Pondělní derby na Žižkově

28. kolo FNL může potvrdit návrat Bohemians do ligy.

Pondělní derby na Žižkově

Před šesti lety bylo derby mezi Bohemians a Viktorií Žižkov oslavou postupu obou týmů do první ligy, v loňském ročníku zase obě mužstva společně spadla. Nyní může zápas obou soupeřů velmi přiblížit návrat Klokanů mezi elitu, pondělní televizní souboj v rámci 28. kola Fotbalové národní ligy má tedy o náboj postaráno.

Viktorka byla po podzimu žhavým kandidátem na postup, na jaře se jí ale zle nedaří. Kvůli připravovanému vstupu nového strategického partnera vede tým italský trenér Giancarlo Favarin a Žižkovští se propadají tabulkou. Z posledních deseti zápasů vyhráli jediný, získali pouze 8 bodů a v tabulce jsou osmí. Do zápasu s Bohemkou navíc nemohou zasáhnout vykartovaní Lukáš Bartošák a Pavel Čermák.

Narozdíl od svého soupeře se Klokani drží na špici tabulky a chtějí si co nejdřív zajistit postup zpět do ligy, k čemuž může pondělní zápas vydatně přispět. „Hráči i my se na utkání těšíme, zápas bude v televizi a navíc se jedná o pražské derby,“ říká Jozef Weber. Přes všechny statistiky ale Bohemku žádný lehký zápas nečeká. „Víme, že Žižkov není zrovna v komfortní situaci, ale v pondělí nebude rozhodovat postavení v tabulce, ale aktuální výkon na hřišti, jak už to v pražských derby bývá,“ neztrácí ostražitost hlavní trenér Bohemians, který se, stejně jako proti Ústí nad Labem, bude muset obejít bez Václava Kaliny, který si odpyká druhou část trestu za osm žlutých karet.

O tom, že Bohemku nečeká snadná práce, svědčí i výsledky posledních zápasů. Naposledy Klokani porazili Žižkov na jejich stadionu pod televizní věží v říjnu 2011 gólem Milana Škody. Od té doby ale ve čtyřech zápasech, dvou soutěžních a dvou přípravných, dvakrát zvítězili Viktoriáni a dvě utkání skončila remízou. Mezi nimi i podzimní zápas v Ďolíčku, kdy na vedoucí gól žižkovského Kaloda odpověděl Martin Jirouš a zajistil konečnou dělbu bodů po výsledku 1:1.

Derby mezi Viktorkou a Bohemkou si do svého vysílání vybrala Česká televize, začne tedy v poněkud netradiční den a hodinu – v pondělí ve čtvrt na osm večer. Řídit ho bude hlavní rozhodčí Lerch za asistence pomezních Galla a Pochylého. Lístky do sektoru hostí si za 120 korun můžete koupit přímo ve fanshopu v Ďolíčku během sobotních oslav třicátého výročí mistrovského titulu, i během pondělních dopoledních hodin. Poté budou lístky pro fanoušky Klokanů k dostání přímo na stadionu na Žižkově.