Zhodnocení fotbalové sezony

Tomáš Požár s Michalem Vychodilem hodnotí uplynulý bohemácký ročník.

Zhodnocení fotbalové sezony

Fotbalová sezona 2012/13 je za námi. A to i z pohledu mládežnických týmů. Přípravky ještě nyní dokončují své programy, ostatní mládežnická mužstva skončila minulý víkend, starší věkové kategorie již mají volno, hráči áčka se touto dobou vracejí z dovolené a ve čtvrtek začnou přípravu na sezonu novou.

A jak vše probíhalo v již skončeném loňském ročníku zhodnotili ti nejpovolanější, sportovní ředitel klubu i mládeže Tomáš Požár a šéftrenér žákovské kategorie Michal Vychodil. S Tomášem Požárem jsme se zaměřili především na A-mužstvo, juniorku a okrajově i na fotbalovou farmu SK Kladno, kde sportovní úsek čeká ještě po skončení ČFL celková analýza naší vzájemné spolupráce. Michal Vychodil, zodpovědný za žákovské kategorie, poté zhodnotil mužstva U12, U13, U14 a U15, tedy ročníky narození 2001 - 1998.

A–mužstvo

Jak sportovní úsek hodnotí uplynulý fotbalový ročník?
Především, na začátku sezony proběhlo vyhodnocení roku minulého. Tým se musel obměnit a znovu vytvořit náročné prostředí. Hledali se hráči, kteří svojí typologií a charakterem zapadnou do našeho nově vznikajícího kádru. Měli jsme určitou představu, jak chceme hrát a hráči nám do tohoto způsobu hry měli zapadnout. Do sezony jsme šli s určitými cíli. Ze sportovního hlediska byla zásadní stabilizace týmu a progres v herním pojetí a individuálních výkonech. Okamžitý postup nebyl naší sportovní prioritou. V průběhu jarní části soutěže bylo však cítit, že klub i naši fanoušci by případný postup uvítali. A nakonec se samotný postup do Gambrinus ligy stal pro potřeby klubu nepostradatelným. (T. Požár)

Bude kádr v první lize konkurenceschopný? A jaké máme v Gambrinus lize cíle?
Dnešní prioritou klubu je jeho samotná budoucnost – vytvoření pevné infrastruktury, finanční stabilizace, legislativní suverenity. Tomu se podřizuje vše. Aby stadion splňoval kritéria pro první ligu. Aby měli hráči kde trénovat. Proto se řeší otázka sportovního areálu, který se buduje v Uhříněvsi, kde by měly být tři travnaté plochy a jedna s umělým povrchem. To jsou vysoké investice zcela zásadní pro perspektivu a existenci klubu a zároveň nutnost pro naši konkurenceschopnost v prostředí, ve kterém bychom se v budoucnosti chtěli realizovat pravidelněji. Z tohoto pohledu sportovní úspěch z minulé sezony v podobě postupu do Gambrinus ligy předběhl naše současné možnosti. (T. Požár)

Takže cílem je co?
Aby fotbal na Bohemce bavil fanoušky, jinak to nemá cenu. Momentálně v této fázi složit takový tým, který bude konkurenceschopný a bude mít důstojnou roli v ligovém prostředí. Cílem je, abychom měli takový herní projev, který by se líbil našim fanouškům a snažit se o to, aby další sezona byla také prvoligová. (T. Požár)

Na diskuzním fóru se řešil i přístup klubu k Poháru České pošty. Bude i u nás platit, že dostanou příležitost ostatní hráči z týmu?
Většinou to tak bývá, že v poháru dostanou šanci hráči, kteří se v základní sestavě neobjevují, právě proto, aby byla vidět jejich použitelnost. V soutěžním období není příliš prostoru pro sehrání těžkých utkání mimo soutěž. Je zde tedy hodně velká pravděpodobnost, že nastoupí hráči, kteří nedostávají pravidelně příležitost. Záleží však na konkrétním utkání a konkrétní fázi pohárové soutěže. (T. Požár)

Fanoušky především zajímá, zda přijde někdo nový.
Zda se objeví v našem týmu nové tváře, to je zcela jisté. Snažíme se oslovovat hráče, kteří budou mít pro tým kvalitativní přínos a budou spoluvytvářet zdravé konkurenční prostředí. Výběr hráčů ovšem musí korespondovat s možnostmi klubu. V tomto směru máme své limity, to ovšem neznamená, že bychom ztráceli ambice. (T. Požár)


Juniorka

Jak se hodnotí premiérový ročník Juniorské ligy?
Je to počáteční rok a hodnotil bych ho pozitivně. Myslím si, že jsme si to před sezonou vyhodnotili správně. Juniorská liga je pro naše potřeby a pro náš tým výhodou, udělali jsme dobrý krok. Mohli jsme se srovnávat s týmy, které zaručují kvalitu v této kategorii. Faktem je, že jsme výsledkově příliš premiérový ročník nezvládali, ale naše cíle byly jiného charakteru. Jako jedni z mála máme juniorku zcela na amatérské úrovni. Nikdo z našich hráčů nemá profesionální smlouvu, hrajeme vyloženě s vlastním produktem, který nám vychází z našich ročníků mládeže a snažíme se hráčům dát příležitost pro výkonnostní růst. (T. Požár)

Ale juniorka není přeci jen o výsledcích.
Sice není jen o výsledcích, to je pravda, ale ten pohled na tabulku není uspokojivý. Je ale pravdou, že nás v této kategorii zajímají především individuality a jejich perspektiva. Tady dostávají hráči možnost se zlepšovat a přesvědčit nás o jejich využitelnosti v současnosti a především v budoucnosti. Aktuálně si chceme ověřit připravenost Radka Žaloudka a Jakuba Košaty v přípravném období A-týmu. (T. Požár)

V jaké situaci je Oliver Špilár, který byl nyní na testech v Košicích?
Oliver tady v jarní části podstoupil jakýsi dlouhodobější test. Nyní společně preferujeme jeho zapojení do některého slovenského či českého klubu na úrovni druhé ligy. Oliver byl již na testech v Košicích, ale tam se zřejmě nedohodneme. Oliverův agent má od nás svolení hledat jiné možnosti. (T. Požár)


Farma

Jak vše probíhalo v letošní sezoně s Kladnem?
Spolupráce s Kladnem vznikla na poslední chvíli. Připojili jsme se k týmu, který hraje ČFL, což je relativně konfrontační soutěž. Minimálně vyžaduje určitou náročnost. Naše klubová spolupráce byla seriózní a probíhala nenásilnou formou v pozitivním vztahu. Abychom měli pro Kladno vyšší přínos v hráčském potenciálu, museli bychom disponovat širším týmem. V závěru soutěže jsme prakticky neměli jak pomoci, protože jsme těžko skládali hráče na vlastní zápasy. Ukazovalo se to, co jsme věděli, že v takto úzkém složení hráčů mohou nastat závažné problémy. V současné době jsme domluveni, že spolupráci vyhodnotíme až po skončení sezony. Z hlediska finančního krytí tato spolupráce nepřinášela žádný náklad a pro nás měla konkrétní přínos. Takže se nyní sejdeme a zhodnotíme společné možnosti. (T. Požár)


Mládež

Jaký je současný program žákovské kategorie?
Bohemácká mládež v žákovské kategorii uzavřela víkendovými turnaji sezonu 2012/13. Nejstarší tým U15 se jako každý rok zúčastnil největšího turnaje této kategorie v Evropě, All stars cupu hraném v sousedním Edenu, ve kterém se poměřil např. s Ajaxem Amsterdam, Sportingem Lisabon, Valencií, Randers, Marseille, či Fenerbahce. Tým U14 se představil v Přelouči, kde startoval s o rok staršími soupeři, U13 v Přerově a nejmladší ročník 2001 reprezentoval na tradičním výborně obsazeném turnaji v Želatovicích. (M. Vychodil)

Kdybychom si ročník rozdělili na podzim a jaro, který půlrok se vnímá lépe?
Z mého pohledu, jako šéftrenéra žáků, byla kvalitnější a i úspěšnější jarní část. V zimním období jsme více sjednotili nejen tréninkovou náplň, ale i více propojili všechny týmy a připravovali se společně na hřišti na Kačerově. Po přechodu na trávu sice došlo ještě tradičně k rozdělení, ale jsem moc rád, že od nové sezóny tomu tak nebude a kompletní žákovská kategorie se bude připravovat na hřišti v Hrdlořezech. Určitě neděláme všechno bez chyb, ale myslím a jsem přesvědčený, že směr je nastavený dobře a správně. (M. Vychodil)

Proč vnímáte podzimní část negativně?
Vidím ji jako nejméně vydařeným obdobím u žáků za mého působení v Bohemce. Má trenérská štace u starší kategorie a s tím spojené vytížení se ukázalo jako nešťastné směrem k žákům. Jediným světlým bodem bylo působení U14 (r. 1999) pod vedením Jirky Gerstnera s Tomášem Chaloupkou. Nastolenou úroveň i kvalitu potvrdili na jaře a jejich umístění za suverénní Slávii je skvělým počinem. Především herně a i výsledkově zvládnuté konfrontace se Spartou, Příbramí, Plzní, či Budějovicemi ukazují nejen na solidní kvalitu týmu, ale i na práci zmíněného trenérského dua. (M. Vychodil)

Co ostatní kategorie?
Velkou proměnou výrazně k lepšímu prošla v zimní přestávce kategorie U15 (r. 1998). Nejen trenérům Pavlu Richtrmocovi a Martinu Fáberovi mužstvo začalo svým fungováním a vystupováním v mistrovských utkáních dělat radost. Za vše hovoří například porovnání jarních odvet s pražskými „S“ oproti podzimu. A vůbec, jaro již bylo hodno jménu Bohemky, zatímco podzim byla ostuda jako hrom. U13 (r. 2000) jako jediná prošla v sezóně změnou trenéra. Filip Souček se po několikaletém působení u týmu přesunul na novou výzvu k U16 (r. 1997) a já započal s Antonínem Fulkou svoji novou misi. Nezbývá než konstatovat, že je radost pracovat nejen s tímto týmem, ale i asistenty jakými jsou Roman Vácha a Adam Coufal. Není toho moc, co mi kazí z tohoto půlročního spojení dojem, tak bych snad jen zmínil ostudný vstup do jara s Příbramí a dvě „rychty“ v přípravných zápasech s pražskými „S“ na velkém hřišti. Zjednodušeně řečeno, nebyli jsme ještě správně připraveni a hráli takovou tu minifotbalovou šudlanou. Rozepisovat se o kategorii U12 (r. 2001) moc nechci, protože na tuto sezonu rádi všichni zapomeneme. Z pohledu soutěže nejde o nějaký propadák, ale myslím si, že celkově sčítáme moc ztrát na všech frontách. Michal Nosek s Jirkou Apeltauerem zažívali více chmur než radosti a to není dobře pro nikoho. A na rovinu říkám, že nic není jen černé či bílé a nikdy není nic jen chybou jedné strany. Tak nezbývá než věřit, že v dalších sezonách bude přibývat radosti pro všechny. (M. Vychodil)