Klusáček: Jsme rádi, že jsme to zvládli

Nedělní utkání komentují Jaroslav Šilhavý a Luděk Klusáček.

Klusáček: Jsme rádi, že jsme to zvládli

Jako první po utkání zavítal do prostoru pro tisk trenér prohraného celku, Jaroslav Šilhavý. „Samozřejmě jsme věděli, co nás tady čeká,“ začal smířlivě. „V minulém zápase se Spartou odehrála Bohemka dobrý zápas, teď to bylo navíc vyšperkované novým trenérem,“ pokračoval trenér Slovanu.

Na začátku utkání měla Bohemka dvě dobré příležitosti a víceméně soupeři nedala moc prostoru. To tušil i Šilhavý: „Očekávali jsme důraz, chvilku trvalo, než jsme se s tím srovnali.“ Později se Liberečtí dostali více do hry, ale i tak to nebylo z jejich strany ideální. „Byly pasáže, kdy jsme drželi balon, bohužel do finální fáze nejdeme dostatečně důrazně za gólem, měli jsme pouze náznaky v první půli, bylo toho strašně málo,“ shrnul první poločas ze svého pohledu Jaroslav Šilhavý.

To novic v klokaní trenérské pozici, Luděk Klusáček, byl s první částí hry spokojen. „V prvním poločase to bylo od nás fotbalovější,“ prohlásil před novináři a ihned se ohlédl i k druhému: „Tam jsme to spíše odmakali, bylo to dané stavem a vedením jedna nula.“

Tento poločas více okomentoval trenér ze severu Čech: „Byli jsme lepší, měli jsme i nějaké šance,“ věděl Šilhavý. Příčinu za neúspěchem tak hledal v nich: „Bohužel, špatně jsme s nimi naložili, zasloužili jsme si dát za druhý poločas branku, byť soupeř statečně bojoval a měl i šance z brejků,“ dodával dvaapadesátiletý kouč.

Tři body by se hodily oběma celkům. Liberec je potřeboval na upevnění čtvrté pozice, Klokani pak na záchranářské dostihy. To si uvědomovali i trenéři. „Pro nás bylo hrozně důležité uspět,“ začal Klusáček. „Ten bodový rozestup ve spodku tabulky jsme potřebovali nějakým způsobem smazat,“ doplnil a narážel tak na to, že v posledních utkáních většina týmů ze spodku tabulky bodovala.

Trenér hostujícího celku měl jiné starosti. Tři body dělily Slovan před zápasem od třetích Teplic, které ztratily s Jihlavou a tak se mohli Liberečtí, v případě vítězství, na svého soka dotáhnout. Ovšem to se jim nepovedlo a trenér Šilhavý k tomu suše poznamenal: „Ostatní nás dotahují.“

Na tiskové konferenci padla i otázka toho, jak nově jmenovaný trenér dokázal připravit mužstvo na zápas, když jej od jmenování dělilo pouze šest dní. „Týden je krátká doba, navíc v úterý jsme ani nebyli kompletní, někteří hráči byli v pondělí na juniorce a v úterý pouze vyklusávali,“ objasňoval situaci. Stejnak ale dokázal s hráči probrat i něco navíc: „Dělali jsme i některé taktické nácviky, každý trenér na to má jiný pohled.“

Peripetie během přestávky mezi mistrovskými zápasy měly i hosté ze severu Čech. „Šural včera přišel s virózou, Karišik byl špatnej, Pimpara taky. A zrovna Šural, který dokáže připravit šanci, finálku, mohl chybět,“ vypočítával marody trenér Šilhavý. Zastoupení plánoval tento stratég najít v jiných borcích, bohužel z něj bylo, při pronášení následujícího, cítit zklamaní: „Měli ho nahradit Luckassen nebo Budnik. Ale není to zatím tak, jak jsme očekávali,“ doplnil ještě k výkonosti těchto hráčů.

K jedincům se vyjádřil i Luděk Klusáček. Novináře zajímal stav Ivana Lietavy, který, ač v zimní přípravě střílel ostošest, se prosadil až ve čtvrtém jarním utkání. „Útočník má období, kdy mu tam padá všechno,“ začal trenér. Proč to tak nebylo, uvedl vzápětí: „Ivan měl i trochu smůly, například v minulém utkání na Slovácku." Nakonec se trefil minutu před koncem poločasu. „Musel věřit, že to protrhne a to se podařilo.

V jedné věci se shodli oba trenéři. A tím byl fakt, že i přes herní vzestupnou tendenci Slovanu během zápasu, dopadl mač spravedlivě. „Výhra je zasloužená,“ pověděl Klusáček a navíc ještě zalitoval: „V průběhu utkání jsme si vytvořili velmi dobré šance, které jsme nevyužili.“ Doplnil ho trenér Šilhavý, když uznal: „Nakonec zvítězili zaslouženě.“