Derby ovládla Sparta

Stejně jako na podzim rozhodl Lafata.

Derby ovládla Sparta

První březnový den se nesl ve znamení pražského derby, které se konalo po dlouhých šesti letech ve vršovickém Ďolíčku. Ačkoliv oba týmy dělí v tabulce největší možný odstup, v derby se takovéto manko maže.

Před zápasem proběhla vzpomínka na Lukáše Přibyla, který působil jako funkcionář v obou klubech a předčasně nás opustil před dvěma lety. Poté na hrací ploše přivítalo vedení zástupce litevského Žalgirisu Vilnius, kteří zavítali v rámci projektu Zelenobílý svět do Prahy. Poslední okamžiky před úvodním hvizdem patřily jubilantům, na jejichž kopačky již dávno usedl prach času.

Utkání začalo ve vysokém tempu. Otěží zápasu se chytli od začátku Sparťané, z Klokanů spíše sršela nervozita a toho soupeř využil. První vážnější šanci tak nabídli hráči Bohemky soupeři sami. Bartek si naběhl do nesnází, chtěl si pomoci o Radu, ale akorát ho přihrávkou dostal do těžké situace. Středopolař se rozhodl pro rychlé odehrání, avšak trefil pouze soupeře před sebou, od jehož odrazu se řítil Matějovský sám na bránu. Naštěstí Berkovec včas vyběhl a se zmenšeným úhlem si Matějovský neporadil.

Odpověď měl přichystanou Lietava po pasu Hory. Míč dostal do běhu, prodloužil si ho před vybíhajícím Vaclíkem, naneštěstí se ale dostal do těžkého úhlu, z kterého zakončoval pouze do boční sítě. Sparťané se tím nenechali rozhodit a na dlouho dobu to byla jediná vážnější akce. Změnit stav mohl Vácha, jeho pokus z dobrých pětadvaceti metrů vytáhl Berkovec na rohový kop.

Ve 23. minutě to zkusil Lafata. Obral o míč Vaitkunase a pádil na branku. Včasná reakce a zakřížení Brabce ale znemožnily tomuto ostrostřelci v postupu a tak se musel spokojit pouze se střelou zpoza vápna, se kterou si Berkovec poradil. Co se nepovedlo Lafatovi, vyšlo za dvě minuty Hušbauerovi. Opět šel přes levou stranu, kde si poradil s Vaitkunasem a přízemní střelou z hranice malého vápna obstřelil Berkovce.

I přes inkasovanou branku se Klokani rychle vzchopili a do dvou minut srovnali skóre. Ve středu hřiště si narazil Kuklys míč s Bartkem, našel na kraji volného Horu, ten potáhl míč a přetažený centr skončil u Lietavy. Hrotový útočník si míč připravil hrudníkem, nechal ho jednou poskočit a tvrdou střelou zařídil i s přispěním Holka vyrovnání.

Vstřelená branka povzbudila do té doby mdlé Klokany. Dařila se jim kombinace, vyhrávali více soubojů a sbírali odražené míče. Ovšem jedním z největších problémů v zápase byly rohové kopy a standardní situace. Soupeř z Letné měl připraveno několik variant a vcelku se mu dařilo překvapit obranu Bohemians nečekanými řešeními. Po jedné takové standardce se hlavičkou prosadil Holek, a ačkoliv jeho dobrý pokus zneškodnil Berkovec, autor tohoto pokusu se srazil ve vzduchu s Brabcem a nakonec oba museli později vystřídat.

Druhý poločas rozhodně Klokani přidali, přispěl k tomu možná i přístup Sparty, která se na rozdíl od prvního poločasu netlačila bezhlavě do útoku a spíše vyčkávala na příležitost. Ta mohla přijít v 58. minutě, kdy se po rohovém kopu Váchy dostal k odraženému míči levý bek Costa, ale trestuhodně, i díky odskoku míče, přestřelil.

Jeho chvíle ale přišla později. V 73. minutě se prohnal po levé straně, marně nahánějící Hora ho nechal odcentrovat a v učebnicovém náběhu tak Spartu poslal hlavou do vedení Lafata. Přidat další branku mohl o dvě minuty Přikryl, ale jeho přetahovaná se Šmídem na malém vápně skončila pouze pokusem do boční sítě.

Klokani se pak snažili o vyrovnání, bohužel hosté předvedli velmi kvalitní poziční hru a neumožnili tak hráčům Bohemky větší příležitost. Naopak hrozili z protiútoků, u míče byl po uličce od Bednáře opět Přikryl, ale zpanikařil a místo postupu na Berkovce vypálil z rohu vápna na rohový praporek.

Zbytek utkání si pak hráči Sparty zkušeně pohlídali a ovládli derby.