Tomáš Požár odůvodňuje výběr nového trenéra

Proč vybral sportovní ředitel Jozefa Webera a jaké bylo rozloučení s Medynským.

Tomáš Požár odůvodňuje výběr nového trenéra

Můžete nám okomentovat přesun trenéra Webera z Jablonce do našeho klubu?
Musím nejprve poděkovat jabloneckému klubu, panu Peltovi a trenéru Komňackému za vstřícný přístup a rychlé jednání. Vím, že si trenéra Webera velmi vážili a byl to pro klub extrémní zásah do personální struktury sportovního úseku. Nejvíce a zásadně ovlivnilo situaci stanovisko trenéra Webera, který se rozhodl nespekulovat a vstoupit do nelehkého stavu našeho týmu a vést naše hráče do bojů o důležité body.

Proč padla volba na trenéra Webera?
Z několika důvodů. Především pro to, že byl velmi významnou součástí jabloneckých úspěchů v minulých letech a v současnosti. Způsob a náročnost jeho práce nás přesvědčila o tom, že by mohl být správnou volbou pro splnění aktuálního a nejvýznamnějšího cíle, a tím je záchrana v elitní soutěži. Zároveň splňuje všechna kritéria pro trenéra, který by měl mít výsostné postavení v řetězci všech trenérů napříč kategoriemi našeho klubu a být spolunositelem sportovního fotbalového směru všech našich týmů a našeho klubu. Navíc jeho charakterové vlastnosti ho přímo předurčují k tomu, aby v klubu jako je ten náš s vlastní identitou, mohl pracovat dlouhou dobu.

Jak pro vás bylo těžké odvolat trenéra Medynského, bývalého spoluhráče?
Musím přiznat, že pro mě a myslím i pro Pavla, je to velmi nepříjemné. Známe se dlouho, jsme bývalí spoluhráči. Pavel sám cítil, protože měl ty kluky rád a na tom mužstvu mu záleželo, že změna tohoto typu přijít musela. Hráčům jsem den před zápasem říkal, že si musí uvědomit, za koho hrají. Samozřejmě aktuálně nebyly výsledky, ale Pavel byl vždycky maximálně loajální vůči klubu a k hráčům se choval jako člověk a to nebývá vždy samozřejmostí. Musím vyzdvihnout eleganci a nadhled, s kterým přijal samotné odvolání. Na nás na všechny to udělalo dojem, ale zároveň to nikoho nepřekvapilo.

Co je prioritou pro následující dny?
Jednoznačně sladění týmu k informacím od trenéra. Při představování nového trenéra jsem hráčům řekl: „My můžeme být úspěšní za předpokladu, že budeme hrát jako tým. Chcete-li hrát jako tým, musíte vědět jak. A budete-li vědět jak, musíte mít ochotu to podstoupit.“ Bude velmi důležité přenést trenérovy představy na hráče rychle a co nejefektivněji. Zvolit nejvhodnější prostředky a nástroje k tomuto účelu. Bohužel není mnoho času, ale to se nedá nic dělat. Teď ze sebe musíme všichni dostat to nejlepší. Všichni můžeme někde víc a někde líp. Hráči, trenéři, zaměstnanci… Náš klub musí žít dál!