Fanoušci přispívají, fotbalisté bojují

Za první dny se vybralo přibližně 200 tisíc korun, přispěvky pokračují dál.

Fotbalisté i fanoušci Bohemky dokáží v těžkých dobách o to více bojovat a je to vidět jak na posledních výsledcích, tak i na sbírce fanoušků, která začala minulý týden. Fotbalisté už tři zápasy neprohráli a jejich poslední výkon proti Teplicím zvedl diváky ze sedadel. Družstvo fanoušků Bohemians se jako jeden z akcionářů klubu zařadilo po bok dalších akcionářů a hodlá klubu pomoci finanční injekcí. Během dvou dní přišlo na účet DFB přes 140.000 korun, další přibližně 43.000 korun vybrali fanoušci při nedělním utkání s Teplicemi. „Všechny peníze jdou nejdříve na účet DFB a až poté je poskytujeme jako půjčku akciové společnosti Bohemians 1905. Chceme, aby financování bylo tímto způsobem transparentní, aby na účet klubu nechodily částky z od stovek anonymních dárců,“ vysvětluje pohyb peněz předseda DFB Antonín Jelínek.

Akcionáři klubu řeší aktuální nedostatek financí, protože Schalke dosud nezaplatilo část splátek za přestup hráče Jana Morávka. „Příspěvky od fanoušků jsou pro nás důležitou součástí financování. Aktivitu Družstva fanoušků vítáme a jsme rádi za každou korunu, kterou fanoušci do DFB vloží. Peníze jsou na sportovní činnost klubu a Bohemce v této chvíli pomohou. Vítáme i to, že se nejedná o jednorázovou akci, ale fanoušci budou pravidelnými příspěvky posílat peníze každý měsíc. Raději malé částky pravidelně než jednu velkou. Děkujeme každému fanouškovi a hospodaření s takovými penězi je pro nás dvojnásobným závazkem,“ říká ředitel Bohemians 1905 Lukáš Přibyl.

Nejedná se o sbírku jako v roce 2005. Tentokrát už fanoušci jsou spolumajitelé klubu a i když jim akcionářská smlouva nedává za povinnost řešit finanční situaci, fanoušci se rozhodli dobrovolně, že klubu pomohou půjčkou, která se může posléze kapitalizovat. „Rozhodně bych nechtěl, aby fanoušci přispívali na něco, co je neprůhledné. Jasně jsme deklarovali, že máme závazky vůči hráčům, řekli jsme to otevřeně a budeme i komunikovat, když v tom nastane nějaký zásadní posun. Musím vyseknout poklonu, že se to na výkonech hráčů neprojevilo, naopak Bohemka se semkla a bojuje dál. Ale naprosto chápu, že to takto nemůže jít donekonečna,“ dodává Přibyl.

Příspěvky je možno poskytnout formou vkladu na účet Družstva fanoušků Bohemians. Číslo účtu je 2800027999/2010. Jako variabilní symbol uvádějte své rodné číslo, členové DFB mohou místo toho uvést své členské číslo. Nejlepší formou pomoci je zadání trvalého příkazu k zaslání pravidelného měsíčního příspěvku (lépe málo pravidelně než hodně jednorázově). Vítán je samozřejmě i každý jednorázový příspěvek. Platba je možná i poštovní poukázkou.

Při každém domácím zápase Bohemky zajistí DFB stánek na náměstíčku v Ďolíčku, kde bude možné poskytnout hotovostní příspěvek.

Stávajícím členům družstva budou příspěvky evidovány jako další členské vklady. Stav svých vkladů si mohou členové DFB kontrolovat přímo na Virtuálním Ďolíčku v členské sekci DFB. Pokud ještě nejste členy družstva, můžete zaslaných příspěvků využít k získání členství, pokud družstvu doručíte přihlášku. Podrobné informace jak se stát členem družstva naleznete zde a přihlášku si můžete stáhnout zde. Za členy budete přijati po zaslání přihlášky, jakmile vaše příspěvky dosáhnou 1.000,- Kč, což je výše základního členského vkladu. Členem se tak můžete stát, i pokud si nemůžete dovolit zaplatit 1.000,- Kč jednorázově, například díky zadání trvalého příkazu na nižší částku.