Představujeme mladé naděje: Roman Artemuk

Virtuální Ďolíček přináší rozhovor s osmnáctiletým útočníkem Bohemians.

Představujeme mladé naděje: Roman Artemuk

V současné době je to nejmladší člen A mužstva Bohemians Praha 1905. Narodil se na Ukrajině, v Praze žije teprve šest let, ale umí perfektně česky. I když je věkem stále dorostencem, nastupuje již za juniorský tým a v zimní přípravě se zapojil do tréninkového procesu áčka. V přípravě odehrál 132 minut a zaznamenal v utkání s Libercem (Tipsport liga) přihrávku na branku, proti Pardubicím (taktéž Tipsport liga) vstřelil dokonce gól, a navyšoval skóre na konečných 4:0.

Virtuální Ďolíček přichází s pravidelným seriálem, který vám představí mladé a nadějné hráče Bohemians. Nyní se, v prvním díle, jedná o ofenzivně laděného Romana Artemuka, osmnáctiletého hráče Bohemky.

Máš stále ukrajinskou národnost, kde jsi tedy vyrůstal? A jaká byla tvá fotbalová kariéra?
Narodil jsem se v menším městečku Novovolynsk, kde jsem žil deset let. Předtím, než jsme se odstěhovali do většího města, jsem tak půl roku hrál fotbal. Začal jsem se sportem, když mi bylo devět a půl. Poté jsme se přestěhovali do Vinnitsy a tam jsem začal brát fotbal trochu vážněji. Mělo to úroveň a kvalitu. Hrál jsem tam dva roky za FK Niva Vinnitsa.

A proč jste se přestěhovali do Prahy?
Nejdříve sem přijela máma jen na léto za kamarádkou. Zalíbilo se jí zde, tak jsem poté přijel i já.

Jak jsi pokračoval s fotbalem v Praze?
Přesně ve dvanácti letech jsme se přestěhovali do Prahy a tady jsem začal hrát za FC Tempo Praha. Hrál jsem tam rok a poté jsem přestoupil do FK Meteor Praha, kde jsem strávil také jeden rok. Na zimním turnaji si mě vyhlédli trenéři z Bohemky a od té doby za ni hraju. Jsem rád, že jsem získával fotbalové návyky právě v Bohemce.

I když jsi věkem stále dorostenec, přes zimní přípravu ses posunul do áčka. Čekal jsi to?
Vůbec jsem to nečekal, ale je to super pocit. Zimní příprava s A týmem byla ta nejtěžší, kterou jsem v Bohemce prožil.

Je doopravdy velký rozdíl mezi dorosteneckou kategorií a A mužstvem?
Obrovský! Říkal jsem si, že to bude těžké, ale je to doopravdy náročné. Myslím si ale, že jsem přípravu zvládl a jsem rád, že s A týmem mohu i nadále trénovat.

Do jaké školy chodíš a zvládáš skloubit studium s tréninky?
Studuji Obchodní Akademii Hovorčovická. Problémy se školou nemám žádné, dokonce to zvládám i bez čtyřek. Teď je to pro mě ale mnohem těžší, mám individuální studium a musím se učit sám a je to znát. Myslím ale, že to zatím zvládám perfektně (smích).

Kam by ses chtěl dostat, popřípadě kde se vidíš za pět let?
Snem každého fotbalisty je zkusit si zahrát fotbal v zahraničí. Hodně se mi líbí německá liga a samozřejmě i anglická Premier league. Hodně se mi začala líbit ukrajinská liga. Fotbal je tam na velice dobré úrovni a hrát tam by bylo skvělé.


Vizitka hráče

ROMAN ARTEMUK

Nejoblíbenější post:  krajní útočník, záložník
Přezdívka: Arty
Rodina: bez přítelkyně
Co poslouchám za muziku: spíše zahraniční
Nejoblíbenější film: Filmů je více, například Sedm životů, Já, legenda, Štěstí na dosah.
Nejoblíbenější jídlo: Nejsem vybíravý, sním vše, co je na stole.
Nejoblíbenější pití: zelený čaj, ovocný džus
Oblíbený zahraniční klub: Arsenal Londýn
Životní zážitek: turnaj s dorostem v Holandsku
Nejpamátnější zápas: finále Oboloň Cupu v Kyjevě (v roce 2009 za FK Niva Vinnitsa přihrával Roman na dva góly, pozn. red.).
U čeho si nejvíce odpočinu: V posteli koukáním na filmy.
Životní motto: Nahoru musí každý sám, dolů už ti všichni pomůžou.