Jdem na fotbal, do Vršovic!

Vršovické derby se po více než deseti letech uskuteční opět v Edenu.

Jdem na fotbal, do Vršovic!

Obnovení tradice. I takový podtitul by mohlo mít nadcházející pražské derby mezi týmy SK Slavia Praha a Bohemians 1905. Ač jsou oba týmy pevně spjaty s Vršovicemi, tak se za posledních deset let vzájemné zápasy hrály na území této městské části pouze za předpokladu, že byli pořadatelem zápasu Klokani. Bohemka hostila v Ďolíčku svého rivala hned několikrát a všichni máme jistě v dobré paměti poslední dva zápasy se sešívanými. V probíhající sezóně podali na podzim svěřenci Pavla Hoftycha vynikající výkon a s aktuálním mistrem ligy remizovali 1:1. Dva roky předtím jsme červeno-bílé dokonce 2:0 porazili, přesto jsme ligu zachránit nedokázali.
Na poslední utkání hrané v Edenu musíme zavzpomínat o něco déle. Vzhledem k tomu, že Slavia byla nucena hrát dlouhou dobu ve strahovském exilu, nás paměť zavede až do zimy roku 1999. Tehdy se v chladném počasí hrála 3. prosince předehrávka prvního jarního kola a Bohemians ve starém Edenu padli 0:2. Jediným pamětníkem tohoto duelu, který bude zainteresován i v pondělním utkání je trenér Slavie František Cipro. I tehdy seděl tento uznávaný psycholog na lavičce sešívaných. Zajímavou pointu mohlo mít utkání pro Luďka Zelenku. Před deseti a půl lety vstřelil druhou branku Slavie a pokud by v zimní přestávce neukončil kariéru, tak by pravděpodobně zítra do Edenu zavítal v roli hostujícího hráče.

O dosud posledním měření sil na slávistické půdě referoval Virtuální Ďolíček takto: "V dnešním podvečerním zápase podlehli fotbalisté Bohemians euforicky hrající Slavii 2:0. V prvním poločase dostali Bohemians dost lacinou branku od Tomáše Doška, kterého nedostatečně přikryl Jiránek. Druhou branku přidal Zelenka, po ideální kolmici na hranici velkého vápna. Bohemians po celý zápas Černého branku prakticky neohrozili, jedinou větší šanci měl v závěru prvního poločasu Novák. Za Bohemians na posledních 20 minut vyběhl na trávník nový útočník Pavel Veleba, měl však možnost pouze naznačit své umění. I přes prohru se hráčům dostalo zaslouženého poděkování od fanoušků, kteří vyvolávali i jméno odcházejícího brankáře Jardy Blažka. A proto i přes závěrečnou prohru: Hoši, děkujem!"