"Président" Nikl ukončil čtrnáctileté čekání na gól

Zkušený stoper Bohemians se trefil v české lize potřetí v kariéře.

"Président" Nikl ukončil čtrnáctileté čekání na gól

"Président" - to je přezdívka kapitána francouzských mistrů světa z roku 1998 Laurenta Blanca. Vysloužil si ji za svůj přehled ve hře, skvělou rozehrávku, hru hlavou a především respekt, který k němu chovali soupeři i spoluhráči. Že vám zmiňované atributy sedí i na někoho z kádru Klokanů? A že jste nemuseli přemýšlet dlouho? Nelze se čemu divit. Marek Nikl je již nyní personou, na kterou se v Bohemce bude vzpomínat ještě dlouhá léta.

Když v roce 1984 přišel osmiletý Nikl na nábor žáčků Bohemky určitě nikdo nemohl tušit, že převážnou část své kariéry věnuje právě klubu svého srdce. S Bohemkou zažil utkání ve druhé i v první lize a v roce 1999 odešel do německého Norimberku. Tehdy přesun za hranice proběhl bez větších fanfár. Postupem času se však Nikl vypracoval v jednoho z lídrů klubu a svými výkony udivoval i zbytek Bundesligy. Zaujal i reprezentační trenéry a na přelomu tisíciletí si zahrál v dresu s lvíčkem na prsou. V září 2007 se vrátil do Vršovic a od té doby je neodmyslitelnou součástí základní sestavy Klokanů.

Minulé kolo, kdy Bohemka hrála na hřišti v Příbrami, vynechal kvůli zranění, ale do utkání s Brnem znovu naskočil a absence na něm nebyla vůbec znát. V hlavě měl opět magnet, kterým k sobě stahoval veškeré míče mířící do vápna, neprohrál jediný souboj. Byl znovu opravdovým pilířem obrany. A co víc, vstřelil důležitý a krásný první gól.

"Byl to super centr ze strany, přesně takový jaký potřebuju. Už když směřoval do vápna, tak jsem věděl, že to bude dobré, že je to balon přesně pro mě," uculoval se po zápase muž, o kterém kapitán týmu Radek Sňozík říká, že je nejlepším zadákem Gambrinus ligy. Po gólové hlavičce následovala tradiční oslava v podání Marka Nikla. Žádné přehnané emoce, vypadalo to spíše, jako by to byla pro Nikla rutina. "Tohle je prostě můj styl slavení, nejsem ten typ, který by po hřišti lítal ještě v pondělí," okomentoval svou oslavu Nikl, který po gólu pouze kráčel do klubka ke svým spoluhráčům.

Rutina to skutečně není. Zkušený obránce se v nejvyšší soutěži trefil za Bohemku po dlouhých čtrnácti letech. Gólovou radost prožil naposledy 13. dubna 1997 ve vršovickém Ďolíčku, kde v 90. minutě vyrovnával s Plzní na konečných 2:2. Branka s Brnem byla pro Nikla třetím gólem v nejvyšší soutěži. Ten vůbec premiérový padl 24. listopadu 1996 v utkání proti Opavě. Zápas se tehdy hrál v Děčíně, protože Bohemka měla zavřené hřiště po dělobuchovém "atentátu" na brankáře Jablonce Zdeňka Jánoše.

Marek Nikl okořenil svůj skvělý výkon důležitou brankou a byl médii vybrán do All stars sestavy kola. Na další gól snad již nebude čekat tak dlouho...