Jak je důležité míti Lafatu

Trenéři Komňacký a Medynský hodnotí zápas s Jabloncem.

Jeho tým si odvážel tři body, přesto nebyl jablonecký trenér František Komňacký úplně spokojen. „Očekával jsem lepší výkon. Možná jsme působili fotbalověji, ale řadu akcí jsme zkazili zbytečnými chybami a i v obraně jsme se dostali pod tlak, kvůli kterému přišlo vyrovnání. Chtěli jsme tu vyhrát, protože jakýkoli jiný výsledek by pro nás byl ztrátou vzhledem k výsledům našich konkurentů, takže cíl jsme splnili, ale náš výkon je potřeba ještě vyladit.“

Jestli někdo z jabloneckých zaslouží vyzdvihnout, je to autor rozhodující branky a v současnosti nejlepší ligový střelec David Lafata. „Mít takového hráče je pro trenéra výhra a požehnání. On to není jenom střelec, ale i pracovitý hráč, který žije jen fotbalem a rodinou. Je radost s ním pracovat i na tréninku. Má štěstí, že se mu vyhýbají zranění, cítí se v pohodě a je jak na číhané. Hledá si místo a kluci mu věří a hledají ho. Neumím si představit, že by v mužstvu nebyl. Zkoušeli jsme to, ale s ním jsme prostě jiní. A lepší,“ pochválil svého svěřence Komňacký.

S průběhem zápasu ani s jeho výsledkem pochopitelně nemohl být spokojen trenér Bohemky Pavel Medynský. „Do zápasu jsme nevstoupili vůbec dobře a také jsme byli potrestáni gólem, ve druhé části první půle se to trochu srovnalo, ale přesto byla hra naší zálohy diametrálně odlišná od soupeře. Ten si byl schopen poradit s míčem, my ne. Museli jsme si říct něco v kabině a se vstupem do druhého poločasu jsme byli schopní soupeře víc atakovat, měli jsme odražené míče a vyústil z toho gól. Ale Jablonec má nadstandardního hráče v Lafatovi, který si to místo umí najít. Takového hráče prostě nemáme, a ten zápas rozhodl.“

Lodivod Bohemky hodnotil i nováčky v kádru Klokanů. V základní sestavě naskočili hned dva noví muži. Martin Abraham a Pavel Vyhnal. „Abraham svoji pozici zvládl v pohodě, malinko na něm bylo znát, že z ligy vyskočil. To tempo je trošku jiné, měl tam pár zaváhání, ale nepropadl a svůj úkol splnil. Vyhnal dal branku, ale v tom zápase se hledal. Bavili jsme se že mistrovská utkání jsou trošku něco jiného než příprava. Ale věřím tomu, že se do toho dostane a čekám od něj víc,“ motivuje Medynský před důležitými zápasy v Budějovicích a s Ostravou.

Jak se vlastně hraje týmu, který nastupuje k zápasu jen pár dní po odchodu blízkého kamaráda a spolupracovníka? I na to byl Medynský dotázán během pozápasové tiskovky. V událostech posledních dnů ale nevidí příčinu porážky. „Není to jednoduché, protože jsme v pátek všichni byli na pohřbu, ale nechtěl bych na to svalovat prohru. Člověk to v hlavě má, ale spíš jsem myslel, že bychom Lukáše potěšili a poslali mu vzkaz, kdybychom nějaký bod udělali," uzavřel Pavel Medynský pozápasové setkání s novináři.