Pozápasový incident na Letné

Střet bohemáckých fanoušků s policií řeší klub ve spolupráci s DFB.

V sobotu 10. srpna ve večerních hodinách došlo k nepříjemnému střetu našich fanoušků s Policií ČR. Po herně vydařeném utkání, které sice Bohemka prohrála těsně 1:2, došlo k nebezpečné a nežádoucí kolizi při odchodu ze sektoru vlajkonošů hostí.

K incidentu došlo po utkání na Letné, kdy měli naši fanoušci po ohlášené čekací době opustit svůj sektor na stadionu. Dle výpovědí zelenobílých příznivců byl ovšem tento interval bez odůvodnění či vysvětlení stále prodlužován. Poté došlo k prolomení bariér a následnému střetu s policisty. Bohužel mediální zobrazení bylo negativně postaveno opět pouze vůči fanouškům - příznivcům Bohemians Praha 1905, z nichž někteří byli do kolize vtaženi zcela bez vlastního úmyslu a následný zákrok policejních složek vůči těmto fanouškům považují za nepřiměřený.

Klub ve spolupráci s Družstvem fanoušků Bohemians vyzval své fanoušky k podání dalších informací a výpovědí, aby mohlo být zahájeno jednání s Fotbalovou asociací České republiky, konkrétně s bezpečnostním manažerem FAČR Martinem Syneckým.

Na tomto jednání, které se uskutečnilo v pátek 16. 8. (tzn. ihned po návratu p. Syneckého z Maďarska), a o kterém byl rovněž informován ředitel oddělení profesionálního fotbalu dr. Ivo Lubas, byl s p. Syneckým projednán celý případ jak v konkrétním kontextu, tak v širších souvislostech. Výsledkem je, že DFB s podporou klubu připravuje podání stížnosti na GIBS (Generální inspekce bezpečnostních sborů) k prověření zásahu policejních složek na Letné po našem utkání se Spartou. Navíc zástupci našeho klubu navrhli, aby se aktuální stav celkové spolupráce pořadatelských fotbalových klubů s Policií ČR při utkáních profesionálních soutěží projednal také na úrovni Ligového shromáždění s vedením Policie ČR, což bezpečnostní manažer FAČR také i v dalších souvislostech navrhuje a podporuje. Lze tedy očekávat, že na dalším Ligovém shromáždění bude přítomen přímo prezident Policie ČR nebo jeho zástupce.

Při jednání s p. Syneckým na FAČR byly dále diskutovány možnosti úprav dalších vstřícnějších postupů vůči fanouškům hostů na stadionech Gambrinus ligy a také možnosti změn v předpisech FAČR k využití tzv. tribun či sektorů na stání. Zkušenosti ze zahraničí i z tuzemska, rozvoj moderních technologií a další okolnosti si vynucují změny v dosavadních přístupech ve vztahu k tzv. sektorům či tribunám na stání, jak již i v minulosti požadovali fanoušci Bohemky. Tato problematika byla také následně projednána v Ďolíčku dne 21. 8. s licenčním manažerem FAČR Stanislavem Rýznarem, který argumentům Bohemky rozumí a podpoří návrhy ke změnám regulí v této oblasti, které však musí schválit příslušné orgány FAČR po projednání a schválení na Ligovém shromáždění.

Po incidentu fanoušků hostí při našem domácím utkání se Slováckem, kdy došlo v sektoru D (vlajkonoši hostí) k zničení řady sklápějících sedaček, a po pozitivních zkušenostech s používáním tribuny na stání v sektoru domácích příznivců ve Fotbalové národní lize v loňské sezoně, bude vedení klubu znovu iniciovat vůči FAČR možnosti změny předpisů/manuálů FAČR pro stadiony na utkáních Gambrinus ligy, aby byly nejen umožněny prostory či tribuny na stání v sektorech domácích i hostujících fanoušků, ale aby byla přijata i další preventivní opatření, mobilní kamerové systémy a také např. zapojení vybraných bývalých ligových hráčů do tzv. antikonfliktních týmů pořadatelských bezpečnostních služeb na stadionu apod.

K prosazení výše naznačených změn, které opakovaně navrhují a prosazují fanoušci Bohemky, nebude snadná cesta. Každopádně vedení našeho klubu Bohemians Praha 1905 bude, ve spolupráci s DFB, iniciovat další kroky k získání podpory ze strany vedení FAČR a ostatních profesionálních fotbalových klubů a tím pak i k prosazení příslušných legislativních změn.