Nabídka z Bohemky se neodmítá, tvrdí Laco Bilák

Když se novináři trenéra Vlastimila Petržely poslední dobou ptají na příčiny vzestupu Bohemky, často mimo jiné zdůrazňuje: "Máme tu nového kondičního trenéra, mladého nesmírně poctivého kluka ze Slovenska. O hráče se perfektně stará. Ještě jsem k sobě tak vynikajícího pomocníka neměl……" Řeč je o <b><font color="yellow">Ladislavu "Laco" Bilákovi</font></b>, novém asistentu trenéra v Bohemce.

„S kopanou jsem začínal v rodných Krompachoch. Do velkého fotbalu jsem nakoukl ve Spišské Nové Vsi, ještě za federální republiky, tehdy se tam hrála druhá nejvyšší slovenská soutěž. Hrál jsem tam dva roky na postu středního záložníka,“ popisoval start své hráčské kariéry Laco Bilák.

Vzápětí přidal, jak se seznámil s trenérem Petrželou. „V roce 1993 jsem byl u známých na dovolené v Liberci, šel jsem si zatrénovat s místním klubem a zřejmě jsem se trenéru Petrželovi tak zalíbil, že mi nabídl smlouvu a já ji hned podepsal, prostě náhoda.“ Angažmá ale moc nevyšlo. „Byl jsem na severu Čech rok, ale nepřipsal jsem si ani jeden ligový start, protože jsem se těsně před ligou nepříjemně zranil, půl roku jsem nehrál,“ líčil. „Šel jsem hrát do divizního béčka a tam jsem se stal nejlepším střelcem,“ prozradil alespoň malou náplast. „Po sezóně jsem přestoupil do druholigového Turnova, ale to byla chyba. Šlo to tam od deseti k pěti,nebyly peníze a nakonec se sestoupilo,“ přidal další štaci, kde působil.

„Tak jsem se vrátil na Slovensko do třetí ligy do Krompachů, odtud do Žiaru nad Hronom a nakonec si trochu vydělat do čtvrté rakouské ligy. V roce 1999 jsem se vrátil na Spiš a stal se jsem se hrajícím trenérem týmu Spišské Vlachy. V té době jsem už měl třetí trenérskou třídu,“ popisoval, jak se dostal k trenéřině.

„Celou dobu jsme byli v kontaktu s Vlastimilem Petrželou, měli jsme pořád dobrý vztah. Těsně před startem letní přípravy mi nabídl práci v Bohemians,“ vysvětlil, jak se dostal do Vršovic.

„Taková nabídka se neodmítá, hned jsme se dohodli,“ považoval si angažmá v české nejvyšší soutěži. „Jednou bych chtěl trénovat, pracuje se na tom, abych mohl dělat první trenérskou třídu, mám chuť se zdokonalovat,“ vyprávěl ambiciozní trenér.

Pak se dostal k přesné náplni jeho práce v klubu. „Na hlavních trénincích vedu rozcvičení, individuálně se věnuju některým klukům, po treninku výklus a strečink. Mimo ty hlavní mám na starosti individuálně hráče po zranění nebo ty, co mají slabší kondici. Každý čtvrtek vedu výběhy do lesa. Před zápasem se ode mě požaduje, aby hráči byli důkladně rozcvičení.“

 Pozastavil se i nad posledními vynikajícími výsledky týmu. „Jednoznačně dáváme do hry víc srdce a hrajeme kolektivně. Víc a poctivěji jsme asi trénovali, vždyt v Příbrami jsme i v deseti dali dva goly a Olomouc jsme oslabeni o jednoho hráče do ničeho nepustili – není to náhoda.  Jsem tu šest týdnů, takže si nemohu dávat veliké zásluhy. Jsme skromný klub s velkou osobností na trenérském postu, která dokáže tým vyhecovat, výsledky se musely dostavit,“ viděl příčiny letošního vzestupu Bilák, který v Bohemians podepsal smlouvu na dobu neurčitou a kvůli práci nechal rodinu i přítelkyni na Slovensku.