5. díl: Nezapomínejte - červen 2005

Červen 2005 byl pro fanoušky Bohemky velkým svátkem. Nově složený tým vyběhl k prvnímu tréninku, do Ďolíčku se vrátil život a hlavně fotbal. Připomeňte si emotivní chvíle prostřednictvím autentických úryvků z článků na Virtuálním Ďolíčku. Vzpomeňte, jak Miroslav Obermajer dával přednost srdci před penězi. Nesmíme zapomenout, abychom se poučili do budoucna - proto Vám přinášíme celý seriál a k němu i obsáhlou fotogalerii.

5. díl: Nezapomínejte - červen 2005

1. června

Výkonný výbor Českomoravského fotbalového svazu dnes na svém zasedání v Olomouci s definitivní platností potvrdil dlouho očekávaný fakt - nástupcem Bohemians se stává společnost AFK Vršovice. Znamená to, že nová Bohemka bude hrát pod registračním číslem, se kterým nastupovali Bohemians. Na AFK Vršovice přecházejí všechna práva a povinnosti s tím spojené. Na základě tohoto rozhodnutí by měla i TJ Bohemians nástupnickému subjektu pronajmout licenci na logo a název.

6. června

Bývalý obránce Bohemians už měl nakročeno do Ďolíčku. V posledních dnech často měnil rozhodnutí - odvolávám, co jsem odvolal, slibuji, co jsem slíbil. Bylo to jako v pohádce, ale toto byla realita. Michal Petrouš se rozhodl ve čtvrtek odpoledne: "Končím s kariérou, budu trénovat v Plzni." Přitom pár hodin předtím ještě tvrdil, že jde do Bohemians.

7. června

Příprava na třetí ligu začne v posledním červnovém týdnu, tedy více než měsíc před začátkem soutěže. "Poprvé se sejdeme na Bohemce 27. června. Týden budeme trénovat doma a v neděli 3. července vyrazíme na kondiční soustředění do Vrchlabí," nastiňuje plán přípravy trenér Zbyněk Busta. "Na soustředění podle mých představ odjede 22 hráčů, se kterými už budeme počítat na celou sezónu."

10. června

Už při prvním zápase 7. srpna si fanoušci budou moci zakřičet tradiční: BOHEMKA DO TOHO! Společnost AFK Vršovice se přejmenovala na Bohemians 1905 a pod tímto názvem by měl nastupovat i klub v následující sezóně třetí ligy. Navíc výkonný výbor TJ Bohemians na svém zasedání ve čtvrtek 9. června odhlasoval, že odebere logo a název Střížkovu. "Vše směřuje k tomu, že dosadíme i poslední díl do mozaiky záchrany Bohemians," s radostí sdělil Emil Buřič, předseda představenstva Bohemians 1905 (přejmenovaná společnost AFK Vršovice). Logo - to je to poslední, co nám chybí.

 

10. června

Ještě nedávno jsme neměli žádnou Bohemku, na páteční valné hromadě Českomoravského fotbalového svazu se své židle dožadovali hned tři zástupci pod jménem Bohemians. Nejprve přišel Karel Kapr, který zastupuje FC Střížkov a vystupuje jako FC Bohemians. Po něm dorazil do Národního domu na Smíchově Pavel Fráňa, právní zástupce společnosti AFK Vršovice přejmenované na Bohemians 1905. Oba byli bez problémů vpuštěni dovnitř, jelikož měli platné delegačenky. Jako poslední přišel na místo činu Ondřej Lněnička, právní zástupce společnosti FC Bohemians Praha, tedy společnosti, která v lednu letošního roku skončila v konkursu. Ondřej Lněnička už do sálu vpuštěn nebyl.

12. června

Ojedinělá věc v českém fotbale se podařila. Fanoušci Bohemians, kteří mezi sebou vybrali přes tři milióny korun, na své členské schůzi odsouhlasili vstup do společnosti Bohemians 1905, a stali se tak akcionáři klubu. V platnost tak vstoupila dohoda, kterou uzavřeli zástupci DFB a Bohemians 1905. Podle ní patří fanouškům 10 procent a jedna akcie k tomu. Schvalování tohoto bodu patřilo k nejdůležitějším bodům členské schůze v Edenu. Pro hlasovalo 632 fanoušků, nikdo se nezdržel ani nebyl proti. 67 příznivců nehlasovalo, zřejmě už během schůze odešlo.

12. června

V sobotu proběhla na Vyšehradě další akce na záchranu Bohemians. Na hřišti Slavoje Vyšehrad se za kulatým nesmyslem honili politici, herci, zpěváci i sami fotbalisté. Fotbalová hvězdná Praha pro Bohemku – to bylo motto turnaje. Část výtěžku bude věnována na nový rozjezd zelenobílého klubu.

 

20. června

Už se blíží začátek letní přípravy - 27. června - a fanoušci Bohemians stále čekají na první jména v novém týmu. "Teď už musíme jednání dotáhnout do konce, aby měl trenér Busta v pondělí na tréninku plnohodnotný kádr," prohlašuje ředitel Jiří Steinbroch. Bohemka oslovila své bývalé hráče. Zkušení obránci Miroslav Obermajer a Tomáš Freisler souhlasí s nabídkou, kterou jim klub předložil. "Teď se musíme dohodnout ještě s jejich kluby, to znamená s Vítkovicemi a s Českými Budějovicemi. Věřím, že to dotáhneme," doplňuje Steinbroch.

23. června

Výkonný výbor TJ Bohemians stále protahuje rozhodnutí o udělení licence na logo nástupnickému subjektu Bohemky společnosti Bohemians 1905. Jednota by o logu měla jednat znovu ve čtvrtek 23. června. "Zaslali jsme na výkonný výbor návrh smlouvy o pronájmu. V ničem se neliší od smlouvy, kterou měla Bohemka s TJ v minulých letech," řekl předseda představenstva společnosti Bohemians 1905 Emil Buřič. Logo a název má stále v pronájmu FC Střížkov, ačkoliv nástupnickým subjektem byla fotbalovým svazem určena společnost Bohemians 1905.

 

23. června

Bohemians 1905 zaplatili pokutu fotbalovému svazu, kterou ČMFS stanovil za vyloučení z druhé ligy. V únoru byla zelenobílým kvůli dluhům odejmuta profesionální licence, na základě toho byli klokani vyloučeni ze soutěže. Pokutu tři milióny korun prvoligové a druholigové kluby doporučily snížit na deset procent. 300 tisíc korun Bohemka uhradila, takže nic nebrání, aby nastoupila do nové sezóny ČFL. Právě na zaplacení pokuty byla závislá přihláška do soutěže. Pokud by ji Bohemka nazaplatila, musela by putovat do třetí pražské třídy. Bohemians 1905 tak budou v sobotu v osudí při losu třetí ligy. O víkendu Vám tak zároveň přineseme rozpis zápasu pro následující sezonu.

24. června

V pondělí 27. června začíná příprava. Trenér Zbyněk Busta už ví, kteří fotbalisté se mu budou v pondělí hlásit v kabině. Na sraz v devět hodin by mělo dorazit 33 hráčů. "Z nich budeme vybírat dvaadvacet fotbalistů pro první soustředění. Dále máme ještě příslib od některých ligových klubu, že nám poskytnou hráče na hostování až uzavřou kádry," říká trenér Busta. Na koho se tedy můžeme těšit? Vrátí se Miroslav Obermajer, přijde i další stoper Tomáš Freisler, branku bude hájit Štěpán Kolář, v záloze se můžeme těšit třeba na Jiřího Rosického, bratra slavnějšího Tomáše. V pondělí na tréninku se chystá ještě další překvapení.

25. června

Vedení Bohemians, ředitel Jiří Steinbroch a trenér Zbyněk Busta, oznámili první konkrétní výsledky dlouhých jednání. "Máme dvě podepsané smlouvy a definitivně potvrzujeme příchody obránce Tomáše Freislera a útočníka Dalibora Slezáka," hlásil v pátek odpoledne ředitel Bohemians 1905. Fanoušci se nemusejí obávat. Nová Bohemka bude mít dvaadvacetičlenný kádr, ve kterém bude spousta zajímavých jmen. Dlouhá a složitá jednání se blíží ke konci i v dalších případech.

 

26. června

Je vylosováno! Jak si přáli všichni fandové Bohemky, tak se také stalo. První zápas nové éry hrajeme doma ve vršovickém Ďolíčku. A soupeř bude opravdu symbolický - Slavia B. Právě s tímto týmem Klokani sehráli poslední zápas dosavadní historie. 29. ledna prohráli 0:5. Teď je na řadě odveta a velký svátek - v neděli 7. srpna v 17 hodin Bohemians 1905 hostí v 1. kole ČFL Slavii B!

27. června

V deset hodin vyběhli na trávník ve vršovickém Ďolíčku fotbalisté Bohemians 1905. Jedenáctka v zelených dresech, jedenáctka v bíůlých dresech, tři rozhodčí ve žlutém. Vše jako oficiální zápas, na tribuně několik desítek fanoušků. Krásné letní dopoledne přichystalo zelenobílým příznivcům konečně radost. Objevili se všichni slibovaní fotbalisté. S číslem 7 v bílém dresu nastoupil i Jiří Němec, vicemistr Evropy z roku 1996. V hledišti přihlíží zápasu i bývalí Klokani - Marek Nikl, Tomáš Kulvajt nebo Radek Krejčík.

 

27. června

Nejen ve své paměti můžete mít navždy uchován den, kdy se i díky Vám zrodila nová Bohemka. Vedení klubu nechalo vyrobit trička s nápisem "BOHEMIANS 1905, 27.6.2005". Právě to je začátku přípravy nové Bohemky. Pamětní tričko je možné zakoupit každý den v sekretariátu Bohemians ve vršovickém Ďolíčku. Stojí 150 korun a je vyrobeno v jednotné velikosti XL. Kromě trička samozřejmě v sekretariátu pokračuje předprodej permanentních vstupenek na podzimní sezónu. Už teď si můžete zajistit místo na hlavní tribuně podle Vašich představ a pokud jste členem DFB, získáte i slevu. Současná Bohemka však nabízí i mnohem víc.

28. června

Kdo jiný by měl být symbolem návratu fotbalu do vršovického Ďolíčku než Miroslav Obermajer. V šesti letech poprvé oblékl zelenobílý dres. Když jeho milovaná Bohemka krachla, odešel do Českých Budějovic, ale moc dlouho na jihu Čech nevydržel. "Srdcem jsem byl pořád na Bohemce. Ten klub, to je můj osud. Jsem rád, že se vracím. Je mi jedno, že je to ČFL, prostě je to Bohemka. I proto podepisuju smlouvu na tři roky. Potom tady zůstanu třeba jako trenér," plánuje jednatřicetiletý stoper.

28. června

Den druhý, vše podle stejného scénáře. Hráči se znovu sešli ve vršovickém Ďolíčku. Atmosféra už byla o něco uvolněnější. První den měli hráči vyvěšený na vchodových dveřích seznam, kdo má jít do které kabiny. Viděli se vůbec poprvé v životě. Dnes už si většina z nich počínala zkušeně. Modelový zápas začal znovu v deset hodin. Na tribunu tentokrát usedlo zhruba sto diváků.

 

30. června
Výkonný výbor fotbalového svazu schválil změnu názvu AFK Vršovice na Bohemians 1905. A naopak zamítl přejmenování FC Střížkov na Bohemians Praha. Klub, v němž drží přes deset procent akcií i fanoušci, nastoupí do ČFL pod názvem BOHEMIANS 1905.