Hoftychovi svěřenci píší historii

Klokani vyhráli počtvrté v řadě.

Hoftychovi svěřenci píší historii

Ve východním bloku padl komunistický režim. V Československu se stala Miss Ivana Christová. Prezidentem USA byl zvolen George W. Bush starší. Začal se vysílat dnes již legendární seriál Simpsonovi. Vítězem hokejové ligy se staly Pardubice, kde v bráně zářil nadějný mladík Dominik Hašek a především: Bohemka naposledy zvítězila v nejvyšší soutěži ve čtyřech utkáních za sebou. Rok 1989 byl přelomový v mnoha ohledech, na poslední informaci si vzpomene asi již jen málokdo, přesto nabyla po víkendovém výsledku Klokanů na důležitosti.

Je to již dvaadvacet let, kdy se hráčům s klokanem na prsou podařila podobná série. Nepodařilo se to ani často vychvalovanému týmu kolem trenéra Petržely, který udivoval svými výkony na přelomu tisíciletí. Až nyní svěřenci Pavla Hoftycha zvládli něco, co se nedařilo celé generaci hráčů před nimi.

Je sobota 30. října 2010 a Bohemka přichází o svou domácí neporazitelnost v probíhající sezoně. Klokani nestačí na pražskou Spartu a s nevelkou nadějí hledí na los dalších kol. Nálada je na bodu mrazu, vyhlídky do záchranářských prací jsou všelijaké. V dalším kole jede Bohemka do Teplic a překvapí fotbalovou část republiky výhrou 2:0. O týden později v Synot Tip areně poráží Hradec Králové 1:0 a euforie nabývá na intenzitě. Dvě výhry po sobě, to se v moderní historii Bohemky zase tak často nestává. Závěr podzimu ale Klokany zastihl v parádní formě a vrchol podzimu je vrcholem se vším všudy. Do Vršovic přijela Plzeň, která se čerstvě honosí titulem půlmistra. Hráči v zelenobílém však od prvních minut ukazují, že s přílišným respektem Viktorka počítat nemůže. Bohemka po vítězství 1:0 vyhrává potřetí za sebou a zajišťuje si tak klidnou zimu. V sobotu přidali Klokani v Uherském Hradišti čtvrtou výhru v řadě a vyrovnali tak bilanci týmu ze sezony 1989/1990.

Tehdy trenér Ledecký vytvořil tým se zajímavým mixem starších a mladých hráčů. Mezi staršími nacházíme jména jako Tymich, Sadílek, Janů, Siva, Beznoska, Matějček, Vinš nebo poslední mohykán z mistrovské sezony František Jakubec. Mladé hráče zastupuje Kouba, Petrouš, Hamsa, Holota, Šrejl nebo Žárský. Podceňovaný tým byl senzací soutěže a skončil na skvělé čtvrté pozici. Nejúspěšnější období prožili Klokani těsně po sametové revoluci. Ta byla důvodem nahuštěného programu Klokanů. Fotbalisté aktivně podpořili studenty, a tak zápasy probíhaly v prosinci v rychlém sledu. Během deseti dnů nastoupili zelenobílí ke čtyřem utkáním. Třikrát v řadě se představili doma, sérii zakončili na Spartě. Vše odstartovala výhra 3:1 v derby se Slavií. Z Ďolíčku odešla poražena i Ostrava (2:0) s Trnavou (1:0). Fantastický výsledek se podařil na Letné, kde srdnatě bojující Klokani vyhráli 2:1 a zapsali si čtyři výhry po sobě. Na tento úspěch navázala až parta kolem trenéra Pavla Hoftycha v této sezoně. Pokud hráči porazí v pátek Jablonec, bude to páté vítězství v řadě. Hledat podobnou sérii bude ještě obtížnější. Jen pro dokreslení významu této skutečnosti: v mistrovské sezoně 1982/1983 si zlatí hoši připsali maximálně tři vítězství v řadě...