SK Dynamo České Budějovice – remízový král

Žádné jiné mužstvo nemá z dlouhodobého hlediska v první lize na svém kontě tolik nerozhodných výsledků jako České Budějovice.

SK Dynamo České Budějovice – remízový král

Nejlépe o této statistice vypovídá právě probíhající začátek soutěže. Z pěti utkání neprohráli Jihočeši ani jediné. Stejně jako my vyhráli pouze jednou, když doma překvapivě porazili Spartu. Ve všech ostatních zápasech remizovali, z toho dvakrát doma svým oblíbeným výsledkem 0:0. Naposledy proti Hradci Králové, který však byl na hřišti rozhodně lepším a nebezpečnějším mužstvem.

SK Dynamo České Budějovice je relativně stabilním účastníkem naší nejvyšší soutěže. Několikrát se mu sice nepodařilo odvrátit pád do druhé ligy, příslušnost mezi elitu však Jihočeši vždy prokázali okamžitým suverénním návratem. Největšími úspěchy v historii klubu jsou dvě šestá místa v sezonách 1993/94 a 1996/97. Za úspěch, jestli se to tak dá říci, je možné považovat i vychování několika špičkových fotbalistů. Za všechny jmenujme dlouholetého kapitána reprezentace Jiřího Němce a především dnes již takřka legendu, Karla Poborského.

V minulé sezoně se Jihočeši vcelku bez problémů zachránili. Se ziskem 31 bodů obsadili 13. místo tabulky a na sestupující Kladno měli pohodlný náskok šesti bodů. K záchraně je dovedlo především zkušené duo Šilhavý, Otepka. První z nich vystřídal na lavičce v průběhu loňského podzimu odvolaného Pavla Tobiáše, druhý přišel jako největší posila v polovině soutěže z Baníku Ostrava a svými brankami z trestných kopů a chytrými přihrávkami zařídil několik důležitých jarních vítězstvích.

Největší letošní posilou je útočník Luboš Pecka, který do týmu přestoupil z Mladé Boleslavi. Tento prachatický odchovanec se pokoušel již dvakrát prosadit do kádru současného zaměstnavatele, ale nikdy se mu to nepodařilo. Po svém velmi úspěšném působení ve městě automobilů (v sezoně 2006/07 se 16 brankami nejlepší střelec ligy) a následném roku beze fotbalu v německých Cáchách se ani třetí jihočeský pokus nezdá zatím příliš úspěšný. Pecka nastoupil ve všech pěti zápasech stávající sezony a zatím nevstřelil ani jeden gól. O poznání nebezpečnější se zatím jeví jeho mladší kolega z útoku Zdeněk Ondrášek. Jeden gól již dal a v posledním zápase s Hradcem se dostal do dvou velkých příležitostí. Za pozornost určitě stojí také brankář Pavel Kučera, který zatím dostal pouhé dvě branky, nejméně z celé soutěže, což vypovídá i o kvalitě českobudějovické obranné čtveřice.

V uplynulé sezoně jsme v důležitém domácím zápase Jihočechy porazili 2:0. Po opatrném a nezáživném prvním poločase se v 61. minutě prosadil nádhernou ranou z hranice pokutového území Milan Škoda. Gólovou pojistku přidal pár minut před koncem neméně utěšenou střelou z trestného kopu Jiří Kaufman, který byl na hřišti necelou minutu. Jarní odveta na Střeleckém ostrově skončila bezbrankovou remízou.