Bohemians proti rasismu

Klokani se v nedělním utkání připojují k celoevropské akci organizace Football Against Racism in Europe (FARE).

Bohemians proti rasismu

V 10. kole Gambrinus ligy se v neděli 16. října Bohemians 1905 již tradičně připojí k celoevropské akci organizace Football Against Racism in Europe (FARE). Pro letošní rok FARE vyhlásilo „Action Week“ (akce týden proti rasismu) od 12. do 25. října na všechna evropská utkání.

FARE Action Week sdružuje fanoušky, kluby a všechny ostatní, kterým záleží na tom, aby se rasismus a diskriminace staly minulostí napříč celou Evropou. Akce "Týden fotbalu proti rasismu v Evropě" si klade za cíl zvýšit povědomí veřejnosti o problematice rasismu a sociálního vyloučení a snaží se jednotně čelit při řešení tohoto problému, který má neblahý vliv v Evropě na sport číslo 1.

Vše začalo jako malá kampaň v devíti zemích v roce 2001. Samotná organizace FARE byla založena v roce 1999. V roce 2010 se akce zúčastnilo 40 zemí a proběhlo více než 1000 akcí okolo fotbalu a fotbalových hřišť po celé Evropě. Pozadu nezůstaly ani týmy hrající Ligu mistrů. Podílely se na akci „Unite Against Racism“, do které bylo zapojeno více než 600.000 fanoušků přímo na stadionech a další prostřednictvím živých přenosů v televizi. Počet zapojených profesionálních lig v Evropě vzrostl na 14. Každoročně také narůstá počet zapojených ostatních organizací a oslovuje více a více jednotlivců.

Idea FARE Action Week spočívá v tom, že široká škála aktivit a iniciativ zaměřených na lokální problémy klubů či komunit a zároveň účastnící se skupiny napříč kontinentem prezentují jednotně stanovisko proti rasismu ve sportu s vůdčím motivem: „Ignorování rasismu je schvalování rasismu.“

FARE usiluje o „nádhernou hru“ bez jakýchkoli známek rasismu s přesvědčením, že barva pleti nebo místo původu hráče či fanouška nehraje roli. Ale bohužel se na profesionální i amatérské úrovni děje pravý opak. Setkáváme se s tím nejen na hřišti, kdy jsou fanoušci schopni bučet a hanlivě pokřikovat na hráče jiné barvy pleti, ale takové podobné narážky se vyskytují i mezi samotnými fanoušky. FARE považuje takovéto projevy nejen na stadionu, ale i mimo něj za nepřijatelné, nežádoucí a neakceptovatelné ze strany většiny fanoušků a hráčů. Fotbal je nejrozšířenější sport na světě a patří nám všem. Každý člověk má přeci právo jej hrát, sledovat a hlavně beze strachu o něm svobodně diskutovat a podporovat klub, který je jeho srdci nejbližší. FARE bojuje všemi možnými prostředky proti každému způsobu diskriminace ve fotbale: na stadionu, v hledišti, v kancelářích i ve školách, zejména s pomocí fanoušků, hráčů, trenérů, funkcionářů nebo manažerů fotbalových klubů.

Bohemians 1905 se v rámci utkání 10. kola Gambrinus ligy budou prezentovat choreografií „LOVE FOOTBALL, HATE RACISM“. Další choreografii představí hráči přímo na hřišti, kdy u transparentu "PROTI RASISMU" zapózují před zahájením utkání společně s hostujícím mužstvem Dukly Praha. Podobnými transparenty se fanoušci Bohemky prezentovali i v minulých letech. Jako jediní se do FARE Action Week aktivně zapojují fanoušci Bohemians 1905 a také fanoušci FC Slovan Liberec.
„WE ARE FOOTBALL PEOPLE, WE LOVE FOOTBALL, WE HATE RACISM“