Dva litevští hráči na zkoušce

Ve středu nastoupí proti Pardubicím i dva hráči z litevského Vilniusu (aktualizace).

Dva litevští hráči na zkoušce

Dnes odpoledne očekává Bohemka přílet dvou litevských hráčů z klubu Žalgiris Vilnius, což je tým z hlavního města Litvy a v současné době zároveň litevský fotbalový mistr. Klub po dvou druhých místech litevskou ligu, která se hraje systémem jaro – podzim, v roce 2013 vyhrál a kvalifikoval se tak do 2. předkola Ligy Mistrů pro sezonu 2014/15.

Prvním testovaným hráčem je šestadvacetiletý středopolař Mantas Kuklys. V loňské sezoně jeden z nejvýraznějších hráčů mistrovského Vilniusu. Na kontě měl téměř tři a půl tisíce odehraných minut (více měla pouze brankářská jednička A mužstva), 18 vstřelených branek a 15 asistencí. „Mantas zaznamenal nejlepší progres ze všech hráčů v týmu. Je to velmi chytrý hráč,“ prozradil na něj sportovní ředitel Žalgirisu Mindaugas Nikoličius. Pravonohý záložník nastoupil již i za litevskou reprezentaci, kde na premiérový gól čeká.

Druhým hráčem na zkoušce je Egidijus Vaitkunas. O rok mladší obounohý krajní obránce nastupuje nejčastěji na levé straně, ovšem nedělá mu problém odehrát zápas i na opačné straně obrany. Vaitkunas je taktéž litevským reprezentantem a oba dva se budou připravovat s Bohemkou celý následující týden.

„Nápad na spolupráci s tímto litevským klubem vznikl při diskusi s našimi fanoušky v rámci iniciativ k navázání vztahů se zeleno-bílými kluby v zahraničí. I když se Žalgirisem jsme teprve na začátku jednání o možné dlouhodobé kooperaci, lze předpokládat, že zapojení jejich hráčů do přípravy už v tomto období muže celý proces budoucí širší spolupráce akcelerovat. Navíc v roce 2009 tento klub zbankrotoval a prožil podobný příběh znovuzrození jako Bohemka v roce 2005 a nyní je na špici litevské ligy. Jde o první praktický příklad k prosazení fanouškovské myšlenky o propojení zelenobílých klubů,
“ naznačuje ředitel Ladislav Valášek, kde vznikla idea o navázání mezinárodní spolupráce s tímto litevským klubem.

Plánujeme i se zapojením fanoušků oslovit další zahraniční zeleno-bílé kluby, i když je třeba také zdůraznit, že tuto formu mezinárodní spolupráce nejde samozřejmě idealizovat nebo přeceňovat. Půjde o oboustrannou schopnost využít existující potenciál,“ dodal ředitel krátkou informaci o klubovém projektu s podporou fanoušků. Postupně budeme všechny informovat na Virtuálním Ďolíčku.