Nejmladší Hoftychovo mužstvo vyválčilo výhru

Osmi hráčům nebylo vice jak pětadvacet, sestava se změnila z poloviny.

Málokdo očekával, že by si Bohemka z teplických Stínadel mohla odvézt nějaké body. Těch proti bylo až příliš… Předně tabulkové postavení obou týmů. Teplice bojují o poháry, Bohemka o udržení. Bohemce se v Teplicích dlouhodobě nedaří, naposledy tady Klokani pohořeli proti Ústí v této sezoně. Proti Teplicím je dlouhodobá bilance na Stínadlech tristní. A v neposlední řadě trenérům chybělo několik hráčů základní sestavy – Hartig a Držík chyběli kvůli kartám, Kaufman ještě kvůli nataženému svalu. Ovšem nebyly to jediné změny v sestavě. „Dneska jsme snad nastoupili s nejmladší sestavou, co jsem tady,“ usmíval se trenér Pavel Hoftych. A určitě měl pravdu – v základní sestavě byli jen tři třicátníci – Sňozík, Nikl, Lukáš. Z ostatních nebylo nikomu více jak pětadvacet let. „Hráli jsme z poloviny v jiné sestavě, než jsou fanoušci zvyklí. Kromě zraněných proti nám trochu hrálo i to, že ve stejný den hrálo béčko, takže na střídání jsme měli jen čtyři hráče – Jindřiška, Rychlíka, Bartka a Ibragimova,“ vypočítával všechny překážky nedělního vítězství kouč Hoftych.

Nepřesvědčivé výkony obrany v posledních zápasech vyřadily ze sestavy Josefa Jindřiška. Ten v sestavě Bohemky chyběl vůbec poprvé, aniž by za to mohlo zranění. „Právě výkon obrany mě hodně potěšil. Skvěle zahráli zkušení stopeři a perfektně nás podržel brankář Sňozík. Díky němu jsme přežili úvodní nápor a ve druhé půli byl také bezchybný,“ pochválil gólmana trenér Bohemians. Na krajích chyběli zkušení Jindřišek a Rychlík, naopak nastoupili mladíci, kterým bylo před pár lety dvacet. Výborně zahrál na pravém beku Martin Cseh a na levé straně obrany získal další ligové zkušenosti Daniel Nešpor.

Složení zálohy bylo dlouho otázkou. „Do poslední chvíle jsme nevěděli, zda nastoupí Honza Štohanzl. Po minulém utkání se Spartou to odnesl nejhůře, ale hrál i s pohmožděným nosem. Díky jeho startu jsme měli náhradu za Kaufmana. Kdyby nehrál Štohy, jen těžko bychom hledali variantu pro střed zálohy,“ vysvětloval trenér Hoftych. Kaufman už trénuje a na Hradec by mohl být připraven. Na postu defenzivního záložníka dostal příležitost Cissé, své místo ale krátce po přestávce přepustil Josefu Jindřiškovi. „Potřebovali jsme spolehlivého hráče na závěr utkání. Pepa Jindřišek má defenzivu v krvi, takže jsme vsadili na něj,“ dodal Hoftych. Kraje zálohy vynikaly svojí rychlostí, zejména Trubila odvedl znovu nadstandardní výkon.

V útoku vynikal Milan Škoda. „Byl naším nejlepším hráčem. Dokázal podržet míč a byl i nebezpečný pro branku soupeře. Jeho výkony jdou nyní nahoru, ale už s ním máme zkušenost. Musí prokázat trvalou výkonnost, nesmí povolit. Jinak zase spadne do průměru. Teď má poslední šanci dokázat, že je v něm talent, který má smysl rozvíjet,“ říká kouč Pavel Hoftych.
Trenéři tentokrát, částečně z donucení, vsadili na netradiční sestavu a vyplatilo se. „Máme sice úzký kádr, ale snažíme se v něm koncentrovat kvalitu. Teď jsme měli i štěstí, trochu se nám vrátil zápas v Brně, kde jsme smolně prohráli, teď jsme se štěstím vyhráli. Je to vzpruha i pro všechny hráče, kteří třeba pravidelně nehrají a dnes na hřišti zažili výhru. Cením si těchto tří bodů hodně, právě i proto, v jakém složení jsme toho dosáhli,“ dodal Hoftych.

Bohemce v nedávných letech chyběla střední generace, která by vyvážila mladé naděje se starými mazáky. Postupně ale Bohemka tuto střední generaci vybudovala a právě díky ní slavila výhru v Teplicích. Však se také podívejte na věkové složení teplické základní sestavy: Sňozík (35 let) – Cseh (22), Lukáš (34), Nikl (34), D.Nešpor (23) – Moravec (23), Cissé (25), Štohanzl (25), Trubila (25) – Škoda (24), M.Nešpor (20).