Bohemka se ohrazuje proti chování policie

Po utkání v Pzni museli fanoušci Bohemky čelit neadekvátnímu chování policistů.

Fotbalový klub Bohemians 1905 se důrazně ohrazuje proti chování policie po utkání 3. kola Gambrinus ligy Viktoria Plzeň - Bohemians 1905, kdy policisté agresivně postupovali vůči fanouškům Bohemians 1905. Fanoušci Bohemians celý incident zaznamenali na videozáznamu, na jehož základě bude fotbalový klub požadovat vysvětlení a důkladné prošetření celého zákroku.

Velmi nás znepokojuje, že se množí agresivní zákroky policie proti fotbalovým fanouškům, na které je globálně pohlíženo presumpcí viny. V Plzni po utkání fanoušci Bohemians organizovaně nastupovali do autobusu a policie zcela zbytečně vyvolala vášně, které mohly propuknout v potyčky, fanoušci Bohemians se však nenechali vyprovokovat a stejně jako celý zápas v Plzni, se chovali v rámci zákona.

Bohemians 1905 mají velmi dobrou spolupráci s pražskou policií při organizaci domácích zápasů, ale v posledních týdnech a měsících se množí případy, kdy je nejen proti fanouškům Bohemians postupováno na mimopražských zápasech velmi ponižujícím způsobem. Fotbalový klub Bohemians 1905 nechce tomuto chování jen nečinně přihlížet. Vážíme si každého fanouška, který s klubem cestuje i přes celou republiku a chová se slušně. Povýšené a někdy i agresivní chování některých příslušníků policie vnáší negativní obraz na chování policie i samotné fanoušky, kteří jsou často označováni za agresory, i když skutečnost je jiná.

Každý divák na fotbalovém stadionu zaslouží úctu. Jsme proti násilí nejen na fotbale, ale i mimo stadion a požadujeme trestání všech občanů, kteří se dopustí nezákonného chování. Ale důrazně protestujeme proti ponižujícímu a agresivnímu přístupu některých příslušníků policie. Vážíme si práce členů antikonfliktních týmů, kteří dle našich zkušeností vykonávají svoji práci výborně, velmi oceňujeme spolupráci s příslušnými útvary při organizaci našich domácích zápasů.

Nicméně nyní cítíme potřebu zastat se fotbalových fanoušků, a to nejen fanoušků Bohemky, protože s podobným přístupem se v poslední době setkali i fanoušci jiných klubů. Budeme žádat vysvětlení a následně vyšetření chování policistů po utkání Viktoria Plzeň – Bohemians 1905, navrhneme na nejbližším setkání ligových klubů společnou schůzku Policie ČR a zástupců klubů, abychom podobným excesům předešli. Další kroky směrem k chování policistů po utkání v Plzni necháme na samotných fanoušcích a budeme je v jejich aktivitách otevřeně podporovat.

Za fotbalový klub Bohemians 1905


Lukáš Přibyl
ředitel Bohemians 1905