4. díl: Nezapomínejte - květen 2005

Pokračujeme v seriálu autentických úryvků z článků na Virtuálním Ďolíčku. Tentokrát se ohlédneme za květnem 2005, měsícem, kdy se konečně začaly plnit sny fanoušků Bohemians. V hotelu Hilton bylo představeno nové vedení klubu a fotbalový svaz potvrdil nástupnictví Bohemians 1905. Začalo se myslet i na sportovní stránku. Trenérského žezla se ujal Zbyněk Busta. Tělovýchovná jednota Bohemians zahájila svůj podivný obchod s logem a názvem, přesto fanoušci Bohemky dostali jasný slib - v srpnu se bude hrát. Ohlédněte se, je to potřebné. Nesmíme zapomenout, abychom se poučili do budoucna.

4. díl: Nezapomínejte - květen 2005

2. května
Slavia porazila Teplice 2:0 a vykročila za druhým místem v Gambrinus lize. Byli u toho i fanoušci Bohemians, kterých se v hledišti strahovského stadiónu sešlo několik desítek. Celková návštěva mírně překročila tři tisíce, část vstupného Slavia věnuje na konto Družstva fanoušků Bohemians. Fanoušci Bohemians vyvěsili několik transparentů - vévodila vlajka skupiny Banditos, příznivci na jednom z transparentů přímo poděkovali slávistickým fanouškům za podporu.

5. května
Karol Dobiaš se zařadil po bok svých kolegů a vzdal se devadesáti procent částky, kterou mu Bohemians dlužili z doby jeho trenérského působení v klubu. Dobiaš od Družstva fanoušků Bohemians a společnosti AFK Vršovice dostane 50 tisíc korun, což je deset procent jeho původních nároků. Zároveň se bývalý reprezentant stal členem družstva fanoušků. Příznivci zelenobílých na záchranu svého klubu vybrali už téměř tři milióny korun.

6. května
Bývalí trenéři Bohemians Zdeněk Hruška a Karol Dobiaš v pátek svým podpisem definitivně stvrdili svůj vstřícný krok k záchraně Bohemians. Vzdali se většiny svých nároků a podepsali postoupení svých pohledávek společnosti AFK Vršovice. Hruška i Dobiaš podle této smlouvy dostanou deset procent svých nároků, to znamená, že každý dostane zhruba padesát tisíc korun. Bohemians dlužili trenérské dvojici jeden milión korun z doby jejich nedávného působení v klubu. Oba bývalí fotbalisté a trenéři Bohemians se zároveň stali i členy Drusžtva fanoušků Bohemians. Fanoušci oběma děkují!

16. května
V 11 hodin začala v hotelu Hilton oficiální tisková konference nástupnického subjektu fotbalového klubu Bohemians Praha. My Vám předkládáme první z výstupů z této tiskové konference. Řízením klubu bude pověřen Jiří Steinbroch, který ve fotbalovém prostředí působí již mnoho let a je pro nás zárukou úspěšného fungování klubu. V pátek, tedy 13. května 2005 Výkonný výbor Českomoravského fotbalového svazu rozhodl, že společnost AFK Vršovice, a.s. splnila veškeré podmínky stanovené Českomoravským fotbalovým svazem a tedy že se stává členem Českomoravského fotbalového svazu a jediným legitimním pokračovatelem fotbalového klubu Bohemians Praha.

17. května
Legendární stadión ve vršovickém Ďolíčku, který byl postaven před 73 lety, už jen dožívá. Majitel stadiónu, společnost Bohemians Real, nechal strhnout stožáry umělého osvětlení, jednu z dominant Vršovic. Někteří fanoušci se báli, že tím začíná demolice stadiónu, ale zatím tomu tak rozhodně není. "Stadión jsme si pronajali do konce srpna tohoto roku, ovšem máme příslib, že zde dohrajeme celou sezónu. Za to společnosti Bohemians Real, zejméně pak panu Lacinovi, děkujeme," řekl právní zástupce nového majitele klubu Pavel Fráňa.

18. května
Fotbalový klub Bohemians je zachráněn! Katastrofické scénáře z února tohoto roku se podařilo zvrátit. Dokázali to příznivci zelenobílého klubu. Založili Družstvo fanoušků Bohemians, vybrali přes tři milióny korun a našli společnost, která se bude starat o provoz klubu. Bohemka nakonec oslaví sté výročí od založení klubu. Od nové sezóny se vrátí na fotbalové trávníky a svůj první domácí zápas sehraje ve vršovickém Ďolíčku s největší pravděpodobností znovu v pruhovaných zelenobílých dresech. A to vše za přispění Vás, fanoušků!

19. května
Po čtvrteční tiskové konferenci zástupců FC Střížkov, kteří získali do pronájmu logo a název Bohemians, na vzniklou situaci reagoval právní zástupce Českomoravského fotbalového svazu Petr Doležal. "Podle názoru fotbalového svazu je jediným nástupcem Bohemians společnost AFK Vršovice. V pondělí jsem se sešel s panem Kaprem, zástupce Střížkova. U jednání byl ještě šéf profesionálních soutěží Ivo Lubas. Vyjádřili jsme přání, aby pan Kapr spolupracoval se všemi zainteresovanými," řekl Doležal.

19. května
Novým trenérem nástupnického klubu FC Bohemians se stal Zbyněk Busta. Ve čtvrtek večer byl jmenován ředitelem klubu Jiřím Steinbrochem. Osmatřicetiletý Busta dosud trénoval starší dorost Bohemians a v sobotu se na lavičku tohoto týmu posadí naposledy v zápase proti Blšanům. Zbyněk Busta u mládežnických mužstev Bohemians působí celou svoji trenérskou kariéru. "Jsem v Bohemce už dvanáct let. Třetí ligy se nebojím, beru to jako velkou výzvu," řekl kouč po svém jmenování.

26. května
Stále není jasné, kdo bude moci v následující sezóně používat logo s klokanem a název FC Bohemians Praha. Výkonný výbor TJ Bohemians na svém čtvrtečním zasedání po bouřlivé tříhodinové debatě odložil rozhodnutí o udělení licence. Kdy je další termín? Po 2.červnu, kdy zasedá výkonný výbor ČMFS. "S rozhodnutím TJ jsme spokojeni a chápeme požadavky členů výkonného výboru. Mám z jednání dobrý pocit," řekl ve čtvrtek večer předseda představenstva AFK Vršovice Emil Buřič.

27. května
Ředitel klubu Jiří Steinbroch dnes na Českomoravský fotbalový svaz odeslal přihlášku do třetí nejvyšší soutěže, České fotbalové ligy. Definitivně je tak potvrzeno - ve Vršovicích se bude hrát fotbal. AFK Vršovice a Drusžtvo fanoušků Bohemians do přihlášky zatím uvedlo název klubu AFK Vršovice, ovšem do začátku soutěže (7. srpna) je možné se přejmonovat. Stane se tak na základě rozhodnutí TJ Bohemians o propůjčení licence na název a logo. Takže, v srpnu na shledanou v Ďolíčku!

29. května
Fotbalový klub Bohemians začíná sto let od svého založení znovu od nuly. Podařilo se zachránit historický klenot, teď je na řadě budování mužstva. To má na starosti nový trenér Zbyněk Busta. "Má představa je, že přivedeme pět zkušených hráčů a okolo nich postavíme mladíky," nastiňuje kouč, který dosud vedl mládežnické týmy zelenobílých. Nejčastěji se v této souvislosti skloňuje jméno Michala Petrouše, nedávné opory Klokanů, která v současnosti působí v Plzni. "Zatím nechceme zveřejňovat žádná jména. Jakmile s někým podepíšeme smlouvu, fanoušci to budou vědět jako první. Chceme jít seriózní cestou a neohlašovat velká jména, která by nakonec nepřišla," dodává Busta.

30. května
Po přihlášení do soutěže udělali noví majitelé další krok v přípravách na novou sezónu. Ředitel klubu Jiří Steinbroch od pondělního odpoledne začal úřadovat ve vršovickém Ďolíčku. "Od správce konkursní podstaty jsme odkoupili majetek, už jsme uzavřeli všechny potřebné dohody a můžeme tady začít úřadovat," pravil s úsměvem zkušený funkcionář, který si s sebou přivedl i tým nejbližších spolupracovníků.