Vyhlídky Klokanů v závěru ligy

Jaké má Bohemka možnosti v posledních třech kolech FNL?

Bohemians mají tři kola před koncem letošní sezony šestibodový náskok na první nepostupové místo (tedy třetí pozice v tabulce). V článku zveřejňujeme možnosti, co vše může nastat v závěru letošního ročníku druhé nejvyšší fotbalové ligy. Nikdo nechce nic zakřiknout, jak to ve sportovních klubech často bývá, ale snad bude konec ligy pro příznivce Klokanů pozitivní a tudíž budou moci s hráči oslavit postup zpět mezi českou fotbalovou elitu.

V současné době mohou postoupit do Gambrinus ligy čtyři mužstva. Znojmo, Bohemians Praha 1905, Sokolov a 1. HFK Olomouc. Nutno podotknout, že zde neřešíme splnění podmínek FAČR pro účast v Gambrinus lize, ale pouze sportovní kritérium, tedy umístění v tabulce.

Po 28. kole Fotbalové národní ligy se nachází Bohemka na druhé pozici, tři body za vedoucím Znojmem. Šest bodů za Klokany je třetí Sokolov, další dva body ztrácí olmoucký klub. První Znojmo má pozici z kandidátů na postup nejvýhodnější, má tříbodový náskok.

1. SC Znojmo
První pozice v tabulce, 55 bodů, skóre 41:19, s Bohemians (vždy z pohledu Znojma) 0:1, 2:0 a se Sokolovem 0:0, 1:1. Znojmo hraje nyní doma se zachraňujícím se Mostem, venku s 1. HFK Olomouc a dohrávka ligy je čeká ve středu v Pardubicích. Moravané se tedy utkají s jedním z adeptů na postup do Gambrinus ligy, Olomouc ovšem již Znojmo přeskočit v tabulce nemůže (první zápas 0:0). Vedení klubu společně s městem bude ještě žádat Fotbalovou asociaci ČR o udělení výjimky při případné účasti klubu v GL.

Bohemians Praha 1905
Druhá pozice v tabulce, 52 bodů, skóre 43:21, se Znojmem 1:0, 0:2, se Sokolovem 3:0, s Olomoucí 2:0. Klokani hrají také, stejně jako lídr tabulky, pouze jednou doma. V následujícím kole přijede do Ďolíčku olomoucká Holice, poté jede Bohemka na Střížkov a k dohrávce do Sokolova. Jak je z rozpisu vidět, narazí Klokani na oba soupeře, kteří jim dýchají na záda. Hráči mají tedy při podpoře fanoušků vše ve svých rukou a mohou se spolehnout právě na skvělé fanoušky, kteří je poženou již tuto neděli k postupu.

FK Baník Sokolov
Třetí pozice v tabulce, 46 bodů, skóre 34:24, se Znojmem 0:0, 1:1, s Bohemians 0:3, s Olomoucí 1:2, 0:1. Negativní bilance s blízkými konkurenty Sokolovu moc do karet nehraje, ovšem o postup do nejvyšší soutěže může bojovat až do posledního utkání, tedy do dohrávky 17. kola. Ovšem to by muselo vše Baníku vyjít a při případné konečné rovnosti bodů Bohemku porazit o čtyři branky. Sokolov jede do Karviné, 30. kolo sehraje doma se Zlínem a dohrávka, jak jsme již zmínili, ve středu s Bohemkou.

1.HFK Olomouc
Čtvrtá pozice v tabulce, 44 bodů, skóre 34:39, s Bohemians 0:2, se Sokolovem 2:1, 1:0. Záporné skóre, ovšem lepší vzájemné zápasy se Sokolovem a možnost zlepšení bilance s Bohemkou již tuto neděli v Ďolíčku. Olomouc na první pozici dosáhnout již nemůže, postoupit do první ligy může pouze za předpokladu, že Bohemka se Sokolovem vše prohrají a Olomouc získá plných devět bodů. Holice jedou nyní do Ďolíčku, závěrečná kola sehrají doma se Znojmem a Vlašimí.

Závěrečná kola z pohledu Bohemky
Jak se psalo již v článku, Bohemka sehraje utkání v neděli s Olomoucí, poté v sobotu prvního června u neoblíbeného střížkovského soupeře a závěr ligy je čeká ve středu pátého v Sokolově. V současné době existuje několik variant postupu, či zisku první postupové pozice.

Aby Bohemka vyhrála FNL, musí vše vyhrát a navíc Znojmo ztratit minimálně čtyři body. Tedy například dvakrát remizovat, či jednou prohrát a jednou nevyhrát. Při rovnosti bodů s jihomoravským týmem mluví pro Znojmo lepší vzájemná bilance (pravidla určení pozic níže). Proto musí mít Bohemka na konci soutěže více bodů než Znojmo, aby se v tabulce dostala na první pozici.

Pro postup do Gambrinus ligy z druhé postupové pozice musí Bohemka splnit méně náročné podmínky. A navíc nemusí spoléhat na výsledky soupeřů. To ovšem neznamená, že hráči neudělají pro postup z první pozice maximum!

V následujícím 29. kole je rozpis takový: Znojmo - Most, Bohemians - Olomouc, Karviná - Sokolov. V případě prohry Sokolova (hraje se již v sobotu) by Bohemce stačil jakýkoliv bod z nedělního duelu. Náskok na Baník by byl dva zápasy před koncem ligy sedm bodů, což je již nedostižitelné. V případě baníkovské remízy a výhry Bohemians by náskok byl rázem osmibodový. Tedy úkol pro 29. kolo zní jasně - získat více bodů než Sokolov. Poté mohou fanoušci oslavovat postup po roce zpět do ligy.

Kdyby Bohemka v neděli prohrála, či získala méně bodů než Sokolov, náskok by byl tříbodový, či čtyřbodový, v určitém případě i pětibodový. Rozhodovalo by se tedy v posledních dvou kolech. Jelikož se dohrávka hraje v Sokolově a vzájemné utkání vyznívá lépe pro Klokany, záleží jen na hráčích Bohemky, kdy případný postup do Gambrinus ligy pro klub zajistí (i když možnost nepostupu stále existuje).

Proto záleží i na podpoře fanoušků při posledním nedělním duelu v této sezoně v Ďolíčku. Přijďte tedy podpořit nejen hlasivkami bohemáky přímo do Ďolíčku. Zápas s Olomoucí začíná v neděli tradičně v 17 hodin.

Pravidla o umístění
Pokud mají po ukončení soutěže dvě nebo více družstev stejný počet bodů, rozhoduje o jejich pořadí v tabulce větší počet bodů získaný ve vzájemných utkáních. Jestliže je stejný, rozhoduje nejdříve lepší brankový rozdíl ze vzájemných utkání a posléze větší počet branek vstřelený ve vzájemných utkáních. Pokud ani tato kritéria nerozhodnou, rozhodne lepší brankový rozdíl ze všech utkání v soutěži a je-li i ten stejný, zaujme vyšší pořadí v tabulce to družstvo, které vstřelilo v celé soutěži více branek. Není-li možno rozhodnout o pořadí ani podle předchozího kritéria, sehrají družstva kvalifikační utkání podle rozhodnutí řídícího orgánu, to však jen v případě, má-li se určit postupující nebo sestupující. O vyšším pořadí v tabulce je možno rozhodnout i losem v případě časové tísně, kdy kvalifikační utkání již nelze sehrát.