Do Synot Tip Areny míří Plzeň

Představujeme dalšího soupeře Klokanů, ligového lídra ze západu Čech.

Do Synot Tip Areny míří Plzeň

V roce 1901 vznikl Český fotbalový svaz, který měl být strážcem pořádku a organizátorem kopané. Po vzoru Svazu vznikl 28. února 1901 i v Plzni Český fotbalový svaz pro královské město Plzeň. Meziklubové spory zavinily, že tento plzeňský svaz brzo zanikl. Až 23. března roku 1909 se podařilo založit Západní župu českého fotbalového svazu. V tehdejší historii plzeňského fotbalu se objevují jména klubů SK Plzeň, FC Union, SK Slavia, SK Olympia, SK Český Lev a AC Sparta. Mezi těmito kluby byla velká rivalita nejen na hřišti, ale i v klubovém životě. Kořeny prvopočátku Viktorie se dají vystopovat na plzeňském Dobytčím trhu, v místech, kde dnes stojí zimní stadion. Právě tam chodili hrát fotbal kluci z okolí Doudlevecké ulice. Když vojáci ze sousedních kasáren vyklidili svá cvičiště, obsadili je mladí vyznavači nového sportu a až do setmění se s hadrákem učili fotbalovým základům. Založili vlastní kroužek, který se jmenoval Blesk.
Viktoria patřila ke klubům, které se často objevovaly v obou nejvyšších soutěžích. Sestupů a postupů bylo v klubové historii nepočítaně. Po sestupu v roce 1952 trvala snaha vrátit se mezi fotbalovou elitu Československa devět let, až v roce 1961, už pod názvem Spartak Plzeň, se podařilo nejvyšší soutěž vybojovat. Následovaly časté sestupy a vzápětí návraty zpět. Až v roce 1972 se už opět Škoda Plzeň usadila v prvoligové společnosti na dlouhých osm let.
Ještě předtím, v roce 1971, vyhrála Český pohár a jako finalista Československého poháru startovala v Poháru vítězů pohárů. Tam sehrála dva nezapomenutelné zápasy se slavným Bayernem Mnichov. Po roce 1980 opět nastalo dlouhé pendlování mezi první ligou a druhou nejvyšší soutěží. Až na začátku devadesátých let, po rozdělení Československa, se situace postupně zlepšovala.
V roce 1992 se klub vrátil ke svému historickému názvu FC Viktoria Plzeň a hned v následující sezoně postoupil do první ligy, kde setrval do roku 1999, kdy sestoupil. Po roce se sice Viktoria vrátila mezi nejlepší, ale opět jen na jeden rok. Viktoria totiž stále patřila k dodavatelům výborných fotbalistů hlavně pro pražské kluby. Proto se rychle střídaly roky prvoligové s těmi druholigovými.
Nyní již je situace úplně jiná. Největší překvapení, ofenzivní smršť, lídr ligy, rekordmani. Tak přesně takovéto nadpisy se v posledních týdnech nejčastěji objevují v souvislosti s plzeňskou Viktorií, která je pátečním soupeřem svěřenců Pavla Hoftycha. Plzeňská mašina se rozjela již v létě, kdy překvapila skvěle sehranou partií s tureckým Besiktasem Istanbul. V dvojutkání trápila Západočechy zejména koncovka, a proto tehdy vypadli. Střelecká situace Viktorie se však již razantně změnila a útočná fáze plzeňského týmu je obávanou zbraní ligového lídra. Plzeň nasbírala po patnácti kolech nejvíc bodů v historii české nejvyšší soutěže. Prozatím prohráli svěřenci Pavla Vrby pouze v Mladé Boleslavi, kde je škodovácký soubor přestřílel v poměru 4:3.
Výborné výkony přinesly modročerveným, respektive třem jejich hráčům, pozvánku do reprezentace. Do Dánska tak zamířili Milan Petržela, David Limberský a také Jan Rezek, který má za sebou krátkou anabázi u Klokanů. Na jaře 2008 u Botiče hostoval, ale ani jeho výborné výkony nezabránily sestupu Bohemky do druhé ligy.

Pikantní je zápas i pro ředitele Bohemians 1905 Ladislava Valáška, který v obdobné funkci působil ve Štruncových sadech.

Utkání Bohemians 1905 - FC Viktoria Plzeň se hraje v pátek 19. listopadu od 18.15 v Synot Tip Areně pod dohledem kamer sportovního kanálu Nova Sport.