téměř sto tisíc. Na vynikajícím sobotním koncertu v Balbínově poetické hospůdce vhodili příznivci do pokladny 17.600 korun, nedělní zápas internacionálů pomohl k záchraně vršovického klubu 60.000 korunami. Na obou akcích zároveň další lidé odevzdávali přihlášky, celkovou výši dosud vybraných prostředků zveřejníme v pondělí ráno. Zároveň se můžete těšit na reportáže z Balbínky i z Horních Počernic.

10. dubna
Bývalý hráč Bohemians, člen širšího kádru reprezentace Pavel Mareš pomohl fanouškům Bohemians patnácti tisíci korunami. Na adresu družstva přišel z Petrohradu dopis se stručným obsahem ve stylu Jamesa Bonda: "Srdečný pozdrav z Ruska. Pavel Mareš." Skvělý obránce zároveň přiložil patnáct tisíc korun. Pavel Mareš působil v Bohemians dva a půl roku a v roce 2002 putoval přes Spartu za trenérem Petrželou do Zenitu Petrohrad. Pavle, děkujeme!

11. dubna
Družstvo fanoušků Bohemians už má na kontě přes dva milióny korun, v pondělí dopoledne to bylo přesně 2.100.000 Kč. Víkendové akce, koncert pro Bohemians a zápas internacionálů, vynesly téměř sto tisíc korun. Fanoušci Bohemians dále pokračují ve sbírce a zároveň jednají s fotbalovými věřiteli o odpuštění jejich pohledávek.

12. dubna
Ligové shromáždění o snížení či odpuštění pokuty za nedohrání druhé ligy vůbec nehlasovalo. Podle vyjádření představitelů svazu je výše pokuty zanesena v soutěžním řádu, tudíž o ní nebude rozhodovat ligové shromáždění. Nicméně na úterním zasedání se o Bohemians podrobně hovořilo a kluby došly k závěru, na který bude brán zřetel. "Ligové shromáždění je toho názoru, že pokud se nový majitel klubu dohodne s věřiteli, pokuta nebude limitujícím faktorem, který by bránil při záchraně klubu," prohlásil místropředseda fotbalového svazu Jaroslav Vacek. V praxi to znamená, že pokud se AFK Vršovice a Družstvo fanoušků Bohemians dohodnou s fotbalovými věřiteli, pokuta bude snížena. Podle informací Virtuálního Ďolíčku by poté byla pokuta snížena na 300 tisíc korun.

14. dubna
Záchrana Bohemians se opět o kousek přiblížila. Občanské sdružení CU Bohemians Praha, které provozuje mládež, odpustilo novým majitelům klubu dluhy přesahující jeden milión korun. "Vidíme konečně snahu řešit situaci a věříme, že náš krok pomůže k záchraně Bohemky," prohlásil Petr Svoboda, šéf mládežnického úseku. Mládež Bohemians fungovala ekonomicky téměř samostatně, akciová společnost jí dlužila jeden a čtvrt miliónu korun. Tento dluh uznala i Arbitrážní komise ČMFS, tudíž jej bylo nutné vyřešit.

21. dubna
"Až nás bude milión, postavíme stadión," zpívá se v jednom z chorálů fanoušků Bohemians. Zatím nás jsou tisíce, ale co není, může být. I více než tisícovka fanoušků má velkou sílu. Měsíc po založení Drusžtva fanoušků Bohemians se na bankovním kontě shromáždilo téměř dva půl miliónů korun. Přesný stav ke středečnímu večeru: 2.476.480,00 Kč, 1031 členů.

25. dubna
Přichází rozhodující etapa záchrany Bohemians. Fanoušci ukázali, že jim na klubu záleží. Už se vybraly téměř tři milióny korun. Tento týden by měl být klíčový v otázce vyrovnání s věřiteli. Ustoupí ze svých požadavků a stanou se spoluzachránci Bohemians nebo budou chtít vyplatit všechny své peníze, čímž pohřbí Bohemku a nakonec nedostanou nic? Zdánlivě jednoduchá volba. Drtivá většina říká: "ANO, vzdávám se peněz a chci zachránit Bohemku." S těmi zbývajícímí se stále ještě jedná. Pokud se Družstvo fanoušků Bohemians a společnost AFK Vršovice nedohodnou se všemi věřiteli, celý projekt padne.

28. dubna
Bývalý skvělý obránce a záložník Bohemians Marek Nikl si vzpomněl na své dávné působiště a výrazně přispěl k záchraně klubu. Do Družstva fanoušků Bohemians vložil dvacet tisíc korun a na rozdíl od některých jiných družstevníků nemusel svůj vklad ani tajit před manželkou. Petra Niklová totiž do družstva přispěla také, poslala deset tisíc korun. Devětadvacetiletý Marek Nikl v současnosti obléká dres bundesligového Norimberku. Do tohoto klubu přišel před sedmi lety právě z Bohemians. V Ďolíčku působil čtyři sezóny, v první a druhé lize odehrál 87 zápasů. Marku, děkujeme!

28. dubna
Družstvo fanoušků Bohemians je už právním subjektem, který může bez právních problémů jednat o převzetí klubu. Poslední překážka byla překonána v první polovině tohoto týdne. Už byly provedeny všechny potřebné právní a administrativní úkony, které byly zapotřebí k zapsání do obchodního rejstříku. Vše podle platných norem trvá několik týdnů, a tak se až měsíc od založení družstva fanoušci dočkali oficiálního usnesení Městského soudu v Praze. Identifikační číslo DFB je 272 37 435.

29. dubna
Družstvo fanoušků Bohemians a společnost AFK Vršovice vyjednávají s fotbalovými věřiteli, kteří se přihlásili správci konkursní podstaty se svými pohledávkami. Celkem se jedná zhruba o čtyřicet položek (hráči, trenéři, manažeři, kluby). Drtivá většina věřitelů přistoupila na nabízené podmínky, u dalších se dohoda blíží. Je tu ale také sedm lidí, kteří ze svých požadavků nechtějí ustoupit. Právě na nich může ztroskotat záchrana Bohemians. Jedná se o manažera Pavla Vandase, bývalého trenéra Bohemians Vladimíra Hrušku a hráče Karla Zelinku, Dominika Rodingera, Aleše Bednáře, Františka Hanuse a Pavla Kuliga.