CU BOHEMIANS PRAHA – 1999 / 2000

Klokani se po dvou druholigových letech dočkali a po úspěšném boji o postup mezi elitu mohli zahájit přípravu na prvoligová klání. Trenér Vlastimil Petržela měl k dispozici stabilizovaný kádr mužstva, který ve druhé lize doslova zářil a nyní se čekalo, jak se hráči, kteří měli s nejvyšší soutěží pouze minimální zkušenosti, poperou s kvalitními prvoligisty...

V Bohemians si dali za cíl nemít starosti se záchranou, přáním bylo pohybovat se v klidném středu tabulky – optimisté pošilhávali po ještě vyšších metách...

Přípravu na ligu začali zelenobílí několika přátelskými zápasy se sparingpartnery (Štěrboholy 5:0, Velvary 6:0), ale i s celky z nejvyšší soutěže (Liberec 1:1, Jablonec 3:3, Žižkov 2:2). V kádru již nebyli Grund ani Janeček, kteří se nevešli do užšího kádru mužstva. Po přípravě v domácích podmínkách, ve kterých se již představili i nové posily (duo Melecký – Kulig z Frýdku-Místku a Gottwald - Jižní Korea), se Bohemka vydala na sedmnáct dní do Francie, kde se střetla i s několika elitními domácími mužstvy. Postupně zvítězila v Cannes 2:0, remizovala v Le Havru 0:0 a způsobila šok výhrou v Lens 2:1. Poté sice podlehla v Toulouse 0:2, remízou v Sochaux 2:2 však potvrdila velmi dobrou formu. Na přestup se povedlo získat ještě Klusáčka a Culka z Liberce a liga mohla začít. Na úvod dostala Bohemka více než těžkého soupeře – vršovického souseda Slavii.


Bohemians měli v kádru tyto hráče: do branky Jaromír Blažek nebo Radek Chadima, obránci Luděk Klusáček, Tomáš Freisler, Karel Doležal, Martin Hyský, Jaroslav Kamenický, Miroslav Obermajer a Martin Jiránek. Do zálohy Kamil Matuszny, Tomáš Návrat, Michal Petrouš, Pavel Vašíček, Pavel Mareš, Benjamin Vomáčka, Marcel Melecký, Bohuslav Šnajdr, Richard Culek a Pavel Kulig, do útoku Jan Flachbart, Jiří Novák, Roman Jůn, Luděk Zdráhal a Petr Gottwald. Trenérem zůstal Vlastimil Petržela, asistentem Vladimír Borovička, vedoucím mužstva Antonín Panenka, sekretářem Jan Sanytrník. Předsedou představenstva klubu byl Pavel Švarc a funkci sportovního ředitele vykonával trenér Petržela.


Ďolíček byl pochopitelně na úvodní zápas – a ještě k tomu s rivalem z Edenu – pořádně nažhavený, a tak se sešlo celkem 13 tisíc diváků. Trenér Petržela vyslal na trávník následující sestavu: Blažek – Kamenický (Zdráhal) – Freisler, Jiránek – Petrouš, Vašíček, Matuszny, Culek, Kulig (Šnajdr) – Flachbart, Novák. Bohemka svou agresivní nátlakovou hrou favorita zaskočila a hosté nevěděli, kam dřív skočit. Bohužel ani jedna z našich šancí nevedla k úspěchu, i když třeba Matuszny měl na kopačce minimálně dvě tutovky. Když už se zápas pomalu blížil k remízovému konci, Šnajdr zavadil ve vápně o exklokana Kuchaře, ten padl k zemi jako podťatý a rozhodčí Jára mu hereckou etudu spolkl i s navijákem. Penaltu proměnil v 83. minutě Horváth, poté předvedl trapnou scénku se spuštěnými trenýrkami, za níž dostal druhou žlutou kartu a byl vyloučen. Klokani však závěrečnou přesilovku nevyužili a vstoupili tak do nové sezóny smolnou porážkou 0:1.

Na hostování jsme získali zkušeného Josefa Jinocha, který již nastoupil v utkání Českého poháru, ve kterém klokani zvítězili na hřišti SK Smíchov 4:1 (2x Kulig, Novák, Flachbart). Ve 2. ligovém kole jsme jeli do Olomouce, kde jsme předvedli propracovanou defenzívu umocněnou famózním výkonem brankáře Blažka (vyhlášen “mužem kola”) a odvezli jsme si nečekaný bod za remízu 0:0. O týden později se Bohemka konečně dočkala prvoligového vítězství, do ďolíčku si přijely pro porážku Drnovice. Klokani předvedli výborný výkon – nejen v obranné činnosti - ale i v ofenzívě a zvítězili po zásluze 3:1 (Zdráhal, Matuszny, Kulig), když hosté snížili až v samotném závěru za rozhodnutého stavu. V zelenobílém dresu zářil zejména mladík Flachbart, který byl dokonce podle deníku Sport spolu s naším Blažkem a Sionkem ze Sparty nejlépe hodnoceným hráčem první ligy.

Ve 4. kole čekalo Bohemku další derby – tentokrát na Žižkově. V první půli byli aktivnější domácí hráči, což vyjádřil gólem Chihuri, ovšem těsně před přestávkou vyrovnal nečekanou ránou Culek. Po pauze převzali iniciativu klokani a po faulu na Culka dostali výhodu pokutového kopu, který proměnil Flachbart. Viktorka se snažila vyrovnat a jelikož se sudí Poledník rozhodl nastavovat tak dlouho, dokud se jí to nepovede, dočkala se. Zřejmě v 97.minutě srovnal na konečných 2:2 Plocek…

Náladu si Bohemians spravili v dalším domácím utkání, kdy zvítězili nad Opavou brankou Vašíčka ze závěru prvního poločasu 1:0, i když o tento úspěšný výsledek nás málem připravila šance opavského Nezmara v samém závěru – Blažek se ale opět vyznamenal !

O Bohemce se začínalo mluvit znovu s respektem. Když klokani ligu před pár lety opouštěli, jejich hra vzbuzovala spíše lítost či smích. Mravenčí práce trenéra Petržely a dalších lidí kolem však přinesla své ovoce. Hráči se do hry zakousli, dokázali jezdit po celém hřišti, napadat všechny hráče soupeře a hřiště opouštěli málem po čtyřech… Zelenobílí byli v tabulce na 6.místě s minimální ztrátou na špici.

Výborná hra Bohemky však přinášela i stinné stránky – skvělých výkonů talentovaného Flachbarta si všimli na Letné a jelikož “Flaška” nabídku přijal a kluby se mezi sebou také dohodly, stěhovala se vycházející hvězdička naší kopané za 14 milionů na Letnou. Nejen fotbalový odchod nás však zaskočil, šokem se ukázala zpráva o zprvu pohřešovaném Honzovi Sanytrníkovi – sekretáři Bohemky. “Sanitka” byl nalezen mrtev – probodnut kuchyňským nožem – v Michelském lese. Zda se jednalo o vraždu či o sebevraždu policie nevyšetřila…


Klokani jeli v dalším kole do Jablonce a i přesto, že byli oslabeni o Flachbarta a hráče musela psychicky poznamenat smrt Jana Sanytrníka, dokázali jabloneckou “Střelnici” dokonale vyloupit. Hrdinou zápasu se stal mladý Jůn, který v první půli dvakrát rozvlnil domácí síť a i když Jablonec v závěru z penalty snížil, tři body za výhru 2:1 si již Bohemka vyklouznout nenechala. Nápor posledních dní nevydržel trenér Petržela, který strávil jednu noc na JIPce na Bulovce.

V 7. kole hostili klokani vicemistra z Teplic. V utkání, které bylo na šance chudičké, se zrodila remíza 0:0. Domácí byli rozezleni na rozhodčího Krulu, který v závěru prvního dějství velmi přísně vyloučil kapitána Bohemky Nováka. Poté nás již čekal zápas na Letné, kam přišlo 10 tisíc diváků, kteří viděli úpornou klokaní defenzívu, která eliminovala útočné snahy Sparty. Největší šance nevyužil hned v úvodu Proházska a jelikož Bohemka dopředu také nic nevymyslela, výsledek byl jasný – 0:0. Bod ze hřiště mistra, to se vždycky počítá…

V 9. kole k nám přijeli naši staří známí ze druhé ligy - Jihočeši z Budějovic. Utkání přenášela i televize Nova a nutno přiznat, že tentokrát “kazila” fotbal nejen ona, ale i obě mužstva. Bohemka předvedla svůj nejhorší podzimní výkon, Budějovice se jí přizpůsobily a jelikož měly více štěstí (Culek napálil míč do břevna, o chvíli později nechtěně vyslal do brejku Drahoráda, jehož střelu tečoval do sítě Kamenický…), odvezly si z Vršovic tři body – výsledek 0:1 nás hodně zklamal. K dovršení všeho zlého jsme neobstáli ani v Českém poháru – na hřišti druholigových Vítkovic Bohemka v normální hrací době remizovala 2:2 (Culek, Doležal), při penaltách sice vynikl Blažek (chytil tři) ovšem ani jeden ze čtyř klokaních střelců nebyl úspěšný – na penalty 0:2… Opora zadních řad – Kamenický – se poté podrobila dalšímu lékařskému zákroku menisku a jeho další fotbalová budoucnost byla velmi nejistá.

Zlepšení prokázali naši hráči již v 10. kole v Brně. Domácímu týmu byli více než vyrovnaným soupeřem. Brno se sice ujalo vedení hned v úvodu zápasu z přísné penalty, postupem času však aktivitu přebrala Bohemka a nakonec v samém závěru vyrovnal Zdráhal na konečných 1:1. Další utkání nám opět vyšlo. Bohemka v ďolíčku přehrála příbramskou Duklu 2:0, v první půli se trefili Zdráhal s Novákem a jelikož hosté byli vcelku neškodní, tři body zůstaly doma po zásluze.

Klokani se pohybovali stále v horních patrech prvoligové tabulky – po 11. kole 5.místo. Do obnovené zelenobílé symbiózy se však znovu dostala trhlina. Sparta se opět rozhodla posílit svůj kádr o dalšího klokana a nevybrala si nikoho jiného než gólmana Blažka – naši jistotu v brance… Sparťané využili toho, že Blažkovi končila k poslednímu dni roku v Bohemce smlouva a získali jej na přestup k 1.1.2000 za symbolickou sumu… Blažek se vyjádřil, že Bohemka mu sice přirostla k srdci, z Letné je však blíž do reprezentace a má možnost zahrát si Ligu mistrů.

Ve 12. kole k nám přijel ostravský Baník, brejkové mužstvo, které venku umí bodovat. Klokanům byl, podobně jako proti Teplicím, vyloučen v závěru poločasu hráč (tentokrát Freisler). Zajímavých okamžiků bylo poskrovnu, a tak výsledek 0:0 nepřekvapil… Ovšem 13.kolo bylo pro klokany šťastné. Na hřišti stále se lepšícího Hradce Králové zopakoval svůj “jablonecký kousek” Jůn, opět dal v první půli dvě branky, a zařídil tak zelenobílým barvám další cennou výhru venku v poměru 2:1. Další tři body si Bohemians připsali ve 14.kole, kdy hostili Liberec. Hned v úvodu se po Novákově přiťuknutí trefil Zdráhal, v samotném závěru se nádherně trefil Vašíček. Nutno však přiznat, že v poli nás Liberec přehrál a jen díky střelecké neschopnosti hostů utkání skončilo 2:0. Na zápas přišla nejmenší návštěva podzimu 1.ligy – 1348 diváků…

Až v posledním podzimním kole skončila ojedinělá série Bohemky – šest utkání venku bez porážky. Zasloužili se o to hráči Blšan v čele se svou největší oporou – sudím Krulou, který klokany systematicky ničil chybnými verdikty. Výsledek 1:0 obstaral domácí Gedeon. V utkání nenastoupil náš nejlepší střelec a velká opora Luděk Zdráhal, který odešel na hostování do tureckého Izmiru, kam si ho vytáhl trenér Jarabinský. Naopak na přestup Bohemka získala talentovaného Pavla Velebu z Roudnice nad Labem, který to již zkoušel na Žižkově.

Před zimní přestávkou bylo ještě sehráno 16.kolo. Bohemka nastoupila ve vršovickém derby v Edenu. Slavia, která suverénně vedla ligovou tabulku, hrála ve velké pohodě a svou roli favorita potvrdila. První branku vstřelil kuriózně Tomáš Došek, když míč trefil z voleje velice špatně, což však zmátlo klokaní obranu včetně Blažka tak, že míč skončil v síti. Na konečných 0:2 z pohledu Bohemky upravil po přestávce Zelenka. Utkání se, bohužel, nepovedlo jinak spolehlivému Jiránkovi, který byl u obou branek sešívaných. Klokani hráli v této sestavě: Blažek – Jinoch – Jiránek, Doležal – Petrouš, Matuszny, Culek, Šnajdr, Jůn (Kulig) – Novák (Gottwald), Návrat (Veleba).


Vystoupení Bohemky v podzimních šestnácti kolech nelze hodnotit jinak než velmi pozitivně. Mužstvo, které postoupilo ze druhé ligy, s hráči s minimem ligových zkušeností, se pohybovalo v popředí prvoligové tabulky a to i přesto, že v průběhu podzimu odešel nejlepší hráč Flachbart do Sparty. Bohemku ocenili i experti, protože hráči praktikovali fyzicky velice náročný způsob hry, který jim však pod vedením trenéra Petržely přinesl nečekaný úspěch. Vždyť kdo by si pomyslel, že klokani budou přezimovat na 4.místě v tabulce, budou se pyšnit druhou nejlepší obranou v lize a venku prohrají až v 15.kole. Bohemka dokázala vyhrát v Jablonci, remizovat na Spartě, v Brně a v Olomouci. Doma přejela třetí Drnovice, vyhrála i nad nebezpečným Libercem. A to ještě kdyby nám zápasy nepískali rozhodčí Krula s Járou, to by bylo něco… Fanoušci klokanů byli tedy právem zvědavi, zda se povede zelenobílým stejně tak v jarní části sezóny.


Zimní přípravu začala Bohemka na Šumavě, kde mužstvo polykalo pověstné Petrželovy trenérské dávky. Kariéru ukončil Jirka Novák, který již nemohl kvůli vleklým zraněním dávat do fotbalu všechno - ujal se však funkce sekretáře Bohemky. Do mužstva klokanů přibyly zajímavé posily, hlavně reprezentanti slovenské “21” brankář Kamil Čontofalský (náhrada za Blažka) a záložník Karol Kisel. Klokani rozehráli i kvalitně obsazený turnaj Čechie Karlín (např. porážka 0:1 s Plzní a výhra 2:0 nad Teplicemi) a odjeli na soustředění do Německa, kde se střetli s několika zajímavými mužstvy - za zmínku stojí vítězství nad druholigovým Hannoverem 4:0 a porážka 0:3 od účastníka Ligy mistrů Herthy Berlín. Následovalo utkání o třetí místo na karlínském turnaji, v němž jsme přehráli Č.Budějovice 1:0. V tomto utkání už nastoupili posily z Liberce - za trojici Jůn, Matuszny, Jiránek k nám přišli Libor Janáček a Marián Klago. Naopak na vysokých finančních požadavcích Krče ztroskotal přestup nadějného stopera Bakeše, který se za několik týdnů objevil v Liberci…

Následovaly dva přátelské zápasy s Hradcem Králové (0:0 a 3:1) a ligové jaro mohlo začít. Trenér Petržela sliboval přechod k technické hře a k atraktivnímu hernímu projevu a vyjádřil velkou spokojenost s přípravou.


Na první zápas nově se tvořícího týmu klokanů bylo zvědavo 3500 diváků, kteří si však připadali jako ve zlém snu. U dna tabulky se trápící tým Olomouce se u Botiče prezentoval lepší hrou, než jakou předváděl domácí tým. Po bezbrankovém poločase se Hanáci ujali vedení, Janáček sice po chvíli srovnal, ale pak již stříleli jen hosté a výsledkem byla porážka v poměru 1:3. O trenéra Petrželu, který své hochy nepoznával, se pokoušely mrákoty. Navíc se po utkání objevily v tisku zaručené zprávy o odchodu trenéra Bohemky do Liberce…

Utkání 18.kola vysílala televize Nova, klokani odjeli bojovat do Drnovic o třetí místo v tabulce. Obranu vyztužila další liberecká posila - obránce Michal Hrbek. Přišlo však pouze další zklamání. Bohemka sice měla ve středu pole opticky navrch, jenže Drnovice udeřily dvěma góly v závěru první půle a když přidaly poté i branku třetí, odvezli si klokani krutý debakl 0:3. Tabulka se velmi vyrovnala: za dvojicí Slavia - Sparta odskočily Drnovice, Bohemka byla čtvrtá - od jedenáctého místa ji však dělily tři body.

Následoval zápas pravdy - do ďolíčku přijela lepšící se Viktorka Žižkov a opět byly přítomné televizní kamery. Zelenobílí byli k vidění v tomto složení: Čontofalský - Hrbek - Obermajer, Doležal - Janáček, Melecký, Kulig, Culek, Mareš - Šnajdr (Veleba), Klago (Kulvajt). K vidění byl úporný fotbal bez nápadu a plný nepřesností. Bohemka využila první a zároveň poslední vážnou šanci - Šnajdr proměnil v gól pěkný signál. Žižkovští se na pádnou odpověď nezmohli, a tak se mohlo slavit první jarní vítězství, které nám trochu zvedlo náladu. Radost však udělal pouze výsledek 1:0, na utkání se jinak nedalo dívat.

Ve 20. kole klokany hostila o záchranu bojující Opava. Klokani nasadili své tradiční zbraně a bojovným fotbalem a celoplošnou obranou slavili úspěch v podobě bodu za remízu 0:0. Před domácím zápasem s Jablonce, dalším adeptem sestupu, se v klokaní šatně objevila staronová tvář - z tureckého Izmiru se předčasně vrátil Luděk Zdráhal a stal se tajným trumfem klokanů. Dostal důvěru trenéra Petržely, který měl starosti se střeleckou impotencí útočníků a trefil se již v úvodu utkání. Bohemka se nakonec radovala z vítězství 2:0, v herně vydařené druhé půli se ještě nádherně pod břevno trefil Vomáčka.

Nejistotu do řad fanoušků vnesl přestup manažera klokanů Jinocha do libereckých řad, kde začal vykonávat stejnou funkci. Škatulata hejbejte se mezi Bohemians a Libercem, která začala v zimní přestávce, tedy neustávala a racionálně uvažující příznivci klokanů se ptali, zda si trenér Petržela připravuje v Liberci půdu pro své trenérské působení. Nebylo totiž tajemstvím, že Petrželu by pod Ještědem přivítali s otevřenou náručí, navíc Petržela v Liberci bydlí…


A už tu byl další zápas z čela tabulky. Klokani se představili na Stínadlech a nehráli špatně, ovšem prohrávali po fatální chybě Kuliga, který vyslal do brejku Diveckého. Výhru Teplic podtrhl chvíli před koncem Holomek, který si ovšem v souboji s Čontofalským pomohl faulem. Porážka 0:2 byla až příliš krutá.

Následovalo očekávané derby - do Vršovic přijela Sparta, která pokud chtěla pomýšlet na obhajobu titulu, nesměla klopýtnout. Bohemka, vědoma si kvalit svého soka, vystavěla obranný val, na jehož překonání letenští hráči dlouho nedokázali najít recept. Povedlo se jim to až půl hodiny před koncem, když se trefil znovuzrozený střelec Siegl - 0:1. Klokani podali bojovný výkon, ke Spartě se však přiklonila fortuna - jediná branka utkání padla velmi šťastně. Před utkáním se bohužel s aktivní kariérou v pouhých 24 letech definitivně rozloučil Jaroslav Kamenický, jemuž zraněné koleno znemožňovalo plnou zátěž.

V následujících dnech se ještě zrodil přestup Zdráhala do Olomouce, Vlastimil Petržela však jeho odchodu vůbec nelitoval, nebyl spokojen s jeho přístupem ke hře. Pro první jarní výhru venku si Bohemka zajela do Českých Budějovic. Domácí se na jaře trápili a i když se dostali do vedení, náš útočník Klago, kterému se na jaře povedl pouze tento zápas, otočil skóre v závěru dvěma brankami na konečných 2:1 pro zelenobílé.

Ve 25. kole přijel do ďolíčku celek z moravské metropole - Stavo Artikel Brno. Bohemka bohužel nedokázala stále se lepšícímu soupeři vstřelit branku, hosté pouze nastřelili břevno vlastní branky a protože byli i vepředu neškodní, zrodila se remíza 0:0. Stínem utkání byl zlomený kotník našeho záložníka Meleckého, který po střele na branku dopadl na nohu velice nešťastně.

Další utkání venku se vůbec nevydařilo. Bohemians sice drželi s Příbramí skoro celé utkání krok, dvacet minut před koncem však sudí Handlíř přísně vyloučil Kisela a naši hráči dostali v posledních deseti minutách příděl branek - skóre se zastavilo na stavu 0:3. Jediným pozitivem těchto dní byla zpráva, že trenér Petržela definitivně odmítl vábení Liberce. I v příštím kole jsme se představili venku. Na ostravských Bazalech zařídil remízu 1:1 rozhodčí, který odpískal dva nesmyslné pokutové kopy. První využili Ostravští, Kulig srovnal ze druhé penalty šest minut před koncem.

Tři kola před koncem se Bohemka stále držela na špici tabulky, Sparta se Slavií soupeřila o titul, Drnovice byly jasně třetí, celky na 4.- 6.místě měly shodný počet bodů a byly seřazeny v pořadí Teplice, Brno, Bohemka. Ve 28. kole nastoupilo naše mužstvo proti Hradci Králové, který měl stále ještě teoretickou šanci na záchranu, musel však ve Vršovicích uspět. O tom, že body zůstanou u nás, rozhodl až deset minut před koncem přesnou hlavičkou Petrouš, Hradečtí sehráli pouze několik komických scének s odpadávajícími čísly na dresech.

V předposledním kole jeli klokani na hřiště čerstvého vítěze Českého poháru - do Liberce a působili velice odevzdaným dojmem. Po zasloužené porážce 0:2 trenér Petržela okomentoval výkon svých svěřenců tak, že přijeli přispět k libereckým pohárovým oslavám. I před 30. kolem si klokani stále udržovali naději na čtvrté místo v tabulce, znamenalo to však zdolat doma Blšany a čekat na klopýtnutí Teplic a Brna. Hosté se však z první šance trefili (už v 6.minutě), Bohemka pak dokázala pouze Kuligem vyrovnat a od pohromy nás zachránil Čontofalský, který kryl pokutový kop a zabránil několika dalším šancím soupeře. Zajímavostí je fakt, že gól Blšan je vůbec jediný, který Bohemka v tomto ligovém ročníku dostala doma v prvním poločase !


Klokani nakonec skončili v tabulce sedmí. I toto umístění je třeba hodnotil velmi kladně, kdyby nám někdo před touto ligovou sezónou toto místo nabídl, brali bychom jej všemi deseti. Zejména v podzimní části byli zelenobílí doslova štikou ligy. Poté se ale Bohemka musela vyrovnávat s odchodem několika opor, což samozřejmě nebylo jednoduché. Na velké posily nejsou peníze, trenér Petržela však dokázal vybavit “neznámé” hráče železnou kondicí a obrovskou bojovností - těmito zbraněmi potom slavila Bohemka úspěch. Nutno však přiznat, že po vyprchání nováčkovského nadšení upadl herní projev týmu a převládla pouze hrubá síla. Velkou ostudou klokanů byly tři nejnižší návštěvy v tomto ročníku nejvyšší soutěže, ale velkou měrou způsobeny přímými přenosy TV NOVA…