Protestní akce během vršovického derby

Vyjádřeme během derby Bohemky se Slavií v pátek 16. července nesouhlas s vynuceným stěhováním Bohemky do Edenu.

Protestní akce během vršovického derby

Někteří z vás se již dočetli o chystaném protestním happeningu během prvního domácího utkání. Jelikož informace se různí, rozhodli jsme se přinést upřesňující článek.

Na začátek se zmíním o důvodech, které nás vedly k uspořádání protestu. Fanouškům Bohemky i Slavie je jasné, že derby Bohemians – Slavia nepatří do Edenu. Osud si s námi zahrál nevídaným způsobem a hned v prvním kole, ve kterém budou fotbalisté Bohemians nuceni odehrát svůj domácí zápas ve vyhnanství, jim přihrál za soupeře tým, který je v Edenu jako jediný doma. Rozhodli jsme se využít této příležitosti tak, aby měli fanoušci obou klubů možnost vyjádřit jednotně nesouhlas s nastalou situací.

Zápas se díky postoji majitele stadionu v Ďolíčku konat nemůže. Využili jsme tedy vstřícnosti Viktorie Žižkov a přeneseme tradiční derby alespoň na neutrální půdu stadionu, který je Ďolíčku z těch pražských nejpodobnější.

V současnosti je plán následující: Před zápasem se tábory fanoušků sejdou každý před svým stadionem a následně budou organizovány pochody z Ďolíčku a Edenu na Žižkov. Na Žižkově bude vše probíhat tak, jak jsme zvyklí na normálním zápase: fanoušci Bohemians budou mít sektory na montované tribuně za brankou a proti hlavní tribuně, fanoušci Slavie v tradičním sektoru hostí. Budou normálně vyvěšeny vlajky, budeme fandit a pět chorály. Na stadionu budou umístěny dvě velkoplošné obrazovky tak, aby oba tábory mohly nerušeně sledovat průběh utkání v Edenu. Do programu bude začleněn i malý přátelský zápas, aby si návštěvníci mohli zafandit i při skutečné hře a ne jen televiznímu přenosu.

Po ukončení zápasu se bude konat do 22 hodin kulturní část večera. Vzhledem k probíhající festivalové sezóně odpadly v ten den na jiných místech vystupující kapely The Chancers a Visací zámek, k dnešnímu dni máme přislíbeno vystoupení všem Bohemákům dobře známé kapely Prohrála v kartách. V jednání jsou i další hudební uskupení , aby si na své přišli fanoušci rocku i hiphopu, a mohli se pobavit při vystoupení svých soukmenovců fanoušci Bohemky i Slavie.

Závěrem bychom vás rádi požádali o pomoc. Ceny pronájmů velkoplošných obrazovek hlavně v době letních festivalů nejsou zrovna nejnižší, něco samozřejmě bude stát i pronájem stadionu. Na akci tedy budeme nuceni vybírat vstupné, prozatím se počítá s maximální částkou 100 korun. Uvítáme také všechny potenciální sponzory, kteří by mohli přispět jakoukoli částkou na pořádání akce. Pokud by někdo z fanoušků měl možnost zařídit pronájem druhé velkoplošné obrazovky za příznivou cenu, budeme také velmi vděčni. S vašimi nabídkami spolupráce mne můžete kontaktovat na adrese pernstein@seznam.cz

Za přípravný výbor zápasu a DFB,

Svatoslav Baťa