Liberec odjíždí z Ďolíčku s prázdnou

Vítěznou premiéru v roli hlavního trenéra zažil Luděk Klusáček.

Liberec odjíždí z Ďolíčku s prázdnou

K dvacátému kolu k nám dorazil soupeř ze severu Čech, který na jaře zatím pouze body sbíral. To Klokani i přes těsné prohry stále čekali na první „zářez“.

V klubu se děly během týdne změny, vedení podepsalo smlouvu s Luďkem Klusáčkem, jenž nahradil v roli hlavního trenéra Jozefa Webera, který působil na lavičce Vršovických dva roky a zažil jak sestup do druhé ligy, tak i postup do první.

Klokani začali aktivně a od začátku se snažili s neutěšenou situací, která je potkala z kraje jara, něco udělat. Jako velká voda vtrhli na hřiště a ihned se mohli ujmout vedení. Hora posunul patou do tandemu Kalinovi, ten nasadil obránci housle a pádil ze strany na bránu. Šajtlí předložil míč Lietavovi, který ale z metru trefil pouze Hrošša.

A to nebylo vše. Za tři minuty se Rada opřel do rohového kopu, ten prolétl do vápna, kde nadělal velké starosti Libereckým. Ostrý míč unikl jak Lietavovi, tak Horovi, o pár centimetrů, nakonec se dostal k odraženému míči na penaltě Cseh, bohužel z voleje minul.

Severočeši působili ze začátku utkání zaskočeně, k prvnímu náznaku se dostali kolem 15. minuty, kdy se Budnik dral do šance, ale pár centimetrů mu chybělo. Po chvíli se do kontru užuž chystal Luckassen, Cseh, který ho hlídal, byl přelobován, ovšem ve výskoku máchl rukou a zastavil tak míč, jenž by jistojistě k Luckassenovi došel. Odskákal to žlutou kartou.

Liberec se do šancí moc nedostával, a když už, tak je většinou řešil zbrklou střelou nebo hlavičkou, která vyšla z velké dálky. A tak nejvíce stadion utichl, když byl Coufalův centr zblokován a najisto mířil do pravého horního rohu, Berkovec tam byl ale včas.

Pár minut před touto ojedinělou šancí se mohl prosadit Lietava. Pauschek si nejdříve skvěle naběhl do tandemu, dostal míč od Hory a nacentroval ostrý míč před bránu. Hroššo se na něj vrhl, ale nezvládl ho zkrotit, pouze ho prodloužil jen k Lietavovi, před nímž stál Coufal a zívající branka. Trefil Coufala.

Co se mu nepovedlo ve 28. minutě, to vyšlo pár minut před koncem poločasu. Hra se již zklidnila a vše nasvědčovalo tomu, že se do kabin půjde za nerozhodnutého stavu. S tím se ale nechtěl smířit Kalina, který si naběhl na přihrávku od Rady a vtrhl do pokutového území. Vystřelil tvrdý projektil na Hrošša, ten pouze vyboxoval vysoko na malé vápno. Míč si našel Ivan Lietava, vymrštil se do vzduchu a rozvlnil síť.

Druhý poločas začal z obou stran zcela opačně než první, oba týmy vyčkávaly, s čím přijde soupeř.

Liberečtí se nakonec ujali taktovky a snažili se o vyrovnání. V 61. minutě se Krch nedomluvil s Pauschekem, čehož využili hosté a po odvráceném centru zahrávali roh. Ten Liberečtí rozehráli na krátko, zpoza šestnácky se do míče opřel Coufal a orazítkoval břevno.

Akce však pokračovala dále, k odráženému míči se následně Rada nedostal včas a fauloval. Přímý kop metr za vápnem však Rybalka poslal pár centimetrů vedle levé tyče, plachtící Berkovec by to měl hodně složité.

Bohemka mohla odpovědět za pár minut, i díky Kováčovi, který se koncentroval na Lietavu, jenž před ním čekal na odražený míč. Střední obránce vyhodnotil situaci správně a prodlužoval hlavou na Hrošša, ale nevšiml si Hory, jenž za ním „šmejdil“. Hora míč přebral a mířil na libereckou bránu, Hrošša, který vyběhl, přeloboval, ovšem tomuto slovenskému brankáři se podařilo střelu zblokovat a na poslední chvíli ji odklidil do bezpečí Kováč.

Jak se později ukázalo, byly to poslední větší šance. Klokani srdnatě bránili těsný náskok, Liberečtí horko těžko překonávali jejich dobře postavený blok a nemohli najít recept na jeho prolomení. A když poslední závar skončil odkopem do bezpečí a rozhodčí Franěk ukončil utkání, fanoušci si mohli zapět vítěznou ódu, kterou neslyšeli dlouhých 11 zápasů.