Oslabená sestava na Jablonec nestačila

Sudí Matějek upřel Klokanům penaltu za faul na Krause, ve druhé půli rozhodl o výsledku 0:1 jablonecký Eliáš.

Oslabená sestava na Jablonec nestačila

V předehrávce 19. kola Gambrinus ligy se Bohemka postavila Jablonci. Oba týmy před zápasem měly skvělou aktuální formu, když vyhrály poslední čtyři zápasy. Na své výkony z konce podzimu navázali Klokani minulý týden na Slovácku, kde vyhráli 3:1. Tentokrát je však čekal úplně jiný soupeř, proti kterému navíc nastoupili ve značně pozměněné sestavě.

Trenér Pavel Hoftych musel na v uplynulém týdnu řešit několik zdravotních problémů a nakonec nemohli nastoupit kapitán Radek Sňozík, Jiří Kaufman, Martin Cseh ani Milan Škoda. Na hřišti je nahradili Václav Marek, po trestu vrátivší se Lukáš Hartig a Martin Kraus, pro nějž to byl premiérový start v první lize.

Na začátku zápasu se obměněná sestava Klokanů rozkoukávala, čehož hosté využili hned ve třetí minutě při rohovém kopu, který řešil až Pavel Lukáš odkopem střely Vošahlíka z brankové čáry. Jablonečtí byli i nadále aktivnější a nepouštěli hráče Bohemians k útočení, ale postupem času se začala hra vyrovnávat. První velkou šanci měl po dvaceti minutách Martin Nešpor, před kterým na poslední chvíli odkopl míč do zámezí včas vyběhnuvší brankář Špit. Brankář Jablonce se musel vytasit se skvělým zákrokem proti hlavičce vlastního obránce Beneše, který nešikovně odvracel centr Marka Nikla. Na druhé straně zase zahrozil Loučka, jehož skákavou střelu z pětadvaceti metrů stihl Václav Marek vyrazit.

Zajímavé momenty byly k vidění i na konci prvního poločasu. Ve 42. minutě došlo v pokutovém území ke kontaktu Špita s debutantem Krausem, po němž se mladý záložník ne vlastní vinou ocitl na zemi. Rozhodčí Matějek ale zákrok posoudil jako čistý. Hned z protiútoku se ocitl v největší šanci prvního poločasu Jablonský, který si naběhl na Kovaříkův centr a tvrdou ranou rozezvučel břevno, které se třáslo až do konce prvního poločasu.

Druhé dějství začalo obrovskou šancí Jablonce. Piták prodloužil nakopnutý míč do pokutového území přesně před Lafatu, který byl sám proti Markovi, ale jablonecký střelec na míč dosáhl jen špičkou kopačky a trefil brankáře Bohemians. Na druhé straně měl po chvíli velkou šanci Štohanzl, který s míčem na noze oběhl i Špita, ale dostal se do příliš těžkého úhlu a trefil pouze boční síť.

Rozhodující okamžik zápasu přišel v 65. minutě, když Kovařík odcentroval přes Jindřiška na zadní tyč, kde Eliáš překonal Štohanzla a hlavou poslal Jablonec do vedení. Ten samý hráč mohl za chvíli náskok hostů zdvojnásobit, když jeho dalekonosnou střelu vytahoval Marek s námahou nad břevno.

S vedením na své straně se hosté zatáhli a bránili jednobrankový náskok. Trenér Hoftych se pokusil hru rozhýbat nasazením Ibragimova a Sedláčka. Uzbecký reprezentant zpočátku platil na Jablonec svou rychlostí, ale jeho prostrčení na Nešpora očekávali všichni, kromě samotného adresáta. A když na další Ibragimovův pokus o překvapivou přihrávku nedosáhl Jan Štohanzl, který by v případě povedeného zpracování mohl jít sám na brankáře, uhájil Jablonec vítězství 1:0 a ukončil čtyřzápasovou sérii výher Klokanů na úkor své vlastní.