SPŘ-B - Na závěr prázdnin turnaj v Písku

Mladí klokani si zahráli kvalitní fotbal na kvalitním turnaji

SPŘ-B - Na závěr prázdnin turnaj v Písku

Před usednutím do školních lavic čekalo na 16 týmů fotbalové loučení s prázdninami. Poslední víkend měsíce srpna přivítal písecký fotbalový areál týmy z Čech, Slovenska a Německa.

Mužstva byla rozlosována do čtyř skupin po čtyřech týmech. Naše skupina nesla označení D a hned do úvodních bojů nám přiřadila tři kvalitní soupeře. Domácí Dynamo České Budějovice, tým z mužstva automobilů Mladou Boleslav a zástupce moravské fotbalové líhně Zbrojovku Brno.
Utkání ve skupině:

B1905 - Dynamo ČB 1:0
B: Pejša
Hned na úvod jsme se poměřili s loňským vítězem, takže nebyl čas na velké spekulování a museli jsme hned přepnout na vysoké obrátky. Soupeř byl po většinu zápasu aktivnější a dokázal nás dostat pod tlak, který vyústil v několik šancí, kterým ovšem stál v cestě buď výborně chytající Sváťa Plíšek, nebo nepřesná muška domácích. Jelikož ani my jsme nebyli příliš efektivní v zakončení, rozhodl gól z úvodu zápasu, který po individuální akci vstřelil Pejša.

B1905 - Mladá Boleslav 1:3
B: Novák
Mladá Boleslav se dlouhodobě prezentuje fotbalovými výkony, což dávalo předzvěst otevřenému utkání z obou stran. My jsme do zápasu vstoupili s euforickým pocitem z minulého zápasu a naše nedůslednost dávala prostor ke hře soupeři. Přesto první, kdo mohl zvednout ruce nad hlavu, byl tým v černo-zlaté kombinaci, když jsme po pěkné kombinaci až do "kuchyně", skórovali zásluhou Nováka. To nás ale stále úplně neprobudilo a Boleslav si svou aktivitou vynutila obrat ve skóre na 1:2. Při pro nás nepříznivém vývoji skóre jsme si konečně také uvědomili, že je třeba pro dobrý výsledek něco udělat a opřeli se do soupeře. Vynutili jsme si tlak a i velkou šanci na vyrovnání v podobě penalty. Po kopu se míč odrazil od břevna zpět ke střelci, který sice míč dorazil, ale rozhodčí pro dvojí hraní branku neuznal. Dalo se spekulovat o tom, zda brankář míč ještě netečoval, ale na kdyby se nehraje, takže zůstal stav pro nás nepříznivý. Do konce zápasu ještě Boleslav podtrhla své vedení a potvrdila svůj postup ze skupiny.

B1905 - Zbrojovka Brno 2:2
B: 2× Strnad
Zápas s Brnem začal přímo růžově. Sotva bylo zahájeno utkání, už se rozehrávalo z půlky hřiště, protože Strnad poslal náš tým do vedení. Neuplynula dlouhá doba a Brno si mohlo rozehrávku ze středu natrénovat znovu, a aby se historie neopakovala málo, tak v tom měl opět prsty Strnad. Zápas jsme měli pod kontrolou a vypadalo to, že si v klidu dokráčíme pro vítězství. Jenomže přišel zlom a od poloviny zápasu to vypadalo, že nám někdo vyměnil nohy. Neběhali jsme, nedali jsme si kloudnou přihrávku a neudrželi míč. Naopak Brnu narostla křídla a začali na hřišti dominovat, vyhrávali osobní souboje, lehce přecházeli přes jednoho, či dva naše hráče a vytvářeli si gólové šance. Nikoho nepřekvapilo, když tuto převahu začalo potvrzovat i gólově a po závěrečném hvizdu jsme mohli být rádi za remízu 2:2.

Ze skupiny jsme postoupili z druhého místa za Mladou Boleslaví a na nepostupových místech zůstalo Dynamo ČB a Brno.

Čtvrtfinále:

B1905 - SK Kladno 1:4
B: Pejša
Před zápasem s Kladnem jsme se připravovali na dobře bránícího soupeře a říkali si, že pokud chceme postoupit, musíme být maximálně produktivní a využít každou šanci, která se nám naskytne, protože jich v zápase nemusí být mnoho. To se i potvrdilo. Přestože jsme měli častěji míč na noze, nedokázali jsme být před soupeřovou brankou dostatečně kreativní a horko těžko jsme si připravovali střelecké pozice, natož gólové šance. Do vedení se dostalo Kladno, ale my jsme dokázali odpovědět hned záhy Pejšou. Od té doby se opět opakoval výše popisovaný průběh hry. Jediná a podstatná změna byla v tom, že Kladno dokázalo přidávat další branky a pro nás nakonec skóre skončilo krutěji než bychom si zasluhovali.

B1905 - 1.FK Příbram 2:1
B: Pejša, Musil
Utkání s Příbramí nabídl oproti zápasu s Kladnem oboustranně otevřenou partii. Náš tým se v tomto zápase prezentoval spoustou nápaditých a vtipných přihrávek, originalitou řešení situací 1v1 a celkově dojem ze zápasu vytvářel obrázek velmi sebevědomého a vyzrálého týmu schopného se bavit fotbalem. Tyto vlastnosti jsme dotáhli do konce i před soupeřovou brankou. Nejprve byla zastavena individuální akce Musila až za cenu ruky, která znamenala penaltu v náš prospěch. Tu uklidil do branky s přehledem Pejša. Následně už Musil po individuální akci skóroval sám, když v plném běhu trefil míč krásně k tyči. Příbram si za svůj výkon vstřelit branku určitě zasloužila a v závěru zápasu proměnila jednu ze svých šancí a snížila na konečných 2:1.

o 5. místo

B1905 - Ústí nad Labem 6:5
B: 2× Pejša, 2× Turek, Řehoř, Musil
Zápas o 5. místo nemůžu komentovat jako trenér, protože v průběhu zápasu jsem se přistihl, že se stávám spíše fanouškem. Stál jsem jako fanoušek na tribuně a bavil se fotbalem. Do branky soupeře jsme dokázali po krásných akcích přidávat stále další branky a i když s námi soupeř gólově držel krok, neměl jsem žádný pochyb o tom, kdo je na hřišti lepší a kdo si jde za vítězstvím v zápase. Na všech, co byli na hřišti, bylo vidět, že si věří, chtějí hrát a baví se každým dotykem s míčem. Tento zápas připravil na závěr turnaje krásnou tečku jak kvalitou hry, tak i počtem branek.

Celkově náš tým odehrál 6 velmi těžkých a kvalitních zápasů a obsadil velmi pěkné 5. místo ze 16 účastníků.

Martin Vanko: "Turnaj ve mně zanechal velmi pozitivní dojem. Samozřejmě, kdo chce hledat negativa, tak je najde a kdo konstatuje, že jsme měli v některých momentech štěstí, tak bude mít svým způsobem pravdu. Pro mě jsou ovšem rozhodující jiné věci a to, že jsme všichni žili jako jeden tým a chtěli hrát útočný fotbal bez ohledu na čas a stav probíhajícího zápasu. Postupem turnaje tým získával sebevědomí, které naplno dokázal přetavit ve vysokou herní kvalitu v posledních dvou zápasech. Děkuji všem zúčastněným hráčům za jejich výkon a i všem rodičům za příjemnou atmosféru na hřišti i mimo něj."