Bohemka udolala trápící se Baník

Juniorka Bohemky konečně vyhrála, porazila ostravský Baník 1:0.

Bohemka udolala trápící se Baník

V posledním domácím utkání před zimní přestávkou hostila Bohemka juniorský výběr Baníku Ostrava. Obě mužstva měla po posledním kole co napravovat, jelikož Baník padl doma s Příbramí a Klokani si odvezli nelichotivý gólový příděl z Plzně. Mírným favoritem utkání byla Bohemka, jelikož soupeři se letos opravdu nedaří a v tabulce mu patří až poslední příčka.

Od prvních minut se na hřišti rozhořel doslova boj o každý decimetr trávníku. Ani jeden tým nechtěl riskovat otevření obrany soupeři. Taktika obou soků byla podobná – vycházet ze zabezpečené obrany a hrozit rychlými brejky, případně nakopávanými balony.

Na první výraznější šanci si diváci, kterých se dostavilo asi šedesát, museli počkat až do 16. minuty. Petlička se uvolnil na pravém křídle a vyslal štiplavou střelu směrem k bráně hostí. Brankař Andrejko byl ale připraven a lapil jeho jedovatý pokus.

Pohledné akce byly na Vyšehradě nedostatkové zboží, zato nepřesností ve hře obou týmů bylo požehnaně. Světlou výjimkou na druhé straně byla akce Holzera z 20. minuty zápasu. Šikovně se prosmýkl obranou a jeho umístěnou ránu likvidoval až brankář Starczewski konečky prstů. To však byla na dlouhou dobu poslední pohledná akce.

První poločas moc fotbalové krásy nepobral, ale nutno podotknout, že ani jedno mužstvo se neuchylovalo k tvrdším zákrokům za hranicí pravidel. Důkazem toho je, že rozhodčí Černý nemusel ani jednou sáhnout do kapsičky pro žlutou kartu. V polovině zápasu tedy platilo stejné skóre jako na začátku – 0:0.

Jak první poločas skončil, tak druhý začal. Stále se hrálo především ve středu hřiště, fotbal trpěl mnoha nepřesnostmi, kdy ani jeden tým nebyl schopný vyprodukovat více úspěšných přihrávek v řadě. Baník se pokoušel těžit z nakopávaných míčů na Staška, kterému se díky fyzickým dispozicím podařilo několikrát potrápit domácí stopery, ale kvalita v zakončení chyběla.

Oba trenéři se v průběhu druhého poločasu pokusili oživit hru pomocí střídání. Šanci s výsledkem něco udělat tak dostali na straně domácích: Vyhnal, Šplíchal, Maxa a Šebek. Vidět byl po svém příchodu především Vyhnal, který svoji šikovností na balonu zaměstnával hostující stopery. V jednu chvíli bylo na hřišti až pět útočníků Bohemky, trenér Šturma chtěl tedy evidentně strhnout vedení na svoji stranu.

V 78. minutě se na Bohemku usmálo štěstí. Autové vhazování kapitána Živného od pravé postranní čáry přetavil ve vedoucí gól střídající David Šplíchal po závaru před bránou. Studená sprcha pro Baník a impulz pro domácí mladíky.

Poslední minuty nepřinesly závěrečný tlak Baníku a Bohemka si své těsné vedení pohlídala až do konce. V nastavení mohl dokonce Maxa pojistit vítězství druhým gólem, trestuhodně však nabízenou možností pohrdl a nikým neatakován minul pravou tyč ostravské branky. I tak Bohemka vyválčila nejtěsnější možné vítězství 1:0.