Jiří Kaufman - nejlepší rádce na Hradec

V pondělí se Bohemka představí v Hradci, bývalém působišti Jiřího Kaufmana.

Jiří Kaufman - nejlepší rádce na Hradec

Jiří Kaufman se stal nedílnou součástí zálohy Bohemians 1905 a převzal roli po Honzovi Morávkovi. Do Bohemky přišel nejprve na hostování a teď v létě na přestup. V Ďolíčku podepsal dvouletou smlouvu. Každý den dojíždí vlakem z Hradce do Vršovic, takže může o pondělním soupeři Bohemky vyprávět nejlépe ze všech hráčů současného kádru. V rozhovoru pro Jičínský deník shrnuje začátek této sezony.

Jak se vám zamlouval výkon Hradce proti Spartě v úvodním kole Gambrinus ligy?

Ani jsem tolik překvapený nebyl. Hradec už ve druhé lize předváděl kvalitní fotbal, rukopis trenér Kotala byl na jeho hře znát. Povedlo se jim na to navázat. Slavného soupeře se nezalekli a ke všemu je hnali výborní diváci. Tři body získali naprosto zaslouženě.

A mistr z Letné?

Nemá cenu se zaobírat tím, jestli to Sparta podcenila nebo ne. To nikoho nezajímá. Hradec předvedl kvalitní výkon. Byl lepším týmem, proto vyhrál.

Ani vy si stěžovat nemůžete, proti favorizované Slavii jste urvali cenný bod. Ke všemu jste poslední půlhodinu hráli v deseti. Panuje spokojenost?

Byl to nezvyklý zápas.V Edenu jsme byli vedeni jako domácí, ale remíza se Slavií má svou cenu. Samozřejmě vás ovlivňuje, že se neustále probírá, zda fanoušci obou táborů na zápas půjdou nebo ne. Na Slavii jsme i tak byli dobře nachystaní. Přes léto velmi posílila, hlavně záložní řadu má nesmírně kvalitní. Pro nás to nebylo jednoduché, ale do vyloučení jsme se neměli za co stydět. I my jsme předvedli spoustu dobrých akcí. Konec už jsme museli odbránit.

Co vůbec říkáte rozmíškám fanoušků Slavie a Bohemky?

My hráči to neovlivníme. Naší povinností je soustředit se na odvedení maximálního výkonu. Víme, že situace není jednoduchá, ale ovlivnit to, stejně jako fanoušci, nedokážeme. Každopádně si myslím, že by fandové měli stát za svým mančaftem a podporovat ho za každé situace. Měli by se snažit vyjádřit svůj nesouhlas v jiném období, ale ne tím, že nepřijdou na stadion. Doufám, že naši příznivci najdou nějakou jinou formu protestu.

 A vy hráči? Nepovažujete za handicap nastupovat k domácím utkáním v Edenu?

Ďolíček má samozřejmě obrovské kouzlo pro nás i fanoušky, ale nesplňuje svazové požadavky. Eden je od něho pět set metrů, takže by byla škoda hrát úplně někde jinde. My jako zaměstnanci klubu musíme rozhodnutí vedení respektovat.

Z Německa jste se vracel coby rodilý útočník s pověstí kanonýra. V Bohemce spíše plníte roli tvořivého záložníka. Vyhovuje vám tato pozice?

Nevím, jestli jsem přicházel s pověstí kanonýra. Je pravda, že jsem do určitého věku dával hodně gólů. Ale i vlivem zranění došlo k určitému přibrzdění. Tím pádem se nemůžu označovat za nějakého šutéra. Pod hroty jsem už občas hrával také v Hradci. Teď je ze mě spíše ofenzivnější záložník. Samozřejmě to má také svou krásu. Hlavně když jsem mužstvu platný. Potěší mě i gólová přihrávka.

Před letní přípravou se spekulovalo o vašem návratu do Hradce. U "klokanů" jste byl na ročním hostování. Zvažoval jste tuhle možnost?

Pouze jsme se v krátkosti bavili s panem Juklem (generální ředitel FC Hradec), ale bylo mi relativně jasné, a člověk si to umí přiznat, že Hradec odehrál výborný ročník ve druhé lize a suverénně postoupil. V ofenzivě má spoustu kvalitních fotbalistů, kteří potřebují dostat čas a prostor, aby se v první lize prosadili. Rozešli jsme se v dobrém.

Bude pro vás pondělní utkání zvláštní?

Možná z pohledu, že tu mám v okolí spoustu známých, kamarádů a nedaleko Hradce také bydlím. Vztah k tomuto kraji je samozřejmě daný. Motivaci máme velkou jako mužstvo. Chceme se prezentovat dobrým výkonem a dosáhnout úspěšného výsledku. Těším se.

Slavii jste zaskočili bleskovým gólem. Vtrhnete i na Hradec?

Kdyby se nám to znovu povedlo, nezlobil bych se. Ale to se nedá plánovat. Každopádně se nemáme čeho obávat, očekávám otevřenou partii.