Dorostenec Nerad se v kvalifikaci neztratil

Zelenobílá naděje líčí zážitky z Itálie.

Dorostenec Nerad se v kvalifikaci neztratil

Před měsícem mu bylo 17 let. V mládeži Bohemians přeskočil dvě kategorie a ze středu zálohy řídí hru staršího dorostu. Talentu Petra Nerada si všiml i trenér reprezentace do sedmnácti let Josef Csaplár a povolal ho na kvalifikační turnaj do Itálie, kde si čeští mladíci vybojovali účast na mistrovství Evropy své věkové kategorie, které se uskuteční v Srbsku.

Naděje zelenobílého fotbalu popisuje své působení u reprezentace přímo z italského Lecce:

Petře, kdo byli vaši soupeři o postup na EURO?
První zápas jsme sehráli s našimi sousedy ze Slovenska. První poločas byl z obou stran nudný. Oba týmy čekaly na chyby. Druhou půli jsme už byli aktivnější a stále jsme se snažili něco vymyslet na slovenskou obranu. Na hřiště jsem se dostal 20 minut před koncem, překvapivě na levého záložníka. Naše aktivita nepolevovala a Slováci už jen čekali na brejky. Nakonec jsem se dočkali, když ve 2. minutě nastavení se trefil Fojtášek a zaslouženě jsme brali 3 body.

Ve druhém zápase nás čekala silná Itálie. Ta po úvodní remíze ze Skotskem musela už naplno bodovat, a tak vypadal i úvod zápasu. Už po čtyřech minutách nás nachytali a po signálu dali úvodní gól. To nás ale víc nakoplo a vyhecovalo, stejně jako 2000 diváků, kteří přišli na stadion. Já jsem do zápasu vstoupil do druhé půle a byl to asi nejlepší poločas, který jsem v reprezentaci zažil. Vyrovnali jsme v šedesáté minutě, kdy se po naší standardce dostal balon ke mně, já ho z levé strany poslal po zemi před bránu, kde se prosadil Mašek. Už po čtyřech minutách nám vyšla další standardní situace, když se hlavou trefil Luftner. Pak už Italové nevěděli, co hrát. Byli zaskočení a my jsme se silnou vůlí a bojovností prokopali ke třem bodům Málokdo čekal že budeme mít po 2 zápasech 6 bodů, ale naše předvedená hra tomu odpovídala.

Takže pro postup už jste se Skotskem vyhrát nemuseli?
Matematika byla jasná - stačil nám bod. Ale do zápasu jsem vstoupili ustrašeně, jako bychom se báli postupu. Skotové čekali pouze na brejky a naši chybu. Ta přišla a dostali se do vedení. Na hřiště jsem se dostal už v prvním poločase, asi ve 35. minutě a druhá půle už byla z naší strany o 100 procent lepší. Dostali jsem se víc do hry a neustále hledali díry ve skotské obraně. Podařilo se nám to čtvrt hodiny před koncem. Po rohovém kopu se míč odrazil na vápno, kde byl sám Stratil a poslal nás na Euro do Srbska.

Po zpečetění postupu určitě následovaly mohutné oslavy.
Oslavy propukly už na hřišti, kdy měli všichni ohromnou radost. V šatně jsme si všichni zařvali, zazpívali, zatancovali. Po příjezdu na hotel jsme si všichni přiťukli a stanovili si nový cíl - postup na světový šampionát v Mexiku. Žádné mohutné oslavy to nebyly. Byly skromnější, ale o to příjemnější.

Mezinárodní utkání jsou asi o něčem jiném než dorostenecké soutěže v Čechách.
Tahle utkání byla asi moje nejdůležitější v kariéře. Každý zápas měl svou atmosféru, ale z týmu jsem cítil odhodlání a touhu postoupit. Hlavně utkání s Itálií bylo psychicky velmi náročné. Zápas před dvěma tisíci diváky zažilo málo kluků, ale my to zvládli na jedničku. I zápas se Skotskem byl hodně náročný. Celý tým to ale zvládl výborně. Vyplatilo se nám pracovat jeden za druhého a můžeme slavit.

Přivezl sis z Itálie i jiné zážitky než ty ze samotných zápasů?
Asi největším mimozápasovým zážitkem byla návštěva zápasu první italské ligy mezi Lecce a Bolognou. I když to nebyl zrovna atraktivní zápas, tak jsme si to s klukama užili. Dále jsme navštívili centrum Lecce, chodili po obchodech a procházeli město. Průvodcem nám byl Luboš Adamec, který hraje v Itálii za Juventus. Také mě překvapilo, že nás na ulici neustále někdo zastavoval a ptal se nás, co jsme zač. Všechno to bylo přátelské povídání a nakonec nám vždycky popřáli hodně štěstí. Itálie je celkově hodně přátelská země a byl to moc příjemný týden.

A jak vidíš svoji další kariéru v Bohemce?
Šance vidím pořád stejné, můj sen je dostat se do áčka a zahrát si ligu. Pro to se snažím dělat vše a doufám, že se mi to vyplní. Pak už záleží pouze na trenérech, jestli mi dají šanci. Pokud ano, budu se ji snažit využít. Účast na mistrovství Evropy vidím jako velkou zkušenost a možnost se konfrontovat s nejlepšími hráči Evropy a dostat se mezi nejlepších šest, což zaručuje účast na mistrovství světa v Mexiku, které se koná na konci června. Základem ale je, abych se dostal do nominace trenéra, pak můžu dělat nějaké závěry.

Mladí reprezentanti se z Itálie vrací v úterý odpoledne a Petr Nerad bude k dispozici trenéru Požárovi už na sobotní utkání dorostu. Zápasy proti Dukle Praha začínají na Šeberově v 10.15.